up
Search      menu
پزشکی و دامپزشکی :: مقاله مسموميت غذايي PDF
QR code - مسموميت غذايي

مسموميت غذايي

مسموميت غذائي چيست؟

مسموميت غذائي زماني اتفاق مي افتد که چيزي خورده يا نوشيده باشيد که حاوي ميکروب هاي مضر(باکتري ها، ويروس ها يا انگل ها ) باشد.
بعضي وقت ها باکتري ها در غذا سم توليد مي کنند و سم آنها سبب مشکل مي شود.
● نشانه هاي مسموميت غذائي چيست؟
علائم مسموميت غذائي ممکن است ساعت ها يا روزها پس از مصرف غذا يا نوشيدني آلوده شروع شود.
زمان ظهور علائم مسموميت تاحدي به علت مسموميت و مقدار يا نوشيدني مصرف شده بستگي دارد.
علائم مسموميت ممکن است شامل اين موارد باشد:
▪ درد شکمي
▪ اسهال، شکم روي
▪ تب
▪ بي اشتهايي
▪ حالت تهوع
▪ استفراغ ، قي
▪ ضعف و خستگي (کوفتگي)
مسموميت غذائي ممکن است تنها در يک فرد، يا تمام گروهي از افراد که در معرض غذا يا نوشيدني آلوده قرار دارند اثر بگذارد. و مسموميت بستگي به ميزان ميکروب يا سم مصرف شده در هر فرد و ميزان حساسيت فرد در برابر آن دارد.
● چه کساني بيشتر در معرض مسموميت غذايي هستند؟
کودکان و افراد مسن بيشتر دچار مسموميت غذائي مي شوند. فراد ديگر هم اگر اين شرايط را داشته باشيد، بيشتر در معرض مسموميت غذايي هستيد:
▪ به يک بيماري پزشکي مزمن مبتلا هستيد ، از قبيل بيماري کليه يا ديابت
▪ باردار هستيد
▪ ضعف در سيستم دفاعي بدن داريد، که مي تواند به علت مصرف داروها بعد از عمل پيوند عضو ، برخي داروهاي شيمي درماني يا ابتلا به ويروس ايدز (HIV) باشد.
▪ اخيرا سفري داشتيد، جايي که ممکن است شما در معرض باکتريهاي زيادي قرار گرفته باشيد که ممکن است دليل مسموميت غذائي شما باشد
● اگر دچار مسموميت غذايي شدم چه کاري بايد انجام دهم؟
بيشترين موارد مسموميت غذائي خفيف هستند و در عرض چند روز برطرف مي شوند.
در طول اين مدت هدف، پيشگيري از کم آبي بدن است.کم آبي بدن ببه معناي از دست رفتن مايعات و الکتروليتها (مواد غذائي و مواد معدني ) مورد نياز بدن شما است.
تا زماني که استفراغ و اسهال تان تمام شود. بايد از غذاهاي جامد و فرآوردههاي لبني پرهيز کنيد.
وقتي احساس بهتري پيدا کرديد، بار ديگر به تدريج خوردن غذا و نوشيدني را شروع کنيد.
غذاهاي ساده از قبيل بيسکويت شور ، نان تست و موز را امتحان کنيد.
از خوردن غذاهاي ادويه دار، غذاي سرخ شده ، لبنياتها و غذاهايي که داراي چربي و شکر بالا هستند خودداري کنيد. مايعات زياد مصرف کنيد اما از شير يا نوشيد نيهاي کافئين دار خودداري کنيد.
همچنين از نوشيدن نوشابه هاي ورزشي و انرژي زا خودداري کنيد. ابن نوشيدني ها جايگزيني الکتروليت ها (نمک و مواد معدني) را نمي دهد و از تلف شدن آب بدن جلوگيري نمي کند.
● چگونه بفهم کم آبي بدن دارم؟
علائم کم آبي بدن اينها هستند:
▪ کمي يا نداشتن ادرار، يا اداري که تيره تر از حد معمول است
▪ خشکي زبان
▪ خواب آلودگي يا خستگي (کوفتگي)
▪ تشنگي زياد
▪ سر درد
▪ گيجي
▪ احساس سر گيجه يا منگي
▪ نداشتن اشک در زمان گريه کردن
براي درمان کم آبي خفيف بدن سعي کنيد جرعه جرعه آب بنوشيد.
سوپ هاي رقيق (آبکي)، نوشابه هاي گازدار بي رنگ و ترکيب آب ميوه با آب مي تواند کمک کند. پرهيز از قهوه، چاي، نوشابه هاي گازدار تيره و ديگر نوشيدني هاي کافئين دار. اين نوشيدني ها مي تواند از دست دادن آب بدن را وخيم تر سازد.
کودکاني که کم آبي خفيف بدن دارند را مي توان با دادن آب يا محلول (ORS) درمان کرد. ORS پودري است داراي مخلوطي درست از نمک، شکر، پتاسيم و ديگر مواد مغذي است که بعد از مخلوط کردن با آب به نسبت معين براي به جايگزيني مايعات از دست رفته بدن به کار مي رود.
