up
Search      menu
تغذیه و خوراکیها :: مقاله هويج PDF
QR code - هويج

هويج

همه چيز در مورد هويج (Carrots)

هويج (زردک) گياهي خوراکي و دوساله از خانواده چتريان است. هويج معمولاً به رنگ نارنجي يا سفيد، و يا مخلوطي از قرمز و سفيد است و تازهٔ آن بافتي خشک و ترد دارد. هويج يک سبزي ريشه‌دار است که مي‌توان آن را خام و يا خردشده يا رنده‌شده در سالاد خورد و بيشتر در پخت سوپ‌ها و خورش‌ها کاربرد دارد. بتاکاروتن، دوپاري از ويتامين آ، در هويج به‌فراواني يافت مي‌شود و رنگ نارنجي خاصّ اين سبزي نيز به همين خاطر است. به‌علاوه هويج منبعي غني از فيبر خوراکي، آنتي‌اکسيدان‌ها و موادّ معدني به‌شمار مي‌رود. همان‌گونه که در تصوير ديده مي‌شود، هويج مي‌تواند به‌طور مصنوعي در رنگ‌هاي گوناگوني به عمل بيايد. در افسانه‌ها آمده‌است که اين سبزي به انسان، قدرت بينايي در شب مي‌دهد. کمبود ويتامين آ باعث ضعف بينايي مي‌شود؛ امّا با بازگرداندن اين ويتامين به رژيم غذايي مي‌توان اين مشکل را برطرف کرد. هويج داراي ويتامين‌هاي آ و ب و ث، بتاکاروتن (ماده‌اي که موجب نارنجي شدن آن مي‌شود) و مواد معدني مختلف است. هويج پخته بيشتر از هويج خام آنتي اکسيدان دارد . هويج پخته به صورت استعمال خارجي براي درد و خارش استعمال مي‌شود. همچنين براي سوختگي‌ها و آکنه بسيار مفيد است.
توليد
طبق آمار فائو، در سال ۲۰۰۵، چين بزرگ‌ترين توليدکنندهٔ هويج و شلغم بود. چين دست‌کم يک‌سوم از توليد جهاني اين محصولات را بر عهده دارد و پس از اين کشور، روسيه و ايالات متحده قرار دارند.
هويج در رنگهاي مختلف
هويج؛ شفاف كننده پوست
هويج منبع غني بتاکاروتن مي‏باشد. بتا کاروتن مسئول رنگ نارنجي هويج است. هرچه بتا کاروتن زيادتر باشد، هويج نارنجي‏تر مي شود. بتا کاروتن، يک آنتي اکسيدان است و بيماري‏هاي ناشي از پيري را کاهش مي‏دهد. بتا کاروتن پيش ساز ويتامين A است، يعني در بدن به ويتامين A تبديل مي شود. ويتامين A براي تقويت سيستم ايمني، محافظت از پوست، ريه، لوله گوارشي و همچنين در رشد سلول‏ها و توليد مثل حائز اهميت است.
بتاکاروتن مي‏باشد. بتا کاروتن مسئول رنگ نارنجي هويج است. هرچه بتا کاروتن زيادتر باشد، هويج نارنجي‏تر مي شود. بتا کاروتن، يک آنتي اکسيدان است و بيماري‏هاي ناشي از پيري را کاهش مي‏دهد. بتا کاروتن پيش ساز ويتامين A است، يعني در بدن به ويتامين A تبديل مي شود. ويتامين A براي تقويت سيستم ايمني، محافظت از پوست، ريه، لوله گوارشي و همچنين در رشد سلول‏ها و توليد مثل حائز اهميت است. هويج به جز بتا کاروتن داراي فيتوکميکال( Phytochemical) نيز مي‏باشد . اين ماده به همراه فيبر محلول و ديگر مواد مغذي موجود در هويج فوايد زيادي را به ما ارزاني ميدارد . اين فوايد شامل: جلوگيري از پير شدن، محافظت بدن در مقابل بيماري‏ها، جلوگيري از آب مرواريد، جلوگيري از پوکي استخوان و همچنين جلوگيري از عفونت مجاري ادراري است.
بتاکاروتن و فيبر موجود در هويج در جلوگيري از انواع سرطان مانند سرطان ريه ، روده بزرگ و حمله قلبي کمک مي‏کنند. دريافت زياد کاروتن، 50 درصد سرطان مثانه، رحم ، پروستات ، کولون (روده بزرگ) ، حنجره و مري را کاهش مي‏دهد.طي بررسي انجام شده در دانشگاه آتن و Harvard School زناني که هر روز از هويج خام استفاده مي‏کنند 5 تا 8 بار کمتر به سرطان سينه مبتلا مي‏شوند . هويج داراي خواص زيادي است که از ميان خواص آن شفاف‌کنندگي پوست داراي اهميت قابل توجهي است . خوردن هويچ جوشهاي صورت را درمان مي‏كند. اين ميوه براي بينايي و به دليل داشتن انسولين براي بيماران ديابتي مفيد است و خوراک خوبي براي کساني است که از افزايش وزن و چاقي مفرط رنج مي‌برند. هر دانه هويج متوسط داراي ۱۰ کالري است و از آنجا که داراي فيبر زياد است کمک زيادي به لاغري مي‌کند . خوردن هويج مقاومت بدن را در مقابل بيماريهاي عفوني بالا مي‏برد. مصرف هويج در برطرف كردن بيماريهاي بواسير ، آب آوردن انساج بدن ، عدم دفع ادرار ،‌تحريك مجاري هضم و تنفسي ، سرفه هاي مقاوم ، آسم ،‌اخلاط خوني و دفع كرم و براي خارج كردن سنگ كيسه صفرا اثر معجزه آسائي دارد.
