up
Search      menu
پزشکی و دامپزشکی :: مقاله فشار خون بالا PDF
QR code - فشار خون بالا

فشار خون بالا

توصيه هاي غذايي براي كاهش فشار خون

به ياد داشته باشيد كه كنترل و درمان پر فشاري خون از طريق تغذيه، نقش بسيار مهمي را در تاثير درمان هاي دارويي و كاهش مقدار داروهاي مصرفي دارد. علاوه براين، پيروي از يك رژيم غذايي مناسب ضمن آن كه مي تواند افزايش فشارخون را كنترل كند، حتي قادر است از بروز آن نيز جلوگيري نمايد.
توصيه هاي رژيمي براي كنترل و كاهش فشارخون
اولين توصيه مهم براي مبتلايان به پرفشاري خون، كاهش وزن و كنترل آن در صورت داشتن اضافه وزن و چاقي است. زيرا كاهش وزن تاثير بسيار سودمندي را در كاهش و كنترل فشارخون دارد. دومين توصيه مهم كه حتماً مبتلايان به فشار خون بالا آن را زياد شنيده اند و با آن آشنايي دارند، كاهش دريافت نمك و غذاهاي حاوي سديم است. جالب است كه بدانيد پيش از آنكه انواع و اقسام داروهاي مختلف براي كنترل يا درمان فشارخون ساخته شوند، ، تنها راه موثر درمان افرادي كه به بيماري پرفشاري خون مبتلا بودند كاهش دريافت نمك و پيروي از يك رژيم كم كالري بوده است ، جالب آن كه اين افراد در رابطه با كاهش فشارخون شان با محدوديت مصرف نمك نتايج بسيار خوب و قابل ملاحظه اي به دست مي آورند. تحقيقات نشان مي دهند، در كشورهايي كه براي پخت غذا از مقادير زياد نمك استفاده مي كنند، در مقايسه با كشورهايي كه مردم نمك كمتري را براي طبخ غذا مورد استفاده قرار مي دهند، افراد بيشتر به افزايش فشارخون مبتلا مي شوند. براي مثال، در كشور ژاپن كه غذاهاي مصرفي آنها جزء شورترين غذاهاي جهان است، افراد بيشتر به بيