up
Search      menu
تغذیه و خوراکیها :: مقاله فوايد ريبوفلاوين PDF
QR code - فوايد ريبوفلاوين

فوايد ريبوفلاوين

ويتامين B2

نام ديگرويتامينB2*ريبوفلاوين است . دليل انتخاب اين نام ، رنگ زرد اين ويتامين است که ناشي از وجود حلقه فلاويني موجود در ساختمان آن مي باشد . از ويتامينهايي است که در بسياري از مواد غذايي موجود است اما عوارض کمبود آن گريبانگير افراد زيادي است ، در حاليکه خود آنها ، نمي دانند اين عارضه مي تواند ناشي از کمبود مواد غذايي باشد .
اولين بار اين ويتامين زماني کشف شد که در حين بررسي برروي ويتامينB1 ، دانشمندان متوجه شدند جزء ديگري موجود است که در مقابل حرارت مقاوم تر ازB1 است و زماني که آنرا از شير استخراج کردند اين رنگدانه هاي زرد رنگ راB2 ناميدند . درواقع يکي از دلايلي که روش مناسب شيررا نگهداري در پاکتهاي چند لايه مي دانند اين است که، از تخريبB2 در برابر نور جلوگيري مي کند زيرا اين ويتامين در مجاورت اشعه ماوراء بنفش تخريب مي شود .
B2 همراه غذا وارد بدن مي شود و به کمک ناقل هايي که در ديواره روده وجود دارد به خون منتقل مي گردد . ويتامينB2 جزء ويتامينهاي محلول در آب است از اينرو در بدن ذخيره نمي شود پس ميزان مورد نياز آن بايد روزانه مصرف گردد تا مبتلا به کمبود آن نشويم .
·عملکرد ويتامين B2در بدن چيست ؟
ويتامينB2 زماني فعال مي شود که مولکول فسفر دريافت کند واين قابليت را پيدا نمايد که در فعاليت هاي مهم سوخت ساز بدن عمل کند .B2 در فعال شدن ويتامينB3 و B6 نيز دخالت دارد . از اينرو پيشنهاد مي کنيم نام آنرا ويتامين نخود هر آش بگذاريم چون در بسياري از اعمال حياتي بدن و فعاليت ديگر ويتامينها تأثير دارد . در بدن ما تبديلB2 به فرم فعال آن تحت تأثر آنزيمهاي مربوط به غده تيروئيد مي باشد . از اينروافرادي که مبتلا به گواتر هستند و تيروئيد کم کار يا پرکار دارند بايد مراقب ميزان دريافت اين ويتامين باشندو از منابع حاوي اين ويتامين بيشتر تغذيه کنند چون با کاهش فعاليت غده تيروئيد کارايي اين ويتامين نيز کاهش مي يابد :
·ميزان مورد نياز اين ويتامين3 1ميکروگرم در روز است .
·حتما افراد بسياري را ديده ايد که دچارزخم در گوشه دهانباشند ، يازبانشان متورموسرخ شده باشد و يالبهايشان ترک خورده باشد . اينها همه از علائم کمبود ويتامينB2 است .
·درمراحل اوليه در صورتيکه فرد 1 تا 2 ماه از اين ويتامين کمتر از ميزان نيازش مصرف کند علائم اوليه در چشمهاي او ظاهر مي شود؛ يعني اثرات او به صورت حساسيت به نور، اشکريزي چشمها و سوزش و خارش چشمها ، بروز مي کند . با پيشرفت کمبود اين ويتامين در گوشه دهان زخم ايجاد مي شود و فرد نمي تواند دهانش را به راحتي باز کند، زبان فرد ارغواني رنگ، متورم و دردناک مي شود البته همه اين علائم با هم بروز نمي کند گاهي فقط يک يا چند علامت در فرد ديده مي شود . از علائم ديگر جوشهاي ريزي است که در منطقه کنار بيني و گوشه دهان به وجود مي آيد . همچنين در منطقه سفيد چشم رگهاي خوني ديده مي شود .کمبود شديد اين ويتامين براي يک فرد باردار، عواقب وخيم تري به دنبال دارد از آن جمله ايجاد عارضه لب شکري در جنين است .
منابع غني اين ويتامين کدام اند ؟
·اين ويتامين به ميزان زياد درشير و محصولات لبني موجود است .
·جگربهترين منبع ويتامينB2 است .
·مخمر آب جو نيز از منابع غنيB2 است
·اين ويتامين درگوشت وتخم مرغ هم وجود دارد .
·درسبوس گندم و در بسياري ازسبزيجات از جمله اسفناج موجود است .