ميزان مواد معدني و ويتامينهاي هويج
شقاقل
شَقاقُل يا زَردَک ريگي يا زردک ريش‌بزي يکي از سبزيجات ريشه‌اي از خانواده هويج است(هويج وحشي). شکل آن همانند هويج است ولي پوست آن کمرنگتر و مزه آن قوي‌تر است. شقاقل در بيشتر آسيا و اروپا مي‌رويد و از قديم خورده مي‌شده است. پيش از ورود سيب زميني از قاره آمريکا به بر قديم، در اروپا و آسيا شقاقل بسيار خورده مي‌شد. مغز و ريشه آن يکنواخت و ريشه آن سنگين و ديرهضم است ولي وقتي که با شکر و عسل به صورت مربا تبديل شود گوارش آن ساده است.
هويج زرد ، زردك يا شقاقل
هويج پخته مغذي تر است
بيشتر افراد فکر مي کنند، همه ميوه ها و سبزي هاي خام، محتوي مواد مغذي بيشتري است اما نتيجه يک مطالعه نشان داد هويج پخته شده ، آنتي اکسيدان هاي بيشتري از هويج خام دارد. پختن هويج همراه با مقدار کمي روغن ميزان آنتي اکسيدان هاي موجود در آن بنامهاي بتاکاروتن و اسيد فنوليک را افزايش مي دهد. در حين فرآيند پخت ديواره سلولهاي گياهي بافت هويج شکسته شده در نتيجه جذب آنتي اکسيد موجود و ساير مواد شيميايي مفيد آن افزايش مي يابد . با اضافه کردن کمي روغن به هويج پخته، مواد محلول در چربي آن راحتر جذب مي شود. همچنين پختن گوجه فرنگي و اضافه کردن روغن به آن در حال پخت جذب ليکوپن موجود در آن را افزايش مي دهد. سبزيجات و ميوه هاي تازه معمولاً رنگدانه هاي * گياهي زيادي دارند که تاثير بسزايي درارتقاء سطح سلامتي دارد. ولي آنهايي که فوراً بعد از برداشت از زمين فريزمي شوند ممکن است رنگدانه هاي گياهي بيشتري از آن دسته از ميوه وسبزيهايي که روزها يا هفته ها براي انتقال به مغازه وقت مي برند، دارا باشند. سبزيجات فريز شده و پخته شده ممکن است به اندازه انوع تازه مفيد باشند. توصيه مي شود تا جاييکه مي توانيد از انواع ميوه ها و سبزي ها بصورت خام يا پخته ، فريز شده، کنسرو شده ويا خشک مصرف کنيد مهم اين است که مصرف ميوه وسبزي به اندازه کافي و يا حتي زيادتر از نياز باشد که براي سلامتي بسيار مفيدند. نگهداري درست مواد غذايي در محتواي آنها بسيار اهميت دارد مثلاً مواد غذايي که پس از برداشت به سرعت فرآوري و فريز شوند محتوي مواد مغذي بيشتري هستند نسبت به موادي که روزها يا شايد هفته ها طول مي کشد تا به دست مصرف کننده برسند.هويج گياهي است دو ساله داراي ريشه راست و ساقه بي كرك كه نوع پرورش يافته آن در اكثر نقاط زمين كشت مي شود . قسمت مورد استفاده گياه هويج ،‌ريشه ،‌ميوه و تخم آن است .
تركيبات شيميايي
هويج داراي 87% آب ، 1 5 مواد ازته ، 0 02 % چربي ، 8% مواد گلوسيدي ، حدود 1 5% سلولز و مقداري ماده رنگي كاروتن (ويتامين A ) و دياستازهاي مختلف و ويتامين هاي A,B,C,D,E مي باشد .
هويج
خواص داروئي هويج
در هويج يك نوع انسولين گياهي وجود دارد كه اثر كم كننده قند خون را دارا مي باشد بنابراين اين عقيده قديمي كه هويج براي مبتلايان به بيماري قند خوب نيست كاملا غلط است وبيماران ديابتي مي توانند به مقدار كم از اين گياه استفاده كنند . هويج با داشتن مواد مقوي و ويتامين ها يكي از مهمترين و مفيدترين مواد براي بدن مي باشد . خوردن هويج مقاومت بدن را در مقابل بيماريهاي عفوني بالا مي برد . مصرف هويج در برطرف كردن بيماريهاي آب آوردن انساج بدن ، عدم دفع ادرار ،‌تحريك مجاري هضم و تنفسي ، سرفه هاي مقاوم ، آسم ،‌اخلاط خوني و دفع كرم اثر معجزه آسائي دارد.

