up
Search      menu
تغذیه و خوراکیها :: مقاله فوايد غذايي ماهي PDF
QR code - فوايد غذايي ماهي

فوايد غذايي ماهي

چه نوع ماهي بخوريم؟

ممکن است موقعي که رژيم داريد از خود بپرسيد که آيا بهتر نيست از ماهي کم چرب استفاده کنيد؟ در اين مقاله به اين ابهامات پاسخ مي دهيم.
ماهي با اينکه حاوي امگا۳ است و به خاطر ويتامين D مورد توجه قرار گرفته، ولي ممکن است آلودگي هايي را با خود به همراه داشته باشد!
● چه کساني ماهي مي خورند؟
بيش از ۸۰% فرانسوي ها هر هفته ماهي مي خورند. طبق آمار آژانس فرانسوي تأمين امنيت موادغذايي، بزرگسالان به طور متوسط هفته اي ۲۶.۵ گرم و بچه ها هفته اي ۱۸.۳ گرم، اغلب هم در بوفۀ مدرسه، ماهي مي خورند. ماهي هايي که بيشتر در فرانسه استفاده مي شوند، عبارتند از: ماهي تُن در روغن، ماهي آزاد، ماهي کابيلود، قزل آلا و ساردين.
فوايد غذايي ماهي چيست؟
ماهي ها منبع مهمي براي پروتئين محسوب مي شوند (۱۸ تا ۲۰ گرم از هر ۱۰۰ گرم). برخوردار از مواد معدني (آهن، فسفر، کلسيم) و ريزمغذي ها ( روي، مس، يد، سلنيوم) هم هستند. ضمناً ويتامين D هم دارند. خصوصاً ماهي هاي آزاد، ساردين و ماهي کولي سرشار از اين ويتامين اند ( ۱۰ تا ۲۰ گرم در هر ۱۰۰ گرم). و بعد از آنها ماهي خالدار، ماهي فلتان (نوعي ماهي پهن) و ماهي تن (۵ گرم ويتامين D در هر ۱۰۰ گرم) قرار دارند.
خوب است بدانيد که کالري ماهي از اسيدهاي چرب و امگا ۳ آن تأمين مي شود.
ماهي هاي بي چربي يا ماهي هاي چرب؟
ماهي هاي کم چربي، ماهي هايي هستند که ميزان چربي شان کمتر از ۱% است (صرفاً زماني که بخارپز شوند: ماهي دودي هادوک، اره ماهي، ماهي روغني بخارپز و سفره ماهي پخته شده يا تنوري)، ماهي هاي نيمه چرب که ميزان چربي شان بين ۱ و ۵% است (ماهي خاردار، سفره ماهي پخته يا تنوري، ماهي تن) و ماهي هاي چرب که چربي شان بيشتر از ۵% است (ماهي مارکو دودي، ماهي تُن ژرمُن، شاه ماهي کبابي، ساردين در روغن، ماهي آزاد دودي). به طور کلي، هر چه ماهي چرب تر باشد، امگا ۳ و اسيدهاي چرب غيراشباع بيشتري دارن و همان طور که مي دانيم اين دو، فرد را در مقابل بيماري هاي قلبي و عروقي محافظت مي کنند. اگر بخواهيم گوشت و ماهي را مقايسه کنيم، مشاهده مي کنيم که ماهي قزل آلا حاوي ۲۴% امگا ۳ است در حالي که در گوشت گوساله اين عدد به ۲% کاهش مي يابد.
خلاصه اينکه، براي حفظ سلامتي تان بهتر است که ماهي هاي چرب را انتخاب کرده و بدون روغن و چربي هاي ديگر طبخ شان کنيد (بخارپز، کبابي، تنوري....) . با اين حال، در يک برنامۀ غذايي سالم و پيشگيرانه، مصرف ماهي چرب بايد به همراه تغذيه اي متنوع و متعادل و انجام فعاليت هاي جسمي منظم تکميل شود. البته، بايد در رژيم هاي کم کالري حواستان به ميزان کالري ماهي هاي مصرفي باشد.
ماهي هاي آلوده
بنابراين ماهي براي سلامتي مفيد است، البته به جز تعدادي از انواع ماهي ها که آلودگي هاي محيطي از جمله جيوه و آرسنيک را در خود دارند؛ اين مواد سنگين در بدن ماهي و سپس در بدن ما جمع مي شوند.
● چه طور تشخيص دهيم؟
آلوده ترين ماهي ها، از لحاظ امگا ۳ هم بسيار غني اند مانند ماهي آزاد، مارکو و ساردين.
ماهي هايي که بيشترين ميزان جيوه را دارند، شکارچي هاي بزرگي هم هستند مانند: اره ماهي، مارلين (نوعي ماهي شکاري بزرگ)، کوسه ماهي، ماهي تن و دُراد. اصولاً هرچه اين ماهي ها بزرگتر باشند، عمر بيشتري داشته اند و ماهي هاي کوچک بيشتري خورده اند؛ در نتيجه مواد آلودۀ بيشتري در گوشت شان وجود دارد.
هبچ يک از محصولات دريايي ميزان بيش از حدي از آلودگي هاي مختلف را در خود جمع نمي کند.
چنانچه مصرف کننده اي هر روز ماهي مي خورد، بايد به يک سري علائم هشدار دهندۀ آلودگي دقت کند.
بنابراين، اين موارد توصيه مي شوند:
نوع ماهي مصرفي تان و منبع تأمين آن را تنوع بدهيد.
از مصرف ماهي هاي شکاري اجتناب کنيد.
به جاي ماهي هاي بزرگ، ماهي هاي کوچک را در الويت قرار دهيد.
و در نهايت زنان باردار يا آنهايي که تصميم دارند به زودي باردار شوند و بچه ها بايد از خوردن ماهي هايي که زمينۀ وجود آلودگي را در خود دارند، پرهيز کنند.
● آيا مي توان سوشي و ديگر ماهي ها را خام مصرف کرد؟
ماهي هاي خام، ماهي که به خوبي نپخته باشد و ماهي هاي دودي براي آلوده شدن توسط انگل (انگل آنيسکيس) مستعدند. براي از جلوگيري از مسموميت، کافيست که پس از خارج کردن محتويات درون ماهي، آن را در دماي ۲۰ درجه زير صفر به مدت ۷ روز منجمد کرده و نگه داريد. همچنين مي توانيد کرم حشرۀ آنيساکيس را هم توسط انجماد در دماي ۳۵ درجه زير صفر طي ۱۵ ساعت، از بين ببريد.
پختن هم اين انگل را از بين مي برد به شرطي که ماهي کاملاً مغز پخت شود

