up
Search      menu
تغذیه و خوراکیها :: مقاله ماهي PDF
QR code - ماهي

ماهي

فوائد خوردن ماهي

ماهي
ماهي ماده غذايي مفيدي است كه در مناطق شمالي و جنوبي كشورمان يعني مناطقي كه در كنار دريا واقع شده‌اند، جزو مواد اصلي و اساسي برنامه غذايي مردم اين مناطق محسوب مي‌شود.
ماهي داراي ارزش تغذيه اي بسيار بالايي است و اكثر مواد مغذي مفيد و ضروري براي انسان را به تنهايي داراست. ولي ويژگي مخصوص ماهي كه آن را بين ساير مواد غذايي حائز اهميت خاص ساخته است، نوع چربي موجود در آن است.
ماهي و محصولات دريايي با وجود آن كه جزو مواد غذايي حيواني هستند، ولي از نظر تركيب چربي با ساير مواد حيواني متفاوت‌اند. چربي موجود در مواد غذايي حيواني به طور عمده حاوي تركيباتي به نام اسيدهاي چرب اشباع شده هستند كه اين تركيبات موجب بالا بردن كلسترول و ساير چربي‌هاي نامطلوب خون مي‌شوند.
بنابراين افراط در مصرف چربي‌هاي حيواني، سلامت قلب و عروق را به خطر انداخته و در نهايت منجر به سكته‌هاي قلبي و مغزي مي‌شود. ولي ماهي و آبزيان با وجود آن كه از دسته مواد غذايي حيواني هستند با اين حال نوع چربي موجود در آنها مشابه مواد گياهي است و از اسيدهاي چرب اشباع نشده به نام امگا 3 در آبزيان وجود دارد كه اثرات بسيار مهمي‌در سلامت انسان به عهده دارد و در پيش‌گيري از بسياري از بيماريها و كنترل و كمك به بهبود اختلالات و عوارض مختلف نقش مهم و سازنده‌اي به عهده دارد.
جالب است بدانيم كه چربي موجود در بافت‌هاي ماهي و آبزيان تنها موجب افزايش كلسترول و ساير چربي‌هاي نامطلوب خون و عوارض قلبي و عروق كمك مؤثري نيز مي‌كند. ماهي از منابع بسيار خوب پروتئين محسوب مي‌شود. پروتئين موجود در ماهي از نظر كميت و كيفيت قابل توجه است، بدين معني كه پروتئين موجود در ماهي به شكلي است كه به آساني در دستگاه گوارش هضم و جذب مي‌شود و به طور تقريبا كامل در بدن به مصرف مي‌رسد.
ماهي يكي از منابع خوب آهن است و آهن در خونسازي و همچنين در حفظ مقاومت بدن در برابر ميكروب‌ها نقش مهمي‌به عهده دارد. آهن موجود در ماهي به گونه‌اي است كه جذب آن در دستگاه گوارش آسان بوده و به خوبي در بدن به مصرف مي‌رسد. علاوه بر آن آهن موجود در ماهي، جذب آهن منابع گياهي را هم افزايش مي‌دهد بنابراين نقش مهمي‌در پيشگيري از كم خوني ناشي (لينك)از فقر آهن به عهده دارد.
ماهي حاوي مقدار قابل توجهي ويتامين‌هاي گروه B در تنظيم فعاليت سلول هاي عصبي و در نتيجه در سلامت سيستم عصبي و نيز در سلامت پوست تاثير دارند. همچنين بعضي از انواع ويتامين‌هاي گروه B در خون سازي نيز مؤثرند. بنابراين با مصرف ماهي مي‌توانيم به سلامت اعصاب، شادابي، طراوت پوست و پيشگيري از كم خوني كمك كنيم .
ماده مغذي ديگري كه در ماهي به مقدار كافي وجود دارد روي(لينك) مي‌باشد. روي يك ماده مغذي است كه در رشد كودكان و نوجوانان و نيز در بلوغ جنسي نوجوانان تاثير مهمي‌دارد. كمبود اين ماده مغذي در دوران رشد موجب كوتاهي قد و در صورت كمبود شديد باعث كوتولگي مي‌شود. همچنين در دوران بلوغ منجر به تاخير در بلوغ جنسي مي‌شود. ماهي اين ماده غذايي مفيد با دارا بودن روي به ميزان كافي مي‌تواند به رشد و تنظيم بلوغ جنسي كمك كند.
ماهي از منابع غني فلوئور در سلامت و استحكام دندان‌ها و در پيشگيري و پوسيدگي دندان تاثير مهمي‌دارد. پس با مصرف ماهي مي‌توانيم به سلامت و استحكام دندان‌هاي خود كمك كنيم فلوئور همچنين در پيشگيري از استئوپروز يا پوكي استخوان(لينك) مؤثر است.
