up
Search      menu
تولید و کشاورزی :: مقاله کودها PDF
QR code - کودها

کودها

● کربوهيدرات منبع مهم غذايي
کربوهيدراتها ، منبع مهم غذايي اند. کربوهيدراتها همچنين به عنوان واحدهاي سازنده چربيها و نوکلئيک اسيدها عمل مي کنند. سلولز ، نشاسته و قند معمولي ، کربوهيدرات مي باشند. از آنجا که اين ترکيبات چندين گروه عاملي دارند به چند عاملي موسومند. مانند گلوکز و بسياري از اجزا سازنده ساده ، کربوهيدراتهاي پيچيده داراي فرمول عمومي هستند.
● نام و ساختار کربوهيدراتها
ساده ترين کربوهيدراتها ، قندها يا ساکاريدها هستند. با افزايش طول زنجير ، تعداد کربنهاي با مراکز فضايي افزايش مي يابند و بدين ترتيب تعداد زيادي دياسترومر امکانپذير مي شوند. خوشبختانه براي شيميدانها عمدتا يکي از چند انانيتومر امکانپذير ، اهميت دارد. قندها ترکيبات پلي هيدروکسي کربونيل اند، از اين رو مي توانند همي استالهاي حلقوي پايداري ايجاد کنند ، بدين ترتيب ساختارهاي اضافي و تنوع شيميايي براي اين ترکيبات پديد مي آيد.
● طبقه بندي قندها
کربوهيدراتها نام عمومي قندهاي منومري (منوساکاريدها) ، دي مري (دي ساکاريدها) ، تريمري (تري ساکاريدها) ، اليگومري (اليگوساکاريدها) و پليمري (پلي ساکاريدها) بدست آمده از قند (ساکاروم ، لاتين قند) مي باشند. يک منوساکاريد يا قند ساده ، يک آلدئيد يا کتوني با حداقل دو گروه هيدروکسيل است. بدين ترتيب دو عضو ساده اين طبقه از ترکيبات ، ۲ و ۳ - دي هيدروکسي پروپانال (گليسرآلدئيد) ، ۱ و ۳ - دي هيدروکسي پروپانون (۱ و ۳ - دي هيدروکسي استون) مي باشند.
قندهاي پيچيده از اتصال قندهاي ساده همراه با حذف آب بدست مي آيند. قندهاي آلدئيدي بصورت آلدوزها طبقه بندي مي شوند. آنهايي که عامل کتوني دارند، کتوز خوانده مي شوند. بر اساس طول زنجير ، قندها ، تريوز (۳ کربني) ، تتروز (۴ کربني) ، پنتوز (۵ کربني) ، هگزوز (۶ کربني) و غيره ناميده مي شوند. از اينرو ، ۲ و ۳ - دي هيدروکسي پروپانول (گليسرآلدئيد) يک آلدوتريوز است. در حالي که ۱ و ۳ - دي هيدروکسي پروپانون يک کتوتريوز مي باشد.
● گلوکز
گلوکز ، قند خون يا قند انگور (گلايکيس ، در فرهنگ يوناني به معني شيرين) که به دکستروز موسوم است، يک پنتاهيدروکسي هگزانال بوده ، از اينرو در خانواده آلدوزهگزوزها جاي دارد. گلوکز بصورت طبيعي در بسياري از ميوه ها و گياهان با غلظتي در گستره %۰.۰۸ تا ۰.۱% در خون انسان وجود دارد.
● فروکتوز
ايزومر کتوهگزوزي گلوکز ، فروکتوز است. فروکتوز شيرين ترين قند طبيعي است (برخي از قندهاي سنتزي شيرين ترند). فروکتوز نيز در بسياري از ميوه ها (فروکتوز در فرهنگ لاتين به معني ميوه) و در عسل وجود دارد.
● ريبوز
قند طبيعي مهم ديگر آلدوپنتزو ريبوز است. اين قند واحد ساختاري ريبونوکلئيک اسيدها مي باشد. فرمول ساده يا تجربي براي همه قندها مي باشد. اين فرمول ، هم ارز فرمول هيدرات کربن است. اين يکي از دلايلي است که به اين دسته از ترکيبات کربوهيدرات گفته مي شود.
● دي ساکاريدها و پلي ساکاريدها
دي ساکاريد از تشکيل دو مونوساکاريد از طريق تشکيل يک پل اتري (معمول استال) بدست مي آيد. هيدروليز دي ساکاريدها ، منوساکاريدها را دوباره بدست مي دهد. تشکيل اتر بين يک منو و يک دي ساکاريد يک تري ساکاريد ايجاد مي کند و تکرار اين فرآيند نهايتا به توليد يک پليمر طبيعي (پلي ساکاريد) منجر مي شود. چنين کربوهيدراتهاي پليمري ، تشکيل دهنده اسکلت اصلي سلولز و نشاسته هستند.
● فعاليت نوري قندها
به استثناء ۱ و ۳ - دي هيدروکسي- پروپانون ، همه قندهايي که تاکنون ذکر شده اند، حداقل حاوي يک مرکز فضايي اند. ساده ترين قند کايرال ، ۳ و ۲ - دي هيدروکسي پروپانون (گليسرآلدئيد) با يک کربن نامتقارن است. فرم راست بر آن R است، به صورتي که در طرحهاي فيشر مولکول نشان داده مي شود، انانتيومر چپ بر آن ، S مي باشد.