در صورتيکه شما روزانه 2 ليوان شير يا ماست مصرف کنيد و در طول روز غذاي تهيه شده با گوشت ( گوشت قرمز، مرغ و ماهي) يا تخم مرغ مصرف نماييد و از نان سبوس دار مثل نان سنگک تغذيه کنيد ، مطمئن باشيد ميزانB2 مورد نياز بدن شما تأمين شده است. نياز به اين ويتامين در بارداري افزايش مي يابد پس به خانمهاي باردار توصيه مي شود از منابع غني اين ويتامين يعني جگر ، ماءالشعير و شير با چربي متوسط بيشتر از زمان قبل از بارداري مصرف کنند تا نياز جنين رانيز تأمين نمايند . اين نياز بيشتر ، با مصرف 1 ليوان شير اضافه يا 100 گرم گوشت اضافه در روز تأمين مي شود . ميزان نياز به اين ويتامين در شيردهي از بارداري هم بيشتر است . در دوران شيردهي توصيه مي شود براي جلوگيري از اضافه وزن ، بيشتر از منابع گياهي مثل سبزي خوردن، اسفناج، سالاد سبزيجات و ماءالشعير براي تأمين B2مورد نياز ، مصرف شود .
ريبوفلاوين كه به ويتامين B2 نيز شناخته شده است، يك ويتامين محلول در آب و يكي از ‌٨ نوع ويتامينهاي گروه B است. بهترين منابع غذايي حاوي ريبوفلاوين شامل شير و محصولات لبني، گوشت، تخم‌مرغ، سبزيجات سبز و برگ پهن، تمام دانه‌هاي غلات و غني شده و حبوبات و گوش‌هايي از قبيل كبد، كليه و قلب هستند. در ايالات متحده محصولات و فرآورده‌هاي شير تقريبا نيمي از ريبوفلاوين موجود در مواد غذايي مردم را تشكيل مي‌دهد. بايد توجه داشت كه اشعه فرابنفش مانند نور خورشيد ريبوفلاوين را تخريب مي‌كند. به همين دليل است كه اغلب شير را در شيشه‌هاي مات نگهداري مي‌كنند. بر خلاف ساير ويتامينها ريبوفلاوين در اثر پختن تخريب نمي‌شود اما غلات اغلب در اثر آسياب كردن يا تصفيه كردن بخش عمده ريبوفلاوين و ساير مواد مغذي را از دست مي‌دهند. از اين‌رو مصرف غلات مانند جو و گندم با پوست و به طور كامل ترجيح داده مي‌شود. همچنين، مصرف مواد غذايي غني و تصفيه‌شده گزينه مناسبي است، چرا كه ريبوفلاوين از دست رفته از طريق تصفيه دوباره به اين ترتيب به غذا باز مي‌گردد. مواد خوراكي تصفيه‌ شده‌اي كه غني نشده‌اند مانند برنج سفيد حتي در مقادير زياد نيز نمي‌توانند ريبوفلاوين لازم براي بدن را تامين كنند. مقدار ريبوفلاوين موجود در برخي از مواد غذايي معمولي و روزانه به اين قرار است: ‌٤ ٠ ميلي‌گرم ريبوفلاوين در يك فنجان شير، ‌٣٧ ٠ ميلي‌گرم در يك فنجان پنير، ‌٦ ١ ميلي گرم در يك فنجان ماست و ‌٥ ٣ ميلي گرم در ‌٣ اونس گوشت وجود دارد. ريبوفلاوين از راه‌هاي مختلف به حفظ سلامت بدن كمك مي‌كند. براي مثال اين ويتامين باعث تبديل مواد غذايي به انرژي مي‌شود. آمينو اسيد موسوم به تريپتوفان را به نياسين تبديل مي‌كند. اين ويتامين در ارتباط نزديك با ‌٨ ويتامين ديگر گروه B عمل مي‌كند. به ساخته شدن گلبول‌هاي قرمز خون كمك مي‌كند و بافت‌هاي بدن به ويژه پوست و چشم‌ها را سالم نگه مي‌دارد. در رشد و نمو سالم نقش كليدي دارد و به بدن در توليد و كنترل هورمون‌هاي خاص كمك مي‌كند. مقدار مورد نياز مصرف روزانه براي افراد مختلف به اين ترتيب است كه مردان بزرگسال با متوسط سن ‌١٩ تا ‌٥٠ سال به ‌٧ ١ ميلي گرم، مردان بالاي ‌٥٠ سال به ‌٤ ١ ميلي‌گرم، زنان بين ‌١٩ تا ‌٥٠ سال به ‌٣ ١ ميلي‌گرم، زنان بالاي ‌٥٠ سال به ‌٢ ١ ميلي گرم،‌زنان باردار به ‌٦ ١ ميلي گرم و زنان شيرده در طول ‌٦ ماه اول شيردهي به ‌٨ ١ ميلي‌گرم و از ‌٦ ماه به بعد به ‌٧ ١ ميلي‌گرم تا زماني كه كودك نياز خود را به اين ويتامين از بدن مادر تامين مي‌كند، از ويتامين ريبوفلاوين نيازمندست. از آنجا كه ريبوفلاوين اغلب در بسياري از مواد غذايي يافت مي‌شود يك رژيم غذايي متعادل معمولا ميزان كافي آن را براي بدن فراهم مي‌كند. به علاوه از آنجا كه ريبوفلاوين نقش مهمي در حفظ سلامت بدن دارد لذا كمبود آن در رژيم غذايي مشكلاتي در پي خواهد داشت. فقدان شديد ريبوفلاوين با علايم كلينيكي بسيار نادر است كمبودهاي خفيف اغلب شايعتر هستند كه بويژه در افراد مسن و نيز افراد مبتلا به بي‌اشتهايي عصبي بروز مي‌كند. همچنين، گياه‌خواران كه به هيچ‌وجه گوشت و مواد لبني مصرف نمي‌كنند نيز در معرض كمبود اين ويتامين قرار دارند. علايم كمبود ريبوفلاوين عبارت از خشكي و خشن شدن پوست به ويژه در چهره و ترك خوردن كناره‌هاي لب،‌ اختلالات چشمي، تورم زبان و لثه‌هاست. به علاوه كودكاني كه براي مدت زمان طولاني ريبوفلاوين دريافت نمي‌كنند، با كاهش رشد مواجه مي‌شوند. مكمل‌هاي ويتاميني اغلب ظرف چندين روز تا چندين هفته اين علائم را بهبود مي‌بخشند. احتمال مسموليت با اين ويتامين در اثر مصرف زياد آن نيز وجود ندارد چرا كه يك ويتامين محلول در آب است و مازاد آن از راه ادرار دفع مي‌شود.
ويتامين ب۲ يا لاکتو فلاوين در کبد، بيضه و کليه پستانداران، تخم مرغ، و شير وجود دارد. نام ديگرويتامينB2*ريبوفلاوين است . دليل انتخاب اين نام ، رنگ زرد اين ويتامين است که ناشي از وجود حلقه فلاويني موجود در ساختمان آن مي‌باشد . از ويتامينهايي است که در بسياري از مواد غذايي موجود است اما عوارض کمبود آن گريبانگير افراد زيادي است ، در حاليکه خود آنها ، نمي‌دانند اين عارضه مي‌تواند ناشي از کمبود مواد غذايي باشد .
اولين بار اين ويتامين زماني کشف شد که در حين بررسي برروي ويتامينB1 ، دانشمندان متوجه شدند جزء ديگري موجود است که در مقابل حرارت مقاوم تر ازB1 است و زماني که آنرا از شير استخراج کردند اين رنگدانه‌هاي زرد رنگ راB2 ناميدند . درواقع يکي از دلايلي که روش مناسب شيررا نگهداري در پاکتهاي چند لايه مي‌دانند اين است که، از تخريبB2 در برابر نور جلوگيري مي‌کند زيرا اين ويتامين در مجاورت اشعه ماوراء بنفش تخريب مي‌شود .
B2 همراه غذا وارد بدن مي‌شود و به کمک ناقل هايي که در ديواره روده وجود دارد به خون منتقل مي‌گردد . ويتامينB2 جزء ويتامينهاي محلول در آب است از اينرو در بدن ذخيره نمي‌شود پس ميزان مورد نياز آن بايد روزانه مصرف گردد تا مبتلا به کمبود آن نشويم .
ريبوفلاوين يا ويتامين B2 باعث آزاد سازي انرژي از کربوهيدرات ها، پروتئين و چربي مي شود. ريبوفلاوين براي تکثير، رشد و ترميم پوست ، مو، ناخن و مفاصل ضروري است. همچنين براي سيستم ايمني که بدن را در مقابل بيماريها حفاظت ميکند، لازم و مهم است.
دليل انتخاب اين نام ، رنگ زرد اين ويتامين است که ناشي از وجود حلقه فلاويني موجود در ساختمان آن مي باشد . از ويتامينهايي است که در بسياري از مواد غذايي موجود است اما عوارض کمبود آن گريبانگير افراد زيادي است ، در حاليکه خود آنها ، نمي دانند اين عارضه مي تواند ناشي از کمبود مواد غذايي باشد .
اولين بار اين ويتامين زماني کشف شد که در حين بررسي بر روي ويتامين B1 ، دانشمندان متوجه شدند جزء ديگري موجود است که در مقابل حرارت مقاوم تر ازويتامين B1 است و زماني که آنرا از شير استخراج کردند اين رنگدانه هاي زرد رنگ را ويتامين B2 ناميدند . در واقع يکي از دلايلي که روش مناسب شير را نگهداري در پاکتهاي چند لايه مي دانند اين است که، از تخريب ويتامين B2 در برابر نور جلوگيري مي کند زيرا اين ويتامين در مجاورت اشعه ماوراء بنفش تخريب مي شود .
