up
Search      menu
گیاه شناسی :: مقاله كلم PDF
QR code - كلم

كلم

كلم بروكسل

كلم بروكسل گياهي كند رشد و از خانواده كلم ها مي باشد . در فصل مناسب در بيشتر نقاط دنيا قابل كشت است . اين گياه در مناطقي كه داراي هواي ملايم است و يا در مناطقي كه برف سنگين مي بارد , زمستان گذراني مي كند .
گره هاي كلم بروكسل كه سرهاي كوچكي شبيه كلم برگ هستند در محور برگها و بن ساقه ها توليد مي شوند . اين سرها كه قطر آنها به ۳ تا ۵ سانتيمتر مي رسد و كاملاَ شبيه يك كلم برگ است , بخش خوردني گياه مي باشد. كلم بروكسل در هواي خنك و حتي در هواي كمي يخبندان رشد مي كند . اين گياه به زماني طولاني براي رشد احتياج دارد . در مناطقي كه گرما شديد است , كشت پائيزه موفقيت آميزتر است . كشت هاي آخر بهار تا اوايل تابستان مثمر ثمر است , مشروط بر اينكه فصل پائيز با خنكي شروع شود .
● واريته هاي توصيه شده :
۱) bubbles ( بابلز) :
زمان مورد نياز از كاشت تا برداشت ۸۲ روز مي باشد . اين واريته سازگار در برابر گرما و مقاوم در برابر زنگ است .
۲) Jadecross ( جيد كراس) :
كاشت تا برداشت ۹۰ روز , مقاوم در برابر زردي .
۳) Jadecross E ( جيد كراس –اي):
كاشت تا برداشت ۹۰ روز , محصول آن درشت و ساده در برداشت .
۴) Oliver (اليور) :
كاشت تا برداشت ۸۵ روز , زودرس با ظاهري قشنگ و در چيدن آسان .
۵) PrinceMarrel (پرنس مارول) :
كاشت تا برداشت ۹۰ روز , سفت و بسته با طعم شيرين .
۶) Royal Marel (رويال مارول ) :
كاشت تا برداشت ۸۵ روز , سازگار در برابر پوسيدگي بن و سوختن سر شاخه ها . پر محصول با ميوه هاي سفت و سربسته .
۷) Valiant (والي ينت ) :
كاشت تا برداشت ۹۰ روز- نرم و ظريف با ميوه هاي يكدست .
۸) Long Island Improres ( لانگ آيلندايم پروو) : كاشت تا برداشت ۹۰ روز – متغير – يكدست .
۹) Rubine (رابين ) :
كاشت تا برداشت ۱۰۵ روز , تنه گياه و محصول آن قرمز رنگ هستند .كم محصول و دير رس.
● زمان كاشت :
زمان كاشت يذر ۴ تا ۵ هفته قبل از نشا مي باشد . نشا و انتقال نهالهاي جوان ۹۰ تا ۱۰۰ روز قبل از يخبندان انجام مي شود . ( در اوايل تا اواسط تابستان ) .براي برداشت تابستانه از يك واريته زودرس و مقاوم به گرما استفاده كنيد و نهالهاي جوان را در اول فصل بهار انتقال دهيد . هواي بسيار گرم و هواي خشك در زمان رسيدن گره هاي كلم بروكسل , باعث تلخي آنها مي شوند . توليد پائيزه مقرون به صرفه ترو عملي ترين زمان در بيشتر مناطق مي باشد .
● فاصله و عمق كاشت :
فاصله هر بوته با هم در يك رديف ۶۰ تا ۹۰ سانتيمتر يا فضاي چهار طرف هر بوته ۶۰ سانتي متر توصيه شده است . عمق كاشت بذرها ۳ تا ۴ سانتيمتر مي باشد . وقتي بلندي بوته ها به اندازه ۷ سانتيمتر رسيدند , مي توان آنها را جابجا كرده در بستر اصلي كشت كنيد .
● داشت :
كلم بروكسل مانند گياهان هم خانواده خود از جمله براكلي كشت مي شود . كود سرك ازت را زماني كه طول بوته ها به ۳۰ سانتي متر رسيدند بدهيد . بعد از دادن كود سرك بلافاصله آبياري كنيد . در گرماي تابستان چنانچه خاك محل كاشت كلم بروكسل رطوبت كافي نداشته باشد , رشد گياه متوقف مي شود . در اين مرحله از رشد كنترل آفات مهم است . در اطراف گياه چيزي كاشته نشود . كشاورزان حرفه اي معتقدند كه براي توليد بيشتر ۶ تا ۸ برگ پائين بوته ها در هنگامي كه گره هاي كلم در حال رشد هستند بهتر است چيده شوند . اين كار باعث قوي شدن قسمت بالاي گياه و در نتيجه پر محصولي گياه مي شود . همچنين عقيده دارند كه سه هفته قبل از برداشت قسمت بالاي گياه از تنه جدا گردد . اين كار هم باعث قوي شدن گياه و هم پر تعداد شدن سرها مي شود .
● برداشت :
