up
Search      menu
تغذیه و خوراکیها :: مقاله کافئين PDF
QR code - کافئين

کافئين

کافئين قهوه ۴ برابر چاي است

قهوه، يکي از پرطرفدارترين نوشيدني هاي دنياست که عطر و طعم دلنشيني دارد و در قديم، مصرفش بين ايراني ها خيلي رايج بوده؛ آنقدر که اصطلاح «قهوه خانه» از «چايخانه» قديمي تر است و با رواج چاي، بازار قهوه در کشورمان کم وبيش کساد شد...
اما کم کم قهوه جايگاه از دست رفته اش را بازيافت و اين روزها با شکل ها و طعم هاي متنوعي مي توان آن را دربازارهاي داخلي پيدا کرد. با دکتر محمدحسين عزيزي، متخصص صنايع غذايي و رييس انستيتو تحقيقات تغذيه و صنايع غذايي کشور، درباره خواص اين نوشيدني خوش طعم گفتگو کرده ايم. با ما همراه شويد.
▪ قهوه از چه ماده اي به دست مي آيد؟
قهوه، ميوه درختي مربوط به مناطق حاره اي است. اين درخت در گذشته خودرو بوده اما بعد از شناخت قهوه و استفاده از آن، امروزه مزرعه و باغ قهوه هم داريم. براي توليد آن، ميوه ها جمع آوري و روي دانه هاي قهوه يک سري عمليات انجام مي شود؛ مانند اينکه دانه ها را از داخل پوست و غلاف بيرون مي آورند و آنها را تخمير مي کنند. رنگ، عطر، طعم و مزه اين دانه ها که حالتي خام دارد در اثر تخمير تغيير مي کند. بعد از اتمام تخمير، دانه ها را خشک مي کنند. طي خشک کردن و حرارت ديدن، تغيير رنگ بيشتر مي شود و رنگ قهوه اي تيره به دست مي آيد. البته قهوه، انواع زيادي دارد و گونه هاي درخت آن فراوان هستند و بسته به هر کشوري که قهوه در آن توليد مي شود، تنوع دارند و طعم، رنگ و اندازه دانه هاي آن بر اين اساس با هم متفاوت اند. بعد از اينکه دانه هاي قهوه تهيه شدند، آنها را به کارخانه ها مي فروشند و در کارخانه باقي عمليات مانند پودر کردن قهوه صورت مي گيرد. البته دانه هاي قهوه را مي توانيد درسته و دست نخورده نيز در بازار بيابيد و در خانه آسياب کنيد.
▪ همان طور که گفتيد، قهوه هاي مختلف، طعم هاي متفاوتي دارند. آيا تمام اين تفاوت ها به نوع درختي که ميوه قهوه از آن برداشت شده، مربوط مي شود؟
طعم قهوه براساس درجه تخميري که روي آن اعمال شده و بسته به نوع خشک کردن يا برشته کردن آن متفاوت است.
▪ ايراني ها از چه زماني قهوه خور شدند؟
قهوه در مقايسه با چاي، نوشيدني قديمي تري است و در گذشته، ايراني ها قهوه مي نوشيدند اما از آنجا که درست کردن قهوه سخت بود و خود قهوه گران؛ با وارد شدن چاي به بازار مصرف، به دليل آسان بودن نحوه دم کردن و قيمت پايينش، فورا جاي قهوه را در خانه ها گرفت.
▪ قهوه فوري يا نسکافه را چطور تهيه مي کنند؟
در مورد قهوه فوري يا نسکافه بايد بگويم از آنجا که درصد زيادي از قهوه در آب نامحلول است و اگر قهوه را در آب دم کنيد مقدار زيادي از آن رسوب مي کند، در کارخانه قسمت محلول و نامحلول را از هم جدا مي کنند و قسمت نامحلول را دور مي ريزند و قسمت محلول را خشک مي کنند و به صورت گرانول يا پودر درمي آورند. وقتي قسمت محلول قهوه را خشک مي کنند، مقداري اسانس و طعم به آن مي زنند. پودرهاي ۳تايي فوري که هم شيرخشک و هم شکر دارند نيز به همين شکل تهيه مي شود.
▪ به نظر شما، بهترين شيوه دم کردن قهوه به چه شکل است؟
اين موضوع در طعم قهوه، دخيل است. قهوه اسپرسو، کاپوچينو، ترکيش، امريکن، فرانسوي، ايتاليايي و... در روش دم کردن، با هم تفاوت دارند. اينکه برخي قهوه ها را در آب مي جوشانند، برخي را از بخار آب يا آب جوش رد مي کنند يا اينکه چقدر شير يا شکر به قهوه بيفزاييم در مزه و طعم محصول نهايي تاثير دارد و باعث مي شود قهوه اسامي مختلفي بيابد. نحوه دم کردن قهوه به سليقه مصرف کننده بازمي گردد. اينکه قهوه رقيق باشد يا غليظ، مقدار آب، پودر، شکر و شيري که اضافه مي شود، متفاوت است. معمول اش اين است که پودر قهوه را داخل آب مي ريزند، مي جوشانند و به اصطلاح دم مي کنند. هرچه قهوه را بيشتر و طولاني تر دم کنيد، مقدار عصاره محلول بيشتري از آن خارج مي شود و قهوه غليظ تر خواهد شد. در حال حاضر، دستگاه هاي قهوه سازي در بازار موجود است که برخي تنها يک مدل و برخي چند مدل قهوه درست مي کنند.
▪ مقدار کافئين قهوه و چاي يکسان است؟
نه! کافئين قهوه ۴ برابر کافئين چاي است. البته اين موضوع بستگي به اين دارد که شما چاي و قهوه را با چه غلظت و با چه مقدار عصاره و چه زمان پختي با هم مقايسه کنيد.
▪ شما در مورد نحوه نگهداري قهوه، چه توصيه اي مي کنيد؟
اگر قهوه به صورت دانه هاي کامل باشد، مي توان آن را براي مدت زمان طولاني تري نگه داشت زيرا اين دانه ها سالم و خشک هستند و امکان نگهداري شان براي چند ماه و حتي يک سال در محيطي خشک و خنک وجود دارد. اما اگر قهوه را به صورت پودر درآوريم، سلول هاي آن مي شکنند و مواد معطرشان آزاد مي شود و از طرفي چون روغن، اسانس و... در اين پودرها وجود دارد، ممکن است در طول زمان سبب تغيير حالت، بو، طعم و مزه قهوه شود و حتي رطوبت جذب کند و در نتيجه در محيط مرطوب کپک بزند. اما پودر قهوه را مي توان در محيط خشک به مدت ۲ تا ۳ ماه نگه داشت. همچنين نسکافه هاي آماده و بسته بندي شده نيز براي مدت ۱ تا ۲ سال قابل نگهداري هستند. بعد از بازشدن بسته ها نيز مي توان آنها را در محيطي خشک و خنک گذاشت. به هر حال توجه داشته باشيد که تغيير بو، طعم و مزه نشانه فساد قهوه است.

