up
Search      menu
تغذیه و خوراکیها :: مقاله مصرف شير و لبنيات PDF
QR code - مصرف شير و لبنيات

مصرف شير و لبنيات

شير کم چرب کلسيم بيشتري دارد

▪ آقاي دکتر! لطفا بفرماييد چرا تا اين حد متخصصان به مصرف شير و لبنيات تاکيد دارند؟
اهميت شير و لبنيات از ديدگاه تغذيه در درجه اول به کلسيم اين گروه از موادغذايي و در مرحله بعد پروتئين و برخي از ويتامين هاي گروه B به ويژه B۲ يا ريبوفلاوين و برخي املاح ديگر که در شير موجود است، بازمي گردد. نياز به کلسيم در گروه هاي مختلف سني در مقايسه با ساير مواد معدني بسيار بالاست. به طور مثال اگر عنصر ضروري و مهمي مثل آهن را در نظر بگيريم، نياز به آن در حالت عادي حدود ۱۲ تا ۱۵ ميلي گرم در روز است در حالي که ميزان مصرف توصيه شده کلسيم در روز حدود ۱۰۰۰ ميلي گرم يا يک گرم است. اهميت مصرف لبنيات از اين جهت است که ما در صنايع غذايي خودمان غير از لبنيات، تقريبا ماده غذايي ديگري نداريم که به اندازه شير، کلسيم داشته باشد. زيرا هر يک ليوان شير يا ۲۵۰ ميلي ليتر شير چيزي حدود ۳۰۰ ميلي گرم کلسيم دارد و اگر در روز ۲ ليوان يعني حدود ۵۰۰ سي سي شير يا ماست مصرف کنيم، بالغ بر ۵۰ درصد نياز روزانه به کلسيم تامين مي شود.
▪ آيا مقدار کلسيم در لبنيات کم چرب و پرچرب متفاوت است؟
بله، کلسيم در بخش آبي لبنيات وجود دارد و نه در فاز چربي به اين معني که هر چه ميزان چربي لبنيات بالاتر رود، در حجم مساوي با لبنيات کم چرب، مقدار کلسيم کمتر مي شود. نکته ديگر اينکه هر چه چربي لبنيات افزايش يابد، کالري هم بالاتر مي رود.
▪ سرانه مصرف لبنيات در ايران چقدر است؟
متاسفانه ما در ايران گزارش هايي داريم که نشان مي دهد متوسط دريافت لبنيات خيلي قابل اعتماد نيست و حدود ۱۴۰ ميلي گرم است. ۱۴۰ ميلي گرم، يعني صرف نصف يک ليوان لبنيات در روز که بسيار کم است. مصرف روزانه شير و لبنيات در ايران براي برخي افراد بسيار کم و حتي کمتر از يک ليوان در روز و در معدود مواردي به دليل ابتلا به بيماري هاي مختلف و داروهاي مصرفي، بيشتر از ۲ ليوان است. اين افراد
به جاي آب ممکن است شير بخورند و گاهي ميزان مصرف لبنيات آنها به ۴ تا ۵ ليوان شير در روز هم مي رسد.
▪ آيا مصرف بيش از حد لبنيات مشکل آفرين است؟
يک ليوان شير ۵ ۲ درصد چربي و حدود ۲۰۰ کيلوکالري انرژي دارد و اگر فردي ۴ ليوان شير در روز مي خورد، يعني فقط ۶۰۰ کالري از شير دريافت مي کند. مازاد کلسيم موردنياز از طريق ادرار دفع مي شود و هيچ تحقيقي تاکنون نشان نداده است که استخوان پوک با مصرف ۴ ليوان شير در روز به استخوان محکم تبديل شود. از سوي ديگر، دريافت ۶۰۰ کالري بيشتر در روز براي خانمي که مثلا بايد ۱۶۰۰ کالري دريافت کند تا وزنش در حد تناسب حفظ شود، تبديل به چربي و چاقي مي شود. خيلي از افراد عدد ۴ را در ذهنشان دارند اما ۴ ليوان مدنظر نيست بلکه منظور مصرف ۴ فنجان شير يا ماست در روز است. اگر لازم باشد فردي بيش از اين مقدار کلسيم دريافت کند، بايد تحت نظر متخصص مکمل بگيرد.
▪ بيشتر ما شير را گرم مي نوشيم. آيا حرارت دادن شير لطمه اي به کيفيت آن مي زند؟
اگر خاصيت شير را محدود کنيم به داشتن کلسيم، پروتئين و ريبوفلاوين، متوجه مي شويم حرارت، اثر چنداني بر آنها ندارد مگر آنکه به قدري حرارت ببيند که کلسيم آن رسوب کند. کلسيم و پروتئين شير با حرارت ديدن تغيير پيدا نمي کند ولي شکل مولکول پروتئين تغيير مي کند و بر قابليت هضم آن اثر منفي مي گذارد. پروتئين شير حدود ۳ درصد است و به ازاي هر ۱۰۰ سي سي، ۳ گرم پروتئين دارد. در يک ليوان شير حدود ۸ گرم پروتئين وجود دارد و بخشي از پروتئين بدن را به اين دليل که پروتئين شير از نوع مرغوب است، تامين مي کند اما معمولا اثر حرارت بر پروتئين شير آنقدر نيست که قابل توجه باشد. حرارت بر ويتامين B۲ نيز اثر منفي دارد و مقدار ريبوفلاوين فعال را کاهش مي دهد ولي آنچه در لبنيات اهميت دارد کلسيم آن است و ريبوفلاوين با مصرف انواع گوشت و تخم مرغ به مقادير کافي به بدن مي رسد. اگر رژيم غذايي متعادلي داشته باشيم، نبايد خيلي نگران از بين رفتن ريبوفلاوين شير در اثر حرارت باشيم.
▪ آيا شيري که در غذا استفاده مي شود و حرارت مي بيند، خواص يک ليوان شير معمولي را دارد؟
استفاده از شير يا خامه در غذاها کار خوبي است و چگالي موادمغذي را افزايش مي دهد و باعث غني شدن ماده غذايي از نظر کلسيم و پروتئين مي شود. اين کار به ويژه براي کودکاني که بدغذا هستند و سالمندان بيمار بسيار خوب است و مي تواند بخشي از کلسيم و پروتئين موردنياز آنها را تامين کند.
▪ ظرفي که شير را در آن گرم مي کنيم، مهم است؟
خير، ظرفي که شير را در آن حرارت مي دهيم اهميت چنداني ندارد به دليل اينکه شير زود سر مي رود، نياز به حرارت چندان زيادي ندارد.
▪ خيلي از کودکان اهل خوردن شير نيستند. چه توصيه اي به والدين آنها داريد؟
برخي والدين اصرار دارند که کودک حتما شير بخورد. در صورتي که اگر يک کودک به جاي شير، خوب ماست بخورد، اشکالي ندارد. برخي افراد از طعم شير خوششان نمي آيد. تغيير ذائقه بايد از سن پايين و در مدارس شروع شود. بهتر است به مساله تغذيه و شير مدارس جدي تر نگاه کنيم و شير با کيفيت و مرغوب در اختيار کودکان قرار گيرد. مطالعات اخير نشان داده شيري که در مدارس پخش مي شود به ويژه از نظر پروتئين کيفيت خوبي ندارد و درواقع شيرخشک بازسازي شده با آب است و کيفيت پاييني دارد. بهتر است شيري که با کيفيت بالا در اختيار مدارس قرار مي گيرد، با ويتامين D غني شود تا جذب کلسيم را افزايش دهد. برخي افراد که طعم شير برايشان ناخوشايند است، آن را با موز يا شکلات مخلوط مي کنند. اگر شکر در شير مخلوط نشود، بهتر است. ترکيب هايي مثل کاکائو، قهوه، چاي و حتي فيبري که در موز وجود دارد، نيز جذب کلسيم را کاهش مي دهند اما به هر حال براي کودکي که ماست نمي خورد و شير برايش فقط مخلوط شده با اين مواد مطلوب است شير خوردن به اين شکل بهتر از نخوردن آن و مصرف شربت کلسيم است.

