up
Search      menu
تغذیه و خوراکیها :: مقاله فندق PDF
QR code - فندق

فندق

همه چيز در مورد فندق (Corylus avellana)

فَندُق با نام علمي Corylus avellana درختچه‌اي است به ارتفاع تقريباً دو متر که در نواحي مساعد تا ارتفاع ۶ متر نيز مي‌رسد. درخت فندق بومي اروپا و آسياي صغير است. برگ‌هاي درخت فندق پهن و نوک‌تيز با دو رديف دندانه، به‌رنگ سبز و يا دمبرگي بطول تقريباً يک سانتي‌متر مي‌باشد. فندق داراي دو نوع گل نر و ماده‌است که بصورت سنبله آويخته در پاييز ظاهر مي‌شود. فندق گرد ۲ ۵-۱ ۵ سانتي‌متر است. داراي پوششي سبز رنگ بوده که پس از خشک شدن تدريجاً از آن جدا مي‌گردد. درختچه‌اي به ارتفاع يک و نيم متر که در اماکن مساعد به ارتفاع ۶ تا ۷ متر (گاهي بيشتر) در مي‌آيد و به سهولت جنگلي انبوه به وجود مي‌آورد. برگ‌هايي پهن و نوک‌تيز با دو رديف دندانه، به رنگ سبز و گل‌هايي بر دو نوع نر و ماده دارد. نوع نر اين گل‌ها داراي ۳ تا ۸ پرچم است و مجموعه آن به صورت سنبله‌هاي آويخته در پاييز ظاهر مي‌شود. ميوه آن که فندق ناميده مي‌شود، در حالت تازه از پوشش سبز رنگي پوشيده شده‌است ولي تدريجاً پس از خشک شدن از آن جدا مي‌شود. گونه Cavellane به عنوان فندق اروپايي شناخته شده و به صورت تجاري کاشته مي‌شود. در اثر دورگه‌گيري اين گونه و ساير گونه‌هاي موجود در اين جنس، تنوع زيادي در ارقام فندق ايجاد شده‌است.
فندق
روغن فندق
فندق غني از روغن است. در واقع 60 تا 70 درصد فندق از روغن تشکيل شده است. اين ساختار و ترکيب روغني داراي فوايد زير براي بدن است: تامين انرژي، تنظيم حرارت، محفاظت در برابر عوامل بيروني و کمک به گردش ويتامين‌هاي محلول در چربي. در روغن فندق، برخي اسيدهاي چرب وجود دارند که اعمال مهمي را براي بدن انجام مي‌ دهند؛ به عنوان مثال اسيد اولئيک موجود در روغن فندق از افزايش کلسترول خون پيشگيري مي‌کند(کلسترول را به ميزان 2 26درصد کاهش مي ‌دهد)، قند خون را تنظيم مي ‌کند و آپوپروتئين A-1 را که براي پيشگيري از بروز بيماري ‌هاي عروق سياهرگ مفيد است، افزايش مي ‌دهد(به ميزان 25 درصد) و آپوپروتئين B که مضر مي ‌باشد را کاهش مي ‌دهد(به ميزان 5 7 درصد). ديگر اسيد چرب مفيد در روغن فندق، اسيد لينولئيک است که به مقدار زيادي در روغن فندق يافت مي ‌شود. لينولئيک اسيد نقش خيلي مهمي در رشد و سلامت اندام‌ ها دارد.
املاح فندق
فندق داراي مواد معدني زير مي باشد:
کلسيم، که براي رشد استخوان ها و دندان‌ ها ضروري است.
آهن، که در خون ‌سازي نقش دارد.
روي، که نقش مهمي در هورمون‌ هاي جنسي دارد.
پتاسيم، که براي تحريک سيستم عصبي و عملکرد مناسب عضلات و ماهيچه‌ ها ضروري است.
نياز اکولوژيکي
درختان فندق به زمستانِ نسبتاً سرد و تابستان خنک نياز دارند. براي رشد و تکامل ميوه تابستان خنک و طولاني از تابستان گرم و طولاني مناسب‌تر است. درختان فندق براي رفع نياز سرمايي بايد مدت نسبتاً طولاني در معرض سرماي متوسط قرار گيرند. در مناطق مرطوب درخت‌ها نسبت به عوامل بيماري‌زا حساس هستند. درختان فندق مقاوم به سرما هستند. شاتون‌ها و گل‌هاي ماده فندق در مقايسه با گل‌هاي باز شده مقاومت بيشتري نسبت به سرما دارند. در صورتي‌که گل‌هاي ماده باز شده باشند، دماي ۵ ۹- درجه سانتي‌گراد به آنها صدمه مي‌زند بين حداقل و حداکثر دماي هوا با تاريخ‌هاي گل‌دهي گل آذين نر و ماده رابطه مستقيمي وجود دارد افزايش مجموع درجه حرارت‌هاي موثر ظهور کلاله را در ارقام زودرس به تأخير مي‌اندازد. مقاومت بافت‌ها نسبت به سرما تعيين شده‌است که از حساس تا