گر چه نامگذاري S و R براي ناميدن قندها کاملا رضايت بخش است، اما سيستم نامگذاري قديمي هنوز بکار گرفته مي شود. اين سيستم نامگذاري ، قبل از تدوين پيکربندي مطلق قندها متداول بوده ، همه قندها را به ۲ و ۳ - دي هيدروکسي پروپانال (گليسرآلدئيد) مرتبط مي سازد. در اين روش بجاي استفاده از S و R از پيشوند D براي انانتيومر (+) وL براي انانتيومر (-) گليسرآلدئيد استفاده مي شود.
● قندها ، تشکيل دهنده همي استالهاي درون مولکولي
قندها ترکيبات هيدروکسي کربونيل اند و بايستي قادر به تشکيل درون مولکولي همي استال باشند. در واقع گلوکز و ساير هگزوزها و پنتوزها به صورت مخلوط در حال تعادل با ايزومرهاي حلقوي همي استال خود هستند. در اين مخلوط در حال تعادل ، ايزومر حلقوي همي استال برتر است. در اصل هر يک از پنج گروه هيدروکسي مي توانند به گروه کربونيل آلدئيد افزوده شوند. اما گرچه حلقه هاي پنج ضلعي نيز شناخته شده هستند، حلقه هاي شش ضلعي معمولا محصول برتر مي باشند.
● گسستگي اکسايشي قندها
واکنشگري که باعث شکستن پيوند C-C مي شود، پريديک اسيد (HIO۴) است. اين ترکيب دي الهاي مجاور را اکسايش کرده ، ترکيبات کربونيل ايجاد مي شوند. از آنجا که اغلب قندها چندين دي ال مجاور دارند، اکسايش با HIO۴مخلوط پيچيده اي ايجاد مي کند. مقدار کافي از اکسنده ، زنجير قند را بطور کامل به ترکيبات يک کربني تبديل مي کند.
از اين روش براي شناسايي ساختار قندها استفاده مي شود. مثلا از مجاورت گلوکز با ۵ اکي والان HIO۴، پنج اکي والان فرمي اسيد و ۱ اکي والان فرمالدئيد بدست مي آيند. در اکسايش فروکتوز ايزومري نيز همان مقدار عامل اکسنده مصرف شده، اما محصولات ، ۳ اکي والان اسيد ، ۲ اکي والان آلدئيد و يک اکي والان دي اکسيد هستند.
● نيترات پتاسيم
▪ اهميت:
ازت و پتاسيم از عناصري هستند که به مقدار قابل توجهي توسط گياه ازخاک برداشت شده وبايستي درطول دوره رشد همواره به مقدارکافي ازخاک دراختيارگياه قرارگيرد.نيترات پتاسيم يک کود کاملا محلول درآب است که مي توان از آن درهرمرحله ازرشد گياه استفاده نمود.ازت موجود دراين کود باعث بهبود رشد رويشي مي شود وپتاسيم آن دربهبود کيفيت،افزايش مقاومت به خشکي،شوري و آفات و بيماريها بسيارموثراست.نيترات پتاسيم کود بسيار مناسبي براي برطرف کردن کمبود پتاسيم در هر مرحله از رشد گياه است.
▪ مشخصات کود:
کشت هاي مترکم وعدم استفاده ازعنصر پتاسيم طي ساليان گذشته وازطرفي کمبود آب آبياري و کيفيت نا مناسب آب وخاک دراکثراراضي کشاورزي ازعواملي هستند که قابليت استفاده اين عنصر را براي گياهان محدود کرده و خسارات جبران نا پذيري را برميزان توليد و کيفيت محصولات وارد مي کند.استفاده ازکودهاي حاوي اين عنصر باعث بهبود شرايط تغذيه اي گياهان وافزايش کمي و کيفي محصولات مي شود.نيترات پتاسيم با فرمول شيميايي Kno۳ است که داراي ۲۶ درصد پتاسيم و ۱۹ درصد ازت ميباشد.
▪ روش،زمان و مقدار مصرف:
نيترات پتاسيم يک کود کاملا محلول درآب است که به صورت مصرف خاکي،،کود آبياري و محلول پاشي قابل استفاده ميباشد.
▪ مصرف خاکي:
به ميزان ۲۰۰ تا ۳۰۰ کيلوگرم در هکتاردرزمان کاشت
▪ کود آبياري وسرک:
به ميزان ۱۰۰ تا ۲۰۰ کيلوگرم درهکتاردر۲تا۳ نوبت درطول فصل رشد
محلول پاشي:
به ميزان ۵تا۸ در هزار
▪ گياهان ومناطق مورد مصرف:
اين کود را مي توان درهرمرحله ازرشد گياه خصوصا براي باغات پسته،درختان ميوه،محصولات صيفي و سبزي،سيب زميني،نيشکر و کشت هاي گلخانه اي استفاده نمود.
▪ محاسن کاربرد:
افزايش ميزان توليد و بهبود کيفيت محصول
افزايش مقاومت گياه در مقابل خشکي،آفات و بيماريها

