up
Search      menu
گیاه شناسی :: مقاله معرفي درخت کيوي PDF
QR code - معرفي درخت کيوي

معرفي درخت کيوي

نام انگليسي : نام kiwifruit فارسي : کيوي
نام علمي : Actiniadia deliciosa خانواده : Actiniadiaceae
معرفي درخت کيوي : درخت کيوي گياهي نيمه گرمسيري و خزان کننده است . ولي به سرما مقاوم بوده و تا دماي 18 درجه زير صفر را تحمل مي کند . اين گياه دوپايه ، خزنده ، بسيار پر شد بوده و در صورتي که قيم نداشته باشد به صورت بوته اي قرار مي گيرد . استان مازندران و گيلان در ايران تنها مکان هايي هستند که تمام شرايط آب و هوايي رشد اين درخت را دارند .
کيوي يک گياه دوپايه بوده و گرده افشاني آن توسط باد و حشرات انجام مي شود ولي زنبور عسل به عنوان حشره اي ويژه براي گرده افشاني گل هاي کيوي مي باشد که بايد بسيار مورد توجه قرار گيرد . ريشه هاي کيوي بزرگ و گوشتي مي باشند . برگ هاي کيوي داراي پرزهايي است که بر روي تبخير و تعرق ، آفات و بيماري ها و تبادل گازي گياه تاثير مي گذارند . برگ ها در کيوي مهم مي باشند ، چرا که نسبت بين سطح برگ بر اندازه نهايي ميوه تاثير مستقيم دارد . رشد جوانه ها در درخت کيوي همانند درخت انگور مي باشد و گل هاي آن بر روي شاخه هاي فصل جاري تشکيل مي شوند . کيوي از درختاني است که سال آوري دارد و ازدياد محصول در يک سال سبب کاهش محصول در سال هاي آينده مي گردد . دوره نونهالي درخت کيوي 3 الي 4 سال مي باشد .
تکثير درخت کيوي : افزايش به وسيله بذر ، قلمه ، پيوند و کشت بافت صورت مي گيرد . در افزايش توسط بذر جنسيت کيوي را تا زمان به گل رفتن يعني 7 سالگي نمي توان تشخيص داد به همين دليل خيلي مفيد نمي باشد . در افزايش توسط قلمه ، قلمه چوب نيمه سخت آن را اواخر بهار تا اواسط تابستان گرفته و در سيستم مه افشان قرار مي دهند .
گل در کيوي : گل هاي کيوي سفيد رنگ بوده که در نهايت به زرد طلايي تغيير رنگ مي دهند و هيچگونه شهدي ندارند اما رايحه خوشبويي را توليد مي کنند . البته به دليل نداشتن شهد براي زنبورهاي عسل جذاب نيستند و به همين دليل گرده افشاني درخت کيوي با مشکل مواجه مي گردد . بايستي توجه داشت که گل ها در پايه نر زودتر از پايه ماده باز مي شوند و اين يکي از روش هاي تشخيص گياه نر مي باشد .
هرس درخت کيوي : براي گلدهي بيشتر بايستي درخت کيوي را هرس کرد ، که هرس تابستانه و استفاده از کند کننده هاي رشد سبب تحريک گياه براي گلدهي بيشتر مي شود . البته از پاهنگ برداري نيز استفاده مي گردد .
توليد ميوه : تعداد گل در کيوي بسيار زياد است ولي تعداد کمي از آنها به ميوه تبديل مي گردند . از عوامل آن عدم گرده افشاني ، سقط جوانه گل ، عدم تامين نياز سرمايي ، متعادل نبودن نسبت بين برگ و ميوه مي باشند .
شايد مهمترين مسئله در پرورش کيوي گرده افشاني گل هاي آن باشد چرا که رابطه مستقيم با تعداد و اندازه نهايي ميوه دارد . براي گرده افشاني بيشتر هم راههاي زيادي است که از جمله مبارزه با علف هاي هرز به دليل داشتن گل هاي جذاب تر از گل هاي کيوي ، رعايت اصول فاصله درختان گرده دهنده و گرده پذير و راههايي براي جذب حشرات و بويژه زنبور عسل به باغ خود . البته فراموش نکنيد براي افزايش ميوه در کيوي گرده افشاني به صورت مصنوعي هم انجام مي گردد .
ارزش غذايي کيوي : اين ميوه سبز رنگ با پوستي کرکدار داراي مقادير زيادي ويتامين ث است . ويتامين A ، E و پتاسيم ، فوليک اسيد ، آهن نيز دارد . به دليل وجود آنزيم هايي که در کيوي وجود دارد از آن براي نرم کردن گوشت استفاده مي کنند که در اثر حرارت به سرعت از بين مي رود . (دوستداران آشپزي حتما از اين روش براي نرم و ترد کردن گوشت استفاده کرده اند ) . سعي کنيد کيوي را به همراه لبنيات مصرف نکنيد