ماهي دريا از بهترين منابع يد به حساب مي‌آيد. يد يكي از مواد مغذي است كه تاثير مهمي‌در سلامت انسان دارد. يد در رشد اثرات قابل توجهي دارد و كمبود آن موجب اختلال در رشد و كوتاهي قد مي‌شود. بنابراين مصرف ماهي به مقدار كافي در دوران رشد ضروري است. يد همچنين در تكامل سيستم عصبي نقش مهمي‌دارد و چنانچه خانم‌ها در دوران بارداري مبتلا به كمبود شديد يد باشند، كودكانشان علاوه بر اختلال در رشد جسمي‌دچار عقب افتادگي ذهني نيز مي‌شوند و اين مشكل تا آخر عمر گريبان‌گير آنان خواهد شد. همچنين كمبود يد در شير مادر مي‌تواند منجر به اختلال در رشد جسمي‌ و ذهني كودك شيرخوار بشود.
مصرف ماهي 2 تا 3 بار در هفته در برنامه غذايي مادران باردار و شيرده مي‌تواند اثرات مثبتي در رشد جسمي‌و ذهني جنين و نوزاد داشته باشد. نقش ديگري كه يد در سلامت انسان به عهده دارد تاثير آن در متابوليسم مواد انرژي‌زا است. كمبود يد موجب كاهش متابوليسم مواد انرژي‌زا در بدن
شده و در نتيجه منجر به افزايش وزن و چاقي مي‌شود. يد در توليد مثل نيز مؤثر است و افراد مبتلا به گواتر ناشي از كمبود يد دچار اختلال در توليد مثل خواهند شد. مصرف ماهي و آبزيان مي‌تواند نياز انسان را به يد تامين كرده و از بروز عوارض ناشي از كمبود يد پيش‌گيري كند.
ماهي از منابع خوب فسفر محسوب مي‌شود. فسفر ماده اي است كه همراه كلسيم در سلامت و استحكام استخوان ها تاثير مهمي‌دارد. ماهي‌هايي كه با استخوان مصرف مي‌شوند مانند ماهي كيلكا و ساردين علاوه بر خواصي كه براي انواع ماهي‌ها ذكر شد حاوي مقدار قابل توجهي كلسيم نيز مي‌باشند. بنابراين در رشد، استحكام و سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها مؤثرند.
ماهي و آبزيان با داشتن خواص تغذيه‌اي بسيار خوب مي‌توانند قسمت اعظم نيازمندي‌هاي تغذيه‌اي ما را تامين كنند. علاوه بر آن به علت داشتن تركيبات خاصي كه در چربي بدن آنها وجود دارد در پيشگيري از بسياري امراض و كنترل و درمان بيماري‌هاي مختلف نقش مهمي‌به عهده دارند.
ساردين ، ماهي هاي چرب آبهاي عميق:
فوايد آن شامل تامين اسيدهاي چرب ضروري است که براي تکامل سيستم عصبي و سلامت مغز و اعصاب لازم است و براي زنان حامله و شيرده بسيار توصيه مي شود و تاثير آن در درمان افسردگي به اثبات رسيده و همچنين حاوي اسيدهاي چرب امگا 3 است.
آيا ماهي منبع خوبي براي چربي هاي امگا-3 است؟
ماهي ها، بخصوص ماهي هاي آبهاي سرد، ماهي هاي چربي دار (با چربي زياد) نظير سالمون، ساردين، ماهي تن و ماهي قزل آلا بدن انسان را در مقابل بيماري هاي قلبي محافظت مي نمايد. اسيدهاي چرب ضروري موجب جلوگيري از لخته شدن و چسبيدن پلاكتهاي خوني (بفرم پلاكهاي غني از كلسترول) به سطح داخلي عروق ميگردند.
اكثر حملات قلبي به علت ايجاد لخته هاي خوني در سرخرگها و سياهرگها - و جلوگيري از جريان مناسب خون در رگها- صورت مي پذيرد. اسيدهاي چرب امگا-3 همچنين مي توانند در كاهش التهاب در بيماريهايي نظير آرتريت روماتوئيد نقش داشته باشند.
بدن تمام ماهي هاي آبهاي عميق حاوي چربي هاي امگا-3 ميباشد. بدن ميگو، خرچنگ دريايي و صدف خوراكي نيزبه اندازه ماهي آبهاي آزاد حاوي اسيدهاي چرب امگا-3 ميباشد. ماهي هاي غير پرورشي اسيد چرب امگا-3 خود را بواسطه خوردن جلبكها و پلانكتونها و ماهي هاي
ديگر بدست مي‌آورند. اگر رژيم غذايي ماهي هاي پرورشي حاوي اسيدهاي چرب امگا-3 نباشد رشد اين ماهي ها متوقف ميشود به همين علت پرورش دهندگان ماهي اين ماده مغذي را به غذاهاي ماهي مي افزايند. از اين رو ميتوان گفت كه ماهي هاي پرورشي و دريايي از لحاظ مقدار اسيد هاي چرب امگا-3 تفاوتي با هم ندارند.