ويتامين B2 همراه غذا وارد بدن مي شود و به کمک ناقل هايي که در ديواره روده وجود دارد به خون منتقل مي گردد . ويتامين B2 جزء ويتامينهاي محلول در آب است از اينرو در بدن ذخيره نمي شود پس ميزان مورد نياز آن بايد روزانه مصرف گردد تا مبتلا به کمبود آن نشويم .
عملکرد ويتامين B2 در بدن
ويتامين B2 زماني فعال مي شود که مولکول فسفر دريافت کند و اين قابليت را پيدا نمايد که در فعاليت هاي مهم سوخت ساز بدن عمل کند .ويتامين B2 در فعال شدن ويتامين B3 و ويتامين B6 نيز دخالت دارد . در بدن ما تبديل ويتامين B2 به فرم فعال آن تحت تأثر آنزيمهاي مربوط به غده تيروئيد مي باشد . از اينرو افرادي که مبتلا به گواتر هستند و تيروئيد کم کار يا پرکار دارند بايد مراقب ميزان دريافت اين ويتامين باشند و از منابع حاوي اين ويتامين بيشتر تغذيه کنند چون با کاهش فعاليت غده تيروئيد کارايي اين ويتامين نيز کاهش ميابد
ميزان مورد نياز اين ويتامين 3 1 ميکروگرم در روز است .
حتما افراد بسياري را ديده ايد که دچار زخم در گوشه دهان باشند ، يا زبانشان متورم وسرخ شده باشد و يا لبهايشان ترک خورده باشد . اينها همه از علائم کمبود ويتامين B2 است .
درمراحل اوليه در صورتيکه فرد 1 تا 2 ماه از اين ويتامين کمتر از ميزان نيازش مصرف کند علائم اوليه در چشمهاي او ظاهر مي شود ؛ يعني اثرات او به صورت حساسيت به نور ، اشکريزي چشمها و سوزش و خارش چشمها ، بروز مي کند . با پيشرفت کمبود اين ويتامين در گوشه دهان زخم ايجاد مي شود و فرد نمي تواند دهانش را به راحتي باز کند ، زبان فرد ارغواني رنگ ، متورم و دردناک مي شود البته همه اين علائم با هم بروز نمي کند گاهي فقط يک يا چند علامت در فرد ديده مي شود . از علائم ديگر جوشهاي ريزي است که در منطقه کنار بيني و گوشه دهان به وجود مي آيد . همچنين در منطقه سفيد چشم رگهاي خوني ديده مي شود . کمبود شديد اين ويتامين براي يک فرد باردار، عواقب وخيم تري به دنبال دارد از آن جمله ايجاد عارضه لب شکري در جنين است .
ويتامين B2 بر خلاف ويتامين B1 در برابر حرارت استقامت دارد و در اغذيه ي پخته، ديده ميشود. اين ويتامين براي اشخاص بالغ در روز تا 4 ميليگرم مورد نياز است.
پنج عمل مهم ويتامين B2
• به رشد و دوباره سازي کمک ميکند.
• به داشتن پوست و ناخن سالم کمک ميکند.
• در بهبود زخمهاي دهان، لبها و زبان موثر است.
• براي قوة بينايي مفيد است و خستگي چشم را کاهش ميدهد.
• در سوخت و ساز کربوهيدرات ها، چربي ها و پروتئين ها با مواد ديگر مؤثر است.
علائم کمبود ويتامين B2
اختلال در چربي ها، ترس از نور و عوارض معده و روده ها از علائم کمبود اين ويتامين ميباشد. در اثر کمبود اين ويتامين در بيماران مبتلا به ديابت ، ورم دهان و ترک لبها مشاهده ميشود. در ضعف چشمها يعني موقعيکه چشم از نور ميترسد بايد از غذاهايي که داراي اين ويتامين هستند استفاده شود.
موارد استفاده
ريبوفلاوين در پيشگيري و درمان بيماريهاي زير مؤثر و مفيد است:
• سردرد ميگرني، ريبوفلاوين در پيشگيري از سردرد ميگرني مؤثر است. مطالعات نشان مي دهد که مکمل هايي که حاوي ريبوفلاوين هستند بيشتر از آسپيرين در پيشگيري از سردردهاي شديد مؤثرند.
• آب مرواريد، کمبود ريبوفلاوين مي تواند باعث آب مرواريد شود. ريبوفلاوين براي فعاليت آنزيم هايي که باعث تقويت بينايي شما ميشود ضروري و حياتي است. کمبود ريبوفلاوين در افراد مسن نسبتاً شايع است. قبل از مصرف بيش از حد مجاز توصيه شده (RDA) براي پيشگيري از آب مرواريد، با پزشک مشورت کنيد.