گره هاي كوچك بر روي تنه گياه , سرهائي به قطر ۵ ۲ تا ۵ سانتيمتر توليد مي كنند . اين سرها همان قسمت اصلي و خوردني گياه بروكسل مي باشد . سرهاي پائين تر تنه گياه زودتر مي رسند . بهتر است برداشت قبل از زرد شدن برگ گياه انجام گردد .
● مواردي درباره كاشت و داشت بروكسل :
شته ها و كرم ها آفت هاي مهم بروكسل مي باشند كه با سم پاشي از بين مي روند . به كلم بروكسل كلم كوچولو مي گويند . احتمال مي رود محل اصلي اين گياه كشور بلژيك باشد . مانند گياهان خانواده كلمها , بروكسل در هواي خنك كشت مي گردد .
● ارزش غذائي و فوايد كلم بروكسل :
برخلاف ساير گياهان سبز , كلم بروكسل سرشار از پروتئين مي باشد . گرچه پروتئين كلم بروكسل كامل نيست و فاقد اسيدهاي آمينه ضروري مي باشد , ليكن مصرف آن با حبوبات پروتئين مورد نياز را كامل مي كند . پژوهشهاي اخير دانشمندان نشان مي دهد كه گياهان خانواده كلمها از تشكيل بعضي از سرطان ها در بدن جلوگيري مي كند .
● مواد مغذي كلم بروكسل :
نصف فنجان كلم بروكسل پخته شده حاوي :
▪ ۳۰ كالري
▪ ۲۰۰ گرم پروتئين
▪ ۷ گرم كربوهيدرات
▪ ۲ گرم فيبر غذائي
▪ ۲۴۷ ميلي گرم پتاسيم
▪ ۴۸ ميلي گرم ويتامينc
▪ ۴۷ ميگرو گرم فوليت
▪ ۵۶۱ (Iu)ويتامين A
● طرز تهيه و مصرف :
بروكسل زياد از حد پخته نشود . برگهاي اطراف سر زودتر از وسط آن پخته مي شوند . كلم هاي بزرگ را نصف كرده يا قاچ كنيد . بيشتر از ۷ تا ۱۰ دقيقه پخت نشود .
● نگهداري در خانه :
بهترين روش براي نگهداري كلم فريز كردن آنست . مانند ساير كلم ها قبل از فريز كردن آنها را در ظرف آبجوش مدتي نگهداريد .
۱) كلم هاي سالم و سفت را انتختب كنيد .
۲) برگهاي زرد و ضعيف اطراف سر را جدا كرده و سر را در آب سرد بشوئيد .
۳) سرها را به نسبت كوچكي و بزرگي به مدت ۳ تا ۵ دقيقه در آب جوش نگهداريد .
۴) سپس آنها را در يك ظرف آب يخ بريزيد و ۵ دقيقه نگهداريد .
۵) سرها را آبكشي كرده در كيسه هاي پلاستيكي بگذاريد .
۶) بمدت يكسال در فريزر نگهداريد .
● دستور تهيه غذا:
گره هاي كلم بروكسل را در كره خردل ابتدا سرخ كرده و بعد در كمي آب بجوشانيد . اين بهترين روش پختن بروكسل است .کلم ها را مي توان در هر خورشتي کرد.اين بستگي به زائقه فرد دارد.
۱) نيم كيلوگرم بروكسل كوچك , سفت و سبز رنگ.
۲) نصف قاشق چايخوري نمك
۳) نصف فنجان آب
۴) ۲ قاشق غذاخوري كره خردل يا مارجرين
۵) ۲ قاشق غذاخوري خردل Dijon
۶) مقداري نمك وفلفل
سر كلم را به دو يا چهار قسمت تقسيم كنيد و يا بصورت × با چاقو قاچ كنيد . كلم ها و مقداري نمك در يک ديگچه ريخته بجوشانيد . بعد از مدتي سر ديگچه را بسته , شعله را كم كنيد تا به آرامي بپزد . هر از چند گاهي ديگچه را تكان بدهيد . بعد از ۸ تا ۱۰ دقيقه آبكشي كنيد . در يك ماهيتابه كره را گرم كنيد . خردل Dijon را به آن اضافه كرده بهم بزنيد تا مخلوط شود . بعد از ۳۰ ثانيه بهم زدن كلم بروكسل را در ماهيتابه محتوي مخلوط كرده و خردل بريزيد . نمك و فلفل اضافه كنيد .غذا براي ۳ تا ۴ نفر آماده است .

براكلي از خانواده كلم هاست و سرشار است از ويتامين هاي A و D .براكلي در فصلهاي خنك بهترين و بيشترين محصول ميدهد . چنانچه براي كاشت از بهترين واريته ها ...

پرورش مركبات به صورت درختان بذري تا اواسط دهه ۱۸۰۰ ميلادي متداول بوده است. شيوع بيماري پوسيدگي طوقه(فيتوفترا)، منجر به انجام تحقيقاتي در زمينه استفاده ...

در يونان قديم و در مصر باستان در معبد ژوپيتر براي كساني كه تازه ازدواج مي كردند، برگ و شاخه هاي گردو را زير پايشان مي انداختند وبر اين باور بودند كه ع ...

● زرشك گياه زرشك در قرن هفتم ميلادي شناخته شده است و پيدايش آن از نظر زمين شناسي به دوره ائوسن EUCEN مربوط ميشود. ولي در قرن هشتم ميلادي معرفي گرديده ...

دانلود نسخه PDF - كلم