بجز گربه ماهي هاي پرورشي براي بدست آوردن چربي هاي امگا-3 حتما مجبور نيستيد ماهي بخوريد. شما ميتواند اين ماده مغذي را با خوردن مواد غذايي نظير غلات و حبوبات كامل مانند دانه هاي سويا(روغن گيري نشده) و دانه ها و مغزها بدست آوريد. دانه هاي بذر كتان غني ترين منبع غذايي اين ماده هاي مغذي هستند. جيوه حاصل از آلودگي هوا ، بواسطه باران وارد رودخانه ها و اقيانوس ها شده و بوسيله باكتريها به متيل جيوه تبديل ميشود و ماهي ها بواسطه خوردن جلبكها و پلانكتونها اين ماده غذايي را دريافت مي نمايند. تقريبا بدن تمام ماهي ها حاوي متيل جيوه يا Methyl Mercury ميباشد كه اين ماده شيميايي ميتواند منجر به بروز آسيب هاي عصبي بخصوص در كودكان گردد. ماهي هاي بزرگتر حاوي مقادير بيشتري از اين ماده شيميايي مي باشند
وزارت بهداشت و درمان استراليا طبق تحقيقات اخير خود
اعلام نموده که شهروندان استراليايي مي بايست در رژيم
غذايي خود بيشتر از ماهي استفاده کنند. ماهي داراي
چربي بسيار پاييني مي باشد، ميزان پروتئين در آن بالا
بوده و منبع مناسب اسيد هاي چرب امگا 3 مي باشد.
تحقيقات گوياي اين مطلب هستند که استفاده مکرر از
ماهي در وعده هاي غذايي– يک يا دو وعده در طول هفته
– ريسک ابتلا به بيماري در هر سني را کاهش مي دهد.
از اين نوع بيماري ها مي توان به آسم در کودکان و سرطان پروستات در بزرگسالان اشاره کرد. اگر بخواهيم که مزاياي ماهي در طبخ از ميان نرود، بهتر است آنرا بصورت آب پز، بخار پز، و کبابي مصرف کنيم.
مزاياي مصرف ماهي
* تنگي نفس (آسم) – کودکاني که در رژيم غذايي آنها ماهي وجود دارد نسبت به ساير کودکان، کمتر مبتلا به بيماري آسم مي شوند.
* مغز و چشم – به اين دليل که ماهي سرشار از اسيد چربي به نام امگا 3 مي باشد، سلامت بافت هاي ويژه مغز را تضمين نموده و سلامت شبکيه چشم را نيز به مراتب ارتقا مي بخشد.
* بيماري هاي قلبي-عروقي – اگر به طور هفتگي از ماهي مصرف شود، ريسک ابتلا به بيماري هاي قلبي و به ويژه سکته تا حد بسيار زيادي کاهش پيدا مي کند چرا که ماهي از لخته شدن خون جلوگيري نموده، قابليت ارتجاعي رگ هاي خوني را بهبود مي بخشد، فشار خون را کاهش مي دهد، چربي خون را پايين مي آورد و کلسترول خوب خون را نيز افزايش مي دهد.
* از دست دادن حافظه – افراد مسني که در طول هفته حداقل يک مرتبه از ماهي و يا ساير خوراک هاي دريايي استفاده مي کنند، خطر کمتري در ابتلا به بيماري هاي مربوط به از دست دادن حافظه از جمله آلزايمر آنها را تهديد مي کند.
* افسردگي – افرادي که به طور مستمر از ماهي استفاده مي کنند کمتر دچار افسرگي مي شوند. (افسردگي ارتباط مستقيم با ميزان امگا 3 موجود در مغز دارد.)
* ديابت – ماهي به افرادي که مبتلا به بيماري ديابت هستند کمک مي کند تا راحت تر بتوانند ميزان قند موجود در خون خود را کنترل کنند.
* بينايي – کودکاني که از شير مادر تغذيه مي کنند و مادران آنها در رژيم غذايي خود از ماهي استفاده مي نمايند داراي قدرت بينايي بهتري نسبت به ساير کودکان مي باشند. دليل اين امر ذخيره امگا 3 در شير مادر و انتقال آن به کودک مي باشد.
* بيماري هاي التهابي – مصرف مکرر ماهي علائم بيماري هايي نظير رماتيسم مفصلي، سورياس، و بيماري هايي که منجر به ايجاد نقص در سيستم ايمني بدن مي شوند را تا حد بسيار زيادي کاهش مي دهد.
* وضع حمل زودرس – مصرف ماهي در طول دوران بارداري، امکان زايمان کودک نارس و همچنين زايمان زود هنگام را تا حد بسيار زيادي کاهش مي دهد.
غذاهايي که سرشار از اسيدهاي چرب امگا 3 هستند
ميزان روزانه امگا 3 پيشنهادي که از طريق ماهي به بدن مي رسد 200-600 ميلي گرم برآورد شده است. اين ميزان براي گياهان رقمي در حدود 1-2 گرم مي باشد.
انواع ماهي هاي مختلفي که در اين قسمت معرفي شده اند، در هر وعده شامل 60 گرم امگا 3 هستند.
* ماهي آزاد (تازه) 1.200 mg
* ماهي دودي 1.000 mg
* ماهي تن 500 mg
* ساردين 1.500 mg
* ماهي قزل آلا (تازه) 350 mg
* نيزه ماهي 300 mg
* کوسه ماهي (فلس دار) 250 mg
* کالاماري 200 mg
* شاه ماهي، آبالون (نوعي صدف دريايي) 170 mg
* انواع ماهي هاي دريايي 7 mg
در اين قسمت ميزان امگا 3 موجود در 60 گرم از ساير غذاها درج شده است:
* دو برش نان سفيد به همراه روغن ماهي 27 mg
* يک تکه گوشت گاو و يا گوساله 40 mg
* تخم مرغ به همراه روغن ماهي 200 mg
* مارگارين غني شده با روغن ماهي 60 mg
* يک تخم مرغ معمولي 40 mg
بهترين منبع امگا 3 ماهي است نه قرص ها و کپسول هاي روغن ماهي.
روغن ماهي ريسک ابتلا به بيماري هاي قلبي را کاهش مي دهد
هزاران هزار مطالعه و تحقيقات مختلف بر روي تاثيرات ماهي و يا روغن ماهي بر روي کاهش فاکتورهاي ريسک ابتلا به بيماري هاي قلبي انجام شده است. در بررسي که در ژورنال پزشکي بريتانيا چاپ و منتشر شد، به صورت اکيد پيشنهاد شده بود که براي جلوگيري از حملات قلبي به ويژه در افرادي که مبتلا به نارسايي هاي عروقي هستند، مصرف ماهي و يا روغن ماهي ضرورت دارد. نحوه عملکرد امگا 3 و طرز کار آن در جلوگيري از بيماري هاي قلبي هنوز مشخص نشده، اما گمان مي رود که ماهي با کاهش ميزان تري گليسريد و همينطور فشار خون از لخته شدن خون جلوگيري نموده و ماهيت ضد التهابي به رگ هاي خوني مي بخشند.
هشدار نسبت به مصرف جيوه
هر چند پيشنهاد مي شود که درطول هفته يک يا دو وعده ماهي کمک بسيار زيادي به حفظ سلامت انسان ها مي کند اما بايد از انواع ماهي هايي که حاوي مقادير زيادي جيوه هستند خودداري نماييم. تجمع بيش از اندازه جيوه در بدن باعث ايجاد اختلال در سيستم عصبي شده و نهايتاً منجر به بي حسي و خارش انگشتان دست، پا و لب ها مي شود. گسترش بيش از اندازه آن سبب مي شود تا کودکان ديرتر از موعد مقرر صحبت کردن و راه رفتن را شروع کنند. از ديگر موارد مخرب آن هم مي توان به دردهاي مفصلي و ماهيچه اي، و بالا بردن ريسک حملات قلبي اشاره کرد.
ماهي هايي که داراي مقادير بالايي از جيوه مي باشند، عبارتند از: کوسه ماهي، مارلين، اره ماهي، نيزه ماهي، ماهي هاي درخشان، ماهي روغني اروپاي شمالي، و ماهي نارنجي دريايي. خانم هاي باردار، کسانيکه به تازگي صاحب فرزند شده اند، کودکان زير 6 سال، و خانم هايي که تصميم به باردار شدن دارند، بايد از مصرف اين نوع ماهي ها خودداري نمايند.
اگر جزء آن دسته از افرادي هستيد که خودتان به ماهيگيري علاقه داريد، بهتر سعي کنيد که حتي الامکان در آب هاي آلوده ماهيگيري نکنيد. گونه هايي از ماهي که به سبب غريزه از کف نهرها تغذيه مي کنند، مانند گربه ماهي، آلاينده هاي بيشتري را به شکم خود فرو مي برند.
برش هاي مختلف ماهي
انواع برش هاي ماهي عبارتند از:
* فيله – جناح سينه و يا پهلوي ماهي که فاقد استخوان مي باشد.
* ماهي کامل – در اين نوع برش، سر و باله ها از بدن ماهي جدا نمي شوند، اما اعماء و احشا و شش هاي ماهي بيرون کشيده مي شوند.
* استيک – برخي قسمت هاي ماهي از بدن آن جدا مي شود.
* پاک شده – درون ماهي به طور کلي بيرون آورده مي شود.