• مکمل هاي ريبوفلاوين در درمان کم خوني داسي شکل مؤثرند. اين ماده همچنين اثر مکمل هاي آهن را در درمان کم خوني، افزايش مي دهد.
• روماتيسم مفصلي مقدار خيلي کم ريبوفلاوين در رژيم غذايي مي تواند فرد را در معرض خطر ابتلا به روماتيسم مفصلي قرار دهد. مکمل هاي حاوي ريبوفلاوين مي تواند از پيشرفت علايم جلوگيري کند.
فوايد ريبوفلاوين
• نشانه هاي سندرم تونل کارپال را بهبود مي بخشد.
• کاهنده اثرات استرس.
• مشکلات پوستي از قبيل آکنه )مخصوصاً آکنه روزاسه)، ورم پوست، اگزما ، و زخم ها با مصرف مکمل هاي ريبوفلاوين بهبود مي يابد.
• گرفتگي عضلاني را بهبود مي بخشد.
• بدن را در مقابل انواع مشخصي از آسيب سلولي که در طي حمله يا سکته قلبي ايجاد ميشود، حمايت مي کند.
• عملکرد سيستم ايمني را افزايش مي دهد.
منابع غذايي
بهترين منابع ريبوفلاوين شامل مخمر آبجو ، بادام ، گوشت ، غلات ، سبوس گندم ، قارچ ، سويا ، شير و اسفناج.در صورتيکه شما روزانه 2 ليوان شير يا ماست مصرف کنيد و در طول روز غذاي تهيه شده با گوشت ( گوشت قرمز ، مرغ و ماهي ) يا تخم مرغ مصرف نماييد و از نان سبوس دار مثل نان سنگک تغذيه کنيد ، مطمئن باشيد ميزان ويتامين B2 مورد نياز بدن شما تأمين شده است. نياز به اين ويتامين در بارداري افزايش مي يابد پس به خانمهاي باردار توصيه مي شود ازمنابع غني اين ويتامين يعني جگر ، ماءا لشعير و شير با چربي متوسط بيشتر از زمان قبل از بارداري مصرف کنند تا نياز جنين رانيز تأمين نمايند . اين نياز بيشتر ، با مصرف 1 ليوان شير اضافه يا 100 گرم گوشت اضافه در روز تأمين مي شود . ميزان نياز به اين ويتامين در شيردهي از بارداري هم بيشتر است . در دوران شيردهي توصيه مي شود براي جلوگيري از اضافه وزن ، بيشتر از منابع گياهي مثل سبزي خوردن ، اسفناج ، سالاد سبزيجات و ماء الشعير براي تأمين ويتامين B2مورد نياز ، مصرف شود .
ريبوفلاوين به آرد و حبوبات اضافه ميشود. ريبوفلاوين در اثر نور و قليا نظير جوش شيرين از بين مي رود. اين ماده توسط حرارت از بين نمي رود. اگرچه در داخل آبي که در حال پختن است، نفوذ مي کند. براي حفظ محتوي ريبوفلاوين غذاها آنها را بايد دور از نور قرار داد.
اشکال ديگر
مکمل هاي ريبوفلاوين به 2 صورت قابل دسترسي هستند:
• ساده
• فعال شده
اين ماده همچنين در مولتي ويتامين ها و ويتامين هاي B کمپلکس نيز به صورت قرص هاي 25، 50 و 100 ميلي گرمي يافت ميشود.
مقدار مصرف
ميزان مجاز توصيه شده در رژيم غذايي شامل موارد زير است:
• بچه هاي 1 تا 3 سال: 5 0 ميلي گرم در روز.
• بچه هاي 4 تا 8 سال: 0.6 ميلي گرم در روز.
• بچه هاي 9 تا 13 سال: 9 0 ميلي گرم در روز.
• پسران 14 سال: 3 1 ميلي گرم در روز.
• دختران 14 تا 19 سال: 1 ميلي گرم در روز.
• زنان حامله: 4 1 ميلي گرم در روز.
• زنان شيرده: 6 1 ميلي گرم در روز.
قبل از دادن ريبوفلاوين به بچه ها با پزشک مشورت کنيد.
موارد احتياط
مسمويت با ريبوفلاوين بندرت اتفاق مي افتد. واکنش هاي ايجاد شده ناشي از مصرف ميزان زياد اين ماده شامل خارش، بي حسي و کرختي، احساس سوزن سوزن شدن و حساسيت به نور است. مصرف ميزان زياد ريبوفلاوين مي تواند بر روي نتايج آزمايشات تجزيه ادرار اثر بگذارد.
تداخل هاي احتمالي
• داروهاي سولفا، داروهاي ضد مالاريا، مسهل ها و الکل مي توانند مانع از تأثير مفيد ريبوفلاوين شود.
• مصرف زياد ريبوفلاوين از باربيتورات ها باعث کاهش اثر ريبوفلاوين ميشود.
• بيماريهاي مشخص کبدي مي تواند برروي عمل ريبوفلاوين اثر بگذارد.
ريبوفلاوين براي فعال شدن ويتامين B6 ضروري است.