سويا از انواع حبوبات است که محل کشت اوليه آن در آسيا بوده اما توليد انبوه آن در ايالات متحده آغاز شد. سويا را مي توان يک دانه همه کاره ناميد که از آن ...

شير توليد شده در 7 تا 10 روز اول دوره شيردهي تركيبي متفاوت با بقيه شير توليد شده در اين دوران دارد. اين شير سرشار از تركيبات ايمني‌ساز (Antibody) بوده ...

شيرين بيان از ديرباز براي درمان انواع سرفه ها و نيز به عنوان يک داروي مسکن در پوست مورد استفاده بوده است. مردم از آن براي درمان اسپاسم و تورم، برونشيت ...

بادام Almond : نام علمي Amygdolus : روغن بادام : براي بدست آوردن روغن بادام ، مغز بادام را پس از تميز كردن و خشك كردن خرد مي كنند و بصورت خمير در مي آ ...

▪ نام علمي:Celery, parsley ▪ انگليسي:Apium graveolens ▪ از خانواده:Umbelliferae کرفس گياهي علفي و دو ساله و از تيره چتريان به ارتفاع ۲۰ تا ۶۰ سانتي مت ...

● اسد (Leo ) شير ▪ زمان رسيدن به نصف النهار: ۲۱فروردين ؛ ▪ مساحت : ۹۴۷ درجه مربع ستارگاني که امروزه به نام اسد خوانده مي شوند در فرهنگ هاي باستاني سوم ...

شير اين نوشيدني اسرارﺁميز يک ترکيب مغذي و کامل است . شير موثرترين مواد در افزايش بهره هوشي ٬ رشد استحکام استخوانها ٬ سلامت لثه ٬ دندان و شادابي و طول ...

● روغن ماهي و بيماري افسردگي حاد افسردگي حاد يک بيماري شناخته شده و وخيم روحي است که مربوط به تکرار دفعات بروز افسردگي، جنون( تغييرات سريع رفتاري، تحر ...

دانلود نسخه PDF - مصرف شير و لبنيات