هويج گياهي است دو ساله داراي ريشه راست و ساقه بي كرك كه نوع پرورش يافته آن در اكثر نقاط زمين كشت مي شود . قسمت مورد استفاده گياه هويج ،‌ريشه ،‌ميوه و ...

هويج از سبزيهاى گرانبها براى انسان است . قسمتهاى قابل مصرف هويج : گوشت ، آب (آب هويج ) برگهاى سبز آن و تخم هويج مصرف مى شود. موادى را كه تاكنون در هوي ...

هويج ، گياهي است دوساله كه ريشه آن عمودي بوده و قسمت وسط ريشه گوشتي وخشبي و به رنگ زرد ميشود كه هويج مصرفي را تشكيل ميدهد. به هر ميزان كه اين قسمت ظري ...

بيشتر افراد فکر مي کنند، همه ميوه ها و سبزي هاي خام، محتوي مواد مغذي بيشتري است اما نتيجه يک مطالعه نشان داد هويج پخته شده ، آنتي اکسيدان هاي بيشتري ا ...

رنگ يکي از مشخصات اغذيه است که به وسيله احساس بينايي درک شده و از نظر پذيرش مصرف کننده بسيار مهم است زيرا تقريبا تمام غذاها از هنگامي که به صورت خام ب ...

● انگور مواد غذائي به قسمتهائي از بدنه ي گياهان و نسوج حيوانات اطلاق مي شود که براي انسان قابل خوردن بوده و معده و روده ي بشر توانا به هضم و جذب آن با ...

کره کشوري است که مردم آن به غذا اهميت فراواني مي دهند و معتقدند مصرف غذاهاي بخارپزشده مفيد است. آنها روغن کنجد زياد مصرف مي کنند و سير و پياز پرمصرف ت ...

يکي از دغدغه هاي مادراني که بچه هاي نوپا دارند، غذاخوردن آنهاست؛ اينکه بعد از ۶ ماهگي با چه برنامه اي بايد فرزندشان را تغذيه کنند... حالا ديگر همه تاز ...

دانلود نسخه PDF - هويج