تاريخچه کيوي : کيوي نيز که چند دهه ‌اي است وارد ايران شده است و سطح زير کشت مناسبي از باغ‌هاي استان مازندران را به خود اختصاص داده است، از جمله ميوه‌هايي است که از لحاظ تغذيه‌ اي و خواص درماني داراي ارزش بالايي است، نام علمي اين ميوه Actinidia deliciosa است که بومي مناطق شرقي و شمال شرقي کشور چين است و نام محلي آن ينگ‌تااو (Yang Tao) است. اين ميوه در اوايل قرن بيستم به نيوزلند وارد شد و به‌تدريج در اين منطقه از جهان مورد کشت قرار گرفت. در سال ۱۹۶۰ نام اين ميوه در نيوزلند به گوس بري چيني (Chinese Gooseberry) تغيير يافت. در سال ۱۹۶۱ اين ميوه به ايالت متحده آمريکا وارد شد و نام کيوي، برگرفته از نام يک برنده بومي نيوزلند به اين اتلاق شد. در حال حاضر اين ميوه در کشورهايي چون ايتاليا، نيوزلند، شيلي، فرانسه، ژاپن و ايالت متحده آمريکا در سطح وسيع کشت مي‌شود.
خواص کيوي : استرس، مواد مضر و كمبود خواب، روي بدن انسان اثر مي گذارد. هر كس كه مي خواهد به اين وضع گرفتار نشود، بايد در روز 4 عدد كيوي بخورد. مطالعات دانشمندان ايتاليايي نشان داده است كه ديابتي هايي كه مرتب مقدار زيادي ويتامينC دريافت مي كنند، ميزان كلسترول و انسولين پاييني دارند. كيوي براي تامين ويتامين ث منبع خوبي است.اين ميوه به لحاظ داشتن ريز مغذي‌هاي مختلف از ارزش‌ غذايي بسيار بالايي برخوردار است. به ‌طوري که هر سهم از اين ميوه قادر است ۹۵ درصد نياز روزانه به ويتامين C را تأمين کند.کاهش قدرت ماهيچه‌اي و قدرت بينايي نيز در سالمنداني که از اين ميوه به‌طور مداوم استفاده مي‌کنند کمتر ديده مي‌شود. اين ميوه به دليل خاصيت كاهندگي كه بر سطح تري گليسيريد دارد، از غلظت خون مي‌كاهد و از تنگ شدن عروق و نهايتاً بروز انواع سكته‌ها جلوگيري مي ‌كند. كيوي مانند قرص آسپيرين موجب رقيق شدن خون شده، از ايجاد پلاك در خون جلوگيري مي كند . آسپيرين از داروهايي است كه به رغم عوارض جانبي آن همواره بايد از سوي افراد مبتلا و حتي مستعد به مصرف برسد و عوارضي نظير التهاب، زخم و حتي خونريزي روده را ايجاد مي‌كند، در حالي كه مصرف روزانه دو عدد كيوي مي‌تواند همان اثر را داشته باشد. بر خلاف آسپيرين اين ميوه داراي تركيباتي نظير ويتامين C ،E ، پلي فنول‌ها، پتاسيم، مس و منيزيم است كه همه آنها در حفظ سلامت قلب و عروق ضروري به نظر مي ‌رسند. در مطالعه‌اي كه در سال 2004 روي تعدادي داوطلب به انجام رسيد، ديده شد كه در اين افراد با مصرف روزانه 2 تا 3 عدد كيوي در مدت 28 روز، به ميزان 18 درصد از ميزان عوامل ايجاد كننده بيماري‌هاي قلبي و 15 درصد از سطح تري گليسيريد كاسته شده است. از اين رو متخصصان علم تغذيه اين ميوه را به بيماران قلبي توصيه مي‌كنند و آن را براي پيشگيري از بروز بيماري‌هاي قلبي مهم مي ‌دانند.
بهترين روش ذخيره و نگهداري : هنگام خريد اين ميوه نمونه‌اي از آن را در ميان انگشتان خود قرار دهيد و درصورتي كه بر اثر فشار جزيي، نرمي زير دستان خود احساس كرديد از خريدن آن صرف‌نظر كنيد. اين ميوه را مي‌توانيد در دماي اتاق نگهداري كرده، آن‌را به مدت چند روز ذخيره كنيد. هرگز اين ميوه را كنار سيب، گلابي و سيب زميني قرار ندهيد، زيرا از اين ميوه‌ها گازي متصاعد مي‌شود كه موجب رسيدن بيش از اندازه اين ميوه مي‌شود. به علاوه، توصيه مي‌شود هيچ‌گاه كيوي بسيار نرم يا لك دار نخريد؛ اما در صورتي كه ميوه شما نارس است مي توانيد آن را در كاغذ همراه ميوه‌هايي نظير سيب، گلابي يا موز قرار دهيد تا فرآيند رسيدن تسريع شود. هرگز به اندازه ميوه توجه نداشته باشيد، زيرا در ميزان مواد مغذي موجود در آن تأثيري ندارد. تصور نكنيد ميوه درشت‌تر داراي مقدار بيشتري ماده مغذي است و ارزش تغذيه اي بيشتري دارد.
هشدار : اين ميوه از ميوه‌هايي محسوب مي‌شود كه داراي اگزالات هستند. اگزالات تركيبي است كه وقتي وارد بدن مي‌شود ، در مايعات بدن باقي مي‌ماند و موجب بروز عارضه در اعضايي نظير كليه‌ها و كيسه صفرا مي شود. به اين منظور اين ميوه براي افرادي كه مستعد سنگ كليه و سنگ كيسه صفرا هستند بايد با احتياط ميل شود. به علاوه، اگزالات موجود در اين ميوه، مانع جذب كلسيم مي‌شود. به اين دليل نبايد حداقل 2 تا 3 ساعت قبل و بعد از مصرف لبنيات و حتي قرص‌هاي كلسيم اين ميوه را تناول كرد تا مانع جذب اين ماده مغذي نشود