شايد شما تا به حال اطلاعات زيادي راجع به اعتياد و وابستگي به مواد مخدر، سيگار، قرص هاي شادي آور و غيره کسب کرده باشيد، اما جاي ماده اي بسيار شايع که ت ...

کافئين، ماده طبيعي است که در بسياري از غذاها و نوشابه‌ها از جمله قهوه، چاي، شکلات يافت مي‌شود، مي‌تواند باعث علائمي متفاوت از فردي به فرد ديگر شود. اي ...

PMS چيست و چه کساني به آن مبتلا مي شوند ؟PMS مخفف ( premenstrual Syndrom ) يا سندرم قبل از قاعدگي ( عادت ماهانه ) مي باشد . به نحوي که شخص مبتلا به PM ...

آپنه نوزادان نارس به طور معمول در نوزادان با سن بارداري کمتر از ۳۷ هفته رخ مي دهد و با دوره هاي زودگذر قطع تنفس براي مدت ۲۰ ثانيه يا کوتاه تر، همراه ب ...

مقدمه قهوه Coffee درختي است که ارتفاع آن تا هشت متر مي‌رسد داراي ساقه‌اي استوانه‌اي شکل و برگهاي نوک تيز ، متقابل ، بيضوي و هميشه سبز مي‌باشد. گلهاي ق ...

1) پاستوريزه سازي(PASTEURIZATION): روشي براي کشتن اغلب ميکروارگانيسمهاي بيماريزا (کاهش تعداد آنها تا حدي که ايجاد بيماري نکنند) و غير فعال ساختن آنزيم ...

● رژيم غذايي خود را بهبود ببخشيد. هرچه زودتر بهتر غذا خوردن را آغاز کنيد، احتمال حامله شدن شما افزايش پيدا مي کند. در مردان و زنان (هر دو)، باروري و ...

چاي، پس از آب، دومين نوشيدني پرطرفدار و پرمصرف در کشور ما و برخي ديگر از کشورهاي دنياست. اگر شما هم از آن دسته افرادي هستيد که زياد چاي مي نوشند، لازم ...

دانلود نسخه PDF - کافئين