مقاوم عبارتند از: استوانه مرکزي، آوندهاي چوب، کامبيوم و پوست. در اواسط زمستان مقاومت جوانه‌هاي رويشي نسبت به سرما بيشتر از گل‌هاي ماده‌است. همچنين مقاومت اکثر گل‌هاي ماده در دي ماه بيشتر از گل‌هاي نر است. از کاشت فندق در مناطق پست که هواي سرد در آنجا باقي مي‌ماند بايد خودداري کرد و همينطور بادهاي خشک نيز نبايد در آن منطقه وجود داشته باشد مناطقي که داراي بارندگي متوسطي بوده و توزيع بارندگي نيز در طول فصل مناسب است براي کاشت موفقيت‌آميز فندق خيلي مناسب هستند. خاک‌هاي خنثي تا کمي اسيدي با ۶ pH براي کاشت فندق مناسب است.
گل فندق
داشت
مراقبت از درختان فندق از جنبه‌هاي مختلفي صورت مي‌گيرد. که به‌قرار زير است:
هرس: در درختان بارده شاخه‌هاي جانبي که بر روي شاخه‌هاي اصلي قرار دارند هر سال هرس شده مر شاخه‌هاي ضعيف حذف مي‌شوند. اگر در هنگام کاشت هرس ريشه صورت گرفته باشد در مراحل بعدي نياز به هرس کمتر خواهد بود ولي وقتي درختان فندق ۱۲ تا۱۵ ساله شدند، بهتر است مقدار زيادي از شاخه‌هاي جانبي هرس شوند تا رشد شاخه‌هاي قوي تحريک شود. در اين حالت در هر درخت ۸ تا ۱۰ شاخه باقي مي‌گذارند تا ميوه بهتر پر شده و محصول افزايش يابد. اضافه کردن کود دامي به مقدار ۳۰ تن در پاييز به همراه ۶۰۰ کيلوگرم در هکتار سوپرفسفات و در بهار ۴۰۰ تا ۵۰۰ کيلوگرم سولفات آمونيوم يا ۳۰۰ تا ۴۰۰ کيلوگرم سيانيد کلسيم و يا ۱۵۰ تا ۳۰۰ کيلوگرم در هکتار نيترات آمونيوم پيشنهاد مي‌شود.
مبارزه با آفات: آفات فندق‌ها از قبيل کنه فندق، سرخور طومي فندق، سوسک چوب خوار، کنه مولد کال فندق، سپردار فندق، نماند، پژمردگي باکتريابي، پژمردگي فندق، پوسيدگي قهوه‌اي يا آنتراکوز کپک خاکستري و بيماري ويروس موزائيک مي‌باشد.
آبياري: اگر فندق در خاک‌هاي حاصلخيز که ظرفيت نگهداري آب زيادي دارند کاشته شود به آبياري کمي نياز خواهد داشت.
حذف پاجوش‌ها: حذف پاجوش‌ها در اطراف تنه فندق ضروري است به منظور حذف موثر پاجوش‌ها ضروري‌است که عمل حذف، ۳ تا ۴ بار در سال و تا چند سال پس از کاشت صورت گيرد. حذف پاجوش‌هاي جديد بايد تا حد امکان از نزديک محل رشد آنها صورت گيرد. مبارزه با علف‌هاي هرز که توسط علف‌کش‌هاي شيميايي صورت مي‌گيرد.
گل‌دهي: گل‌دهي فندق ۳ تا ۴ سال پس از کاشت صورت مي‌گيرد، ولي معمولاً باردهي از سال ۵ يا ۶ شروع مي‌شود مدت باردهي ۱۰ تا ۲۰ سال است. شاخه‌هايي که طول آنها ۱۶ تا ۲۵ سانتي‌متر است بيشترين ظرفيت باردهي را دارند. تمام گونه‌هاي جنس Corylus يک پايه بوده، گل‌هاي يک جنسي توليد مي‌کنند و گرده‌افشاني آنها توسط باد صورت مي‌گيرد. دوره گل‌دهي فندق در شرايط طبيعي حدود ۳ ماه طول مي‌کشد که با گرده‌افشاني ارقام زودرس شروع شده و با مرحله اوج گل‌دهي در ارقام ديررس تمام مي‌شود. فندق گياهي خود ناسازگار است، لذا براي انجام گرده‌افشاني مطلوب، بايد ارقام مختلف با هم کاشته شود. کاشت ۱۲ درصد درختان گرده‌افشان در شرايط مساعد براي گرده افشاني رقم اصلي کافي‌است.
برداشت
ميوه‌هاي فندق پس از رسيدن بر روي زمين مي‌ريزند. ميوه‌هايي که به روي زمين مي‌ريزند، در اثر رطوبت خاک تغيير رنگ مي‌دهند از اين رو براي جلوگيري از آن بايد در اولين فرصت پوست ميوه‌ها جدا شود. ميوه‌ها در طول فصل بايد ۲ تا ۳ بار جمع‌آوري شوند. عملکرد درختان فندق بسته به سن و قدمت درخت فاصله کاشت، عمليات آماده‌سازي خاک و عوامل ديگر متفاوت‌است. اگر يک هکتار باغ ۲۲۰۰ کيلوگرم محصول توليد کند محصول خوبي داشته‌است عملکرد درختان بارده، از سالي به سال بعد دچار نوسان مي‌گردد.