در موارد از دست دادن شديد آب بدن ممکن است مجبور شويد در بيمارستان تحت معالجه قرار گيريد. ممکن است لازم باشد مايعات و الکتروليتهاي داخل وريدي را به شما بدهند.
● آيا مسموميت غذائي بيماري وخيمي است؟
مي تواند باشد. کم آبي بدن مي تواند خطرناک باشد، همچنين برخي از انواع مسموميت ها غذايي جدي تر هستند.
عفونت معمولا در مادر بسيار خفيف است، اما ممکن است سبب سقط جنين، درد زايمان
زودرس، نوزاد مرده و مشکلات رشدي نوزاد مي شود. افرادي که سيستم ايمني ضعيفي دارند با خطر پيشرفت عوارض ناشي از باکتري ليستريا روبه رو هستند.
مسموميت غذائي ناشي از باکتري اشريشيا کولي ممکن است باعث عارضه اي به نام سندرم يورميک هموليتيک (HUS) شود. HUS مي تواند سبب نارسايي کليه به خصوص در افراد دچار ضعف سيستم ايمني شود.
● چه زماني بايد به دکتر بروم؟
در اين موارد قرار ملاقاتي با پزشک بگذاريد:
▪ اسهال شديد به مدت بيشتر از سه روز طول بکشد
▪ استفراغ پي در پي که بيشتر از دو روز طول بکشد
▪ در مدفوع تان خون ببينيد
▪ داروهاي مدر (ادرارآور) مصرف مي کنيد و اسهال، حالت تهوع يا استفراغ داريد
▪ تب بالاي ۳۸.۳ درجه ي سانتي گراد داريد.
در اين موارد نياز به مراقبتهاي اورژانسي داريد:
▪ مدفوع شما رنگ خرمائي مايل به قرمز يا سياه پيدا کرده باشد يا مقدار زيادي خون در مدفوع خود بينيد.
▪ در استفراغ شما خون باشد
▪ درد شکمي شديد يا چنگه (کرامپ) معده داريد
▪ دوبيني يا مشکل در حرکت دادن بخشهايي از بدن داريد
▪ نشانه هاي از بين رفتن شديد آب بدن داريد (ليست بالا را ببينيد)
▪ مشکل در بلع غذا
▪ احساس تپش قلب
مسموميت غذايي شما ناشي خوردن قارچ هاي سمي يا صدف هاي خوراکي است.
● غذاهايي که احتمالا سبب مسموميت غذايي مي شود؟
گوشت يا مرغ نپخته يا نيم پز، فراوردهاي لبني غير پاستوريزه، صدف خوراکي، ميوه هاي نشسته و سبزي نشسته شايع ترين علل مسموميت غذايي هستند.
مسموميت غذايي بيشتر در بوفه ها و در پيکنيک رفتن ها رايج است، که در آنها غذا هايي (از قبيل مايونز در سالاد سيب زميني) براي مدت درازي خارج از يخچال باقي گذاشته مي شود.
● چطور از مسموميت غذايي دوري کنم؟
مي توانيد قدمهاي ساده اي براي دوري از مسموميت غذايي برداريد:
▪ ميوه ها وسبزيجات را حسابي بشوييد
▪ ميز محل درست کردن غذا، تخته هاي برش، چاقو و وسايل آشپزخانه را پاک کنيد.
▪ بکرات دستهايتان و و سائل مورد استفاده تان را بشوييد
▪ گوشتهاي خام و نپخته را کنار هم در يک بشقاب قرار ندهيد
▪ چنانچه از چاقو براي تکه تکه کردن جوجه مرغ نپخته استفاده مي کنيد ، براي تکه تکه کردن ساير مواد غذايي که خام مصرف مي شوند، از آين چاقو استفاده نکنيد.
▪ گوشت را به طور کامل بپزيد. درصورت نياز از حرارت سنج گوشت استفاده کنيد. و اطمينان حاصل کنيد که گوشت گاو تا ۷۱ درجه حرارت ديده است، در مورد گوشت مرغ و ساير ماکيان ۸۲ درجه سانتي گراد و در مورد گوشت ماهي ۶۰ درجه سانتي گراد حرارت لازم است.
▪ از غذاهاي بسته بندي شده که تاريخ مصرف شان منقضي شده است، استفاده نکنيد.
غذايي که در قوطي هاي کنسرو شده پف کرده و صدمه ديده را دوربياندازيد
▪ ته مانده ي غذ راا چنانچه تا ۴ ساعت آن را مصرف نمي کنيد، در داخل يخچال بگذاريد
▪ قارچهاي جنگلي را نخوريد
▪ پنيرهاي تازه و نرم را نخوريد (مخصوصا وارداتي) اگر باردار هستيد يا ضعف سيستم ايمني داريد
▪ زمانيکه به سفر سخت و طولاني مي رويد، ميوههاي خام يا سبزيجاتي که با آب ضدعفوني و ميکروب زدائي نشده اند مصرف نکنيد و از آبي که فيلتر نشده(نجوشيده) شير آب بپرهيزيد.
▪ زماني که در رستوران ها يا مجامع عمومي هستيد از خوردن غذاهايي که مدت زمان زيادي خارج از يخچال قرار دارند، بپرهيزيد.