کودهاي بيولوژيک که با استفاده از ميکروارگانيسم هاي مفيد خاک توليد مي شوند در سالهاي اخير مورد توجه بيشتري قرار گرفته اند . مشکلات اقتصادي ناشي از افزا ...

مقدمه: امروزه ديگر باغداري فقط بعنوان يک شغل نيست و بصورت يک حرفه و حتي يک هنر مطرح است که همانند يک هنرمند با استفاده ي بهينه از سرمايه و ابزار و نها ...

تاريخچه بعضي از تمدن‌هاي باستاني به تجربيات مفيدي در کارهاي کشاورزي دست يافته‌اند که بطور مستقيم در تاريخ ثبت نشده است. در عصر روميان ، کاتوي کبير ا ...

کودهاي شيميايي به طور فاحشي بر ميزان توليد محصولات غذايي در سراسر جهان افزوده اند. کودهاي شيميايي به طور فاحشي بر ميزان توليد محصولات غذايي در سراسر ج ...

از مزاياي کودهاي شيميايي، بهاي ارزان، کاربرد سهل و آسان، درآمد کاذب کوتاه مدت (بدون توجه به استهلاک سرمايه اصلي يعني خاک و مواد آلي آن) است. شيوع بيما ...

● نحوه گرفتگي فيزيکي منابع آبي داري ذرات ماسه به بزرگي دهانه ورودي و خروجي قطره چکانها از مهمترين عواملي هستند که باعث گرفتگي قطره چکانها از نوع فيزيک ...

به منظور تعيين حد بحراني پتاسيم براي محصول گندم ، در نواحي عمده کشت اين محصول در يک منطقه و در فاميل هاي غالب خاک ، تعداد چندين مزرعه انتخاب مي شود . ...

تحقيقات اخير نشان داده است که علاوه بر کلسيم، بُر نيز در ترک خوردگي کوتيکولي نقش دارد، به طوري که ۶ ۶(g l) کلريد کلسيم با ۳g l بوراکس روي ميوه هاي ۴۰ ...

دانلود نسخه PDF - کودها