راههاي مناسب طبخ ماهي
نحوه طبخ ماهي به شيوه درست عبارت است از:
* طبخ در فر – شکاف هاي کوچکي را در تمام قسمت هاي بدن ماهي ايجاد کنيد، آن را درون يک ظرف روغني شده قرار داه و سر تا سر آن آنرا با فويل بپوشانيد. براي طعم بهتر مي توانيد از گياهان معطر، آبليمو، و روغن زيتون نيز استفاده کنيد. آن را در درجه حرارات 180 درجه سانتيگراد قرار داده و مکرراً آنرا چرب نماييد.
* نيمه سرخ شده – ماهي را خشک کرده و آنرا در آرد سوخاري بغلتانيد. مقداري روغن يا يک غالب کره در داخل ماهيتابه بيندازيد و با شعله آرام ماهي را سرخ نماييد.
* بريان شده – شکاف هايي را در تمام قسمت هاي بدن ماهي ايجاد نماييد تا گرما به همه جاي آن نفوذ کند. سپس آنرا در کباب پزي که قبلاً داغ کرده ايد، بگذاريد و بطور مرتب آنرا چرب کنيد.
* آب پز - اين نوع طبخ براي ماهي هاي فلس دار مناسب نيست. ماهي را در آب نيمه جوش بيندازيد، و بعد به آرامي آب را جوش بياوريد.
* بخار پز – ماهي را درون بخارپز و يا بشقابي که بر روي يک قابلمه آب در حال جوش گذاشته ايد، قرار دهيد. در حالت دوم بايد روي ماهي را بپوشانيد.
مدت زمان مقتضي براي طبخ
براي محاسبه مدت زمان طبخ به منظور حفظ ويتامين ها و ساير مواد مغذي، بايد ميزان گوشت و ضخامت ماهي را اندازه گيري کنيم. مدت زمان هاي پيشنهادي عبارتند از:
* ماهي به ضخامت 1 سانتيمتر: 3 دقيقه در فر، 4 دقيقه نيم سرخ شده، 5 دقيقه برياني، 8 دقيقه آب پز، 3 دقيقه بخار پز.
* ماهي به ضخامت 2 سانتيمتر: 11 دقيقه در فر، 7 دقيقه نيمه سرخ شده، 6 دقيقه برياني، 10 دقيقه آب پز، 7 دقيقه بخار پز.
* ماهي به ضخامت 3 سانتيمتر: 15 دقيقه در فر، 10 دقيقه نيمه سرخ شده، 9 دقيقه برياني، 12 دقيقه آب پز، 11 دقيقه بخارپز.
* ماهي به ضخامت 4 سانتيمتر: 20 دقيقه در فر، 13 دقيقه نيمه سرخ شده، 11 دقيقه برياني، 13 دقيقه آب پز، 14 دقيقه بخار پز.
مدت زمان مقتضي براي طبخ انواع فريز شده
براي طبخ ماهي هاي فريز شده بايد ضخيم ترين قسمت گوشت را اندازه گيري کرده و زمان طبخ را مطابق با آن تنظيم نماييد. پيشنهاد هاي اصولي به شرح زير مي باشد:
* ضخامت 1 سانتيمتر: 17 دقيقه در فر، 7 دقيقه نيمه سرخ شده، 12 دقيقه برياني، 10 دقيقه آب پز، 5 دقيقه بخار پز.
* ضخامت 2 سانتيمتر: 22 دقيقه در فر، 11 دقيقه نيمه سرخ شده، 15 دقيقه برياني، 15 دقيقه آب پز، 11 دقيقه بخارپز.
* ضخامت 3 سانتيمتر: 35 دقيقه در فر، 15 دقيقه نيمه سرخ شده، 24 دقيقه برياني، 22 دقيقه آب پز، 13 دقيقه بخار پز.
* ضخامت 4 سانتيمتر: 39 دقيقه در فر، 18 دقيقه نيمه سرخ شده، 28 دقيقه برياني، 28 دقيقه اب پز، 16 دقيقه بخار پز.
رعايت احتياط
ماهي ها در بسته بندي هاي مختلف به بازار عرضه مي شوند اما بهتر است در خريد آنها دقت بيشتري به خرج دهيم. برخي از ماهي ها به صورت غير قانوني صيد مي شوند (با توجه به قوانين مصوب براي حمايت از پرندگان و چهارپايان) و برخي ديگر از انواع آنها در جريان ماهيگيري بازرگاني کشته مي شوند.
نکات ضروري
* مصرف يک يا دو وعده ماهي در طول هفته شما را در مقابل دسته اي از بيماري ها از آسم کودکي گرفته تا سرطان پروستات بزرگسالي، مصون نگه مي دارند.
* بهترين شيوه مصرف ماهي به صورت قرار دادن آن در فر، آبپز و بخار پز کردن و برياني مي باشد.
* از ماهي هايي که داراي ميزان بالايي جيوه هستند، مانند کوسه ماهي و مارلين خودداري کنيد.
خانم هاي باردار، خانم هايي که قصد بارداري دارند، و کودکان زير 6 سال بايد در انتخاب ماهي دقت بيشتري به خرج دهند.