در اثر بسياري از فعاليت ها در كارگاه ها و صنايع، مثل خرد كردن، ساييدن، حفاري، آسياب كردن، برش، تراش و... و در مشاغلي نظير نجاري، سنگ بري ها، معادن، ما ...

سال هاي اخير مسوولان در وزارتخانه هاي متفاوت از واژه هاي امنيت غذايي و ايمني غذا صحبت مي کنند و در سند چشم انداز توسعه نيز به اين مهم پرداخته شده است ...

مسموميت غذايي بر اثر خوردن غذاي آلوده يا زياد خوردن ايجاد مي‌شود. علايم آن بيشتر با درگيري دستگاه گوارش همراه است و شدت اين بيماري طيف گسترده‌اي دارد. ...

همه روزه تعداد زيادي از کودکان به واسطه سهل انگاري والدين خود يا به هر دليل ديگري، به برخي مسموميت ها دچار و راهي بيمارستان مي شوند. مسموميت يکي از عل ...

● عوارض عصبي محيطي: پلي ميوزيت هاي سربي حاصل مسموميت هاي طولاني اند. تابلوي کلاسيک آن فلج عضلات ساعد از نوع شبه راديال است که معمولاً بدون اختلالات حس ...

شايد شما هم نکاتي را درباره رژيم غذايي مديترانه اي شنيده باشيد به ويژه که در مطالعات سال هاي اخير تاثيرات مفيد اين نوع رژيم غذايي بر سلامتي،در مطالعات ...

بوتاکس يا سم بوتولينيوم تيپ A، به وسيله ميکروب کلستريديوم بوتولينوم توليد شده و مشابه سم ايجاد کننده مسموميت غذايي است به عبارتي خود باکتري مي تواند ا ...

چندي پيش، يکي از دوستان ام صاحب فرزند زيبايي شد که از همان ابتداي نوزادي دل درد و نفخ را تجربه کرد.... دوست ام نوزادش را نزد پزشک اش برد و تشخيص دکتر، ...

دانلود نسخه PDF - مسموميت غذايي