ويتامينB3خانواده ويتامينB اعضاء زيادي دارد، شما تاکنون در اين خانواده با چند ويتامين آشنا شده ايد يکي ديگراز اين ويتامينهاB3يا نياسين است. اين ويتامين ...

حضرت محمد (ص) فرموده اند: هرکس انار بخورد، کينه و دشمني را از خود دور کرده است. انار اولين بار در شرق ايران يافت شد و بعد به هندوستان، آفريقا، چين، ا ...

اين روزها ماءالشعير تبديل شده است به بزرگ ترين رقيب نوشابه هاي گازدار. بعضي ها طرفدار طعم تلخ آن هستند و بعضي ها انواع ميوه اي آن را مي پسندند. اما در ...

تناوب زراعي تکرار توالي گياهان زراعي در يک مزرعه خاص است. کشت چند گياه زراعي مختلف در يک تناوب مزاياي بارز دارد. برنامه ريزي درست تناوب کنترل علف هاي ...

شير اين نوشيدني اسرارﺁميز يک ترکيب مغذي و کامل است . شير موثرترين مواد در افزايش بهره هوشي ٬ رشد استحکام استخوانها ٬ سلامت لثه ٬ دندان و شادابي و طول ...

ميليون ها بار تا به حال شنيده ايد: ورزش کردن برايتان خوب و يکجا نشستن و تلويزيون تماشا کردن برايتان بد است. اما در کنار اينکه به شما کمک مي کند تا کال ...

فوايد خوردن اب شنيده ايم که مي گويند هر کس روزي يک سيب بخورد، ديگر نيازي به دکتر پيدا نميکند. اما 8 ليوان آب در روز چه نفعي براي ما دارد؟ صرفنظر از نف ...

انسان با فعاليت هاي وسيع در امور زراعت ، دامداري ، جنگل ومرتع و بهره برداري بي رويه از آب هاي شيرين وشور مهم ترين عامل تخريب روي کره زمين محسوب مي شود ...

دانلود نسخه PDF - فوايد ريبوفلاوين