ماهي يک مهره دار خونسرد و آبشش دار است که در آب زندگي مي کند. ماهيها (با بيش از ۲۷۳۱۵ گونه) يک گروه نزديک نيا (پارافيلتيک Paraphyletic) هستند و به سه ...

ماهي سوف (Zander) همچنان قسمتي از معماي اين گونه است که بارها در سرتاسر جهان مورد آزار واقع شده و پايان زننده اي از لحاظ سياست بهره برداري در انتظار ا ...

انواع گونه هاي کپور ماهيان : ۱) کپور معمولي ۲) کپور نقره اي ۳) کپورسرگنده ۴) کپور علفخوار ● روش هاي پرورش بهترين روش براي پرورش ماهيان گرمابي ، پرورش ...

▪ نام گروه ماهيانcobitidae : ▪ نام خانواده: لوچ ▪ نام ماهيان : لوچ دلقک ▪ طول حداکثر: ۳۰ سانتي متر ▪ سطح شنا: کف آب ▪ مکانهاي جاگيري : زير تخته سنگهاو ...

روغن کبد کوسه ماهي که با نام علمي Shark Liver Oil شناخته مي شود روغني است که از کبد (جگر) کوسه ماهي استخراج مي شود. از کبد برخي کوسه ماهيان مي توان بي ...

● روغن ماهي و بيماري افسردگي حاد افسردگي حاد يک بيماري شناخته شده و وخيم روحي است که مربوط به تکرار دفعات بروز افسردگي، جنون( تغييرات سريع رفتاري، تحر ...

تنها حل جدول نيست که به مغز شما کمک مي کند تا از عوارض سالخوردگي دور بمانيد؛ خوردن غذاي خوب و مناسب نيز در اين راستا کمک شاياني است. بعضي خوراکي ها به ...

در تير ماه سال جاري خبر توليد بستني ماهي به شكل هاي مختلف در جرايد منتشر شد . بعضي از روزنامه ها نوشتند بستني ماهي توليد شد ( ۱) و بعضي ديگر عنوان ...

دانلود نسخه PDF - ماهي