کيوي ميوه درخت تاک چوبي و بزرگي از رده Actinidia ( رسته Ericales ، خانواده Actinidiaceae ) است که در آب و هواي معتدل رشد مي کند. دربازار جهاني آنرا ki ...

درخت ميخک بومي جزائر اندونزي و اقيانوسيه است و بعلت زيبايي خاصي که درد امروز در بيشتر نقاط دينا بعنوان درخت زينتي پرورش داده مي شود . البته در مناطق س ...

مقدمه در اين جلسه در مورد خانواده کراسولاسه مطالبي را بيان مي‌کنيم. اين خانواده از نظر ظاهري شباهت زيادي به گياهان خانواده گوشتي و كاكتوس‌ها دارد. کرا ...

گياهاني خشبي در ختچه اي ويا به اندازه متوسط گوشتي ويا کم وبيش گوشتي بجز توده هاي کرکي در محل گره ها معمولا بي کرک .ساقه ها مشخصا بند بند برگ ها متقابل ...

سيب ( دقيقا يک ميوه شفتدار) ميوه درختي ازطبقه Malus است که عضوي از خانواده گل سرخيان بوده ( روزاسيا) و در طول تاريخ کشت مي شده است . بيشتر گروه سيبها ...

نام علمي : Aceraceaeer Spp خانواده : Aceraceae نام انگليسي : Maple اين جنس به علت تنوع فرم و دامنه گسترش از مهمترين گونه‌هاي جنگلي بوده وشامل 200 گونه ...

مصرف طبي زرشک به دورهٔ مصر باستان مي رسد که فراعنه و ملکه ها، اين گياه را با تخم رازيانه به منظور درمان طاعون مصرف مي کردند. امروزه، گفته ميشود اين گي ...

در ايران علاوه بر مرکبات به ساير درختان منجمله بادام، زردآلو، گيلاس، اوکالپتوس و … پسته، انار، توت، حمله مي کند. ولي بيماري در همه گياهان اهميت ندارد، ...

دانلود نسخه PDF - معرفي درخت کيوي