ماهي يک مهره دار خونسرد و آبشش دار است که در آب زندگي مي کند. ماهيها (با بيش از ۲۷۳۱۵ گونه) يک گروه نزديک نيا (پارافيلتيک Paraphyletic) هستند و به سه ...

ماهي سوف (Zander) همچنان قسمتي از معماي اين گونه است که بارها در سرتاسر جهان مورد آزار واقع شده و پايان زننده اي از لحاظ سياست بهره برداري در انتظار ا ...

ويتامينB3خانواده ويتامينB اعضاء زيادي دارد، شما تاکنون در اين خانواده با چند ويتامين آشنا شده ايد يکي ديگراز اين ويتامينهاB3يا نياسين است. اين ويتامين ...

انواع گونه هاي کپور ماهيان : ۱) کپور معمولي ۲) کپور نقره اي ۳) کپورسرگنده ۴) کپور علفخوار ● روش هاي پرورش بهترين روش براي پرورش ماهيان گرمابي ، پرورش ...

▪ نام گروه ماهيانcobitidae : ▪ نام خانواده: لوچ ▪ نام ماهيان : لوچ دلقک ▪ طول حداکثر: ۳۰ سانتي متر ▪ سطح شنا: کف آب ▪ مکانهاي جاگيري : زير تخته سنگهاو ...

روغن کبد کوسه ماهي که با نام علمي Shark Liver Oil شناخته مي شود روغني است که از کبد (جگر) کوسه ماهي استخراج مي شود. از کبد برخي کوسه ماهيان مي توان بي ...

● روغن ماهي و بيماري افسردگي حاد افسردگي حاد يک بيماري شناخته شده و وخيم روحي است که مربوط به تکرار دفعات بروز افسردگي، جنون( تغييرات سريع رفتاري، تحر ...

1) پاستوريزه سازي(PASTEURIZATION): روشي براي کشتن اغلب ميکروارگانيسمهاي بيماريزا (کاهش تعداد آنها تا حدي که ايجاد بيماري نکنند) و غير فعال ساختن آنزيم ...

دانلود نسخه PDF - فوايد غذايي ماهي