● پيشينه فندق بومي اروپا ، آسياي صغير و قفقاز است پرورش درخت فندق از زمان هاي قديم معمول بوده كشت آن در اروپا ا زقرن چهاردهم ميلادي رو به توسعه گذاشته ...

در بين كشورهاي عمده توليد كننده جهان ، ميزان توليد سال ۱۹۹۷ نسبت به سال گذشته در كشورهاي آمريكا ، اسپانيا ، ايران ، يونان وفرانسه افزايش و در كشورهاي ...

فندق درختچه اي است به ارتفاع تقريبا دو متر كه در نواحي مساعد تا ارتفاع 6متر نيز مي رسد . درخت فندق بومي اروپا و آسياي صغير است برگهاي درخت فندق پهن و ...

مقدمه تيره فندق متعلق به راسته آمانتال از دولپه‌ايها مي‌باشد. راسته آمانتال گياهاني چوبي هستند که ارتفاع آنها نسبتا زياد است. گلها در اين راسته تک جنس ...

در جريان تبديل تخمک به دانه ، جدار تخمدان نيز بر اثر رشد و تغييرات تبديل به ميوه شده، دانه را دربرمي گيرد. دانه هاي درون ميوه بر اثر باز شدن يا شکستگي ...

آيا به نظر شما در دنياي امروز کسي پيدا مي شود که نداند شکلات و کاکائو چيست؟ و يا اينکه کسي پيدا مي شود که تا به حال شکلات و کاکائو نخورده باشد؟ قاعدتا ...

آهن تحقيقات نشان مي دهد استفاده از صبحانه و ناهار يا ميان وعده در مدارس ، نقش بسزايي در بالا بردن توان يادگيري دانش آموزان دارد. يافته هاي علمي ناشي ا ...

ويتامين (کا)، ويتامين انعقاد خون است. هنگامي که حادثه اي رخ مي دهد منجر به زخمي شدن يا ايجاد بريدگي مي شود که وجود اين ويتامين در بدن انسان سبب توقف خ ...

دانلود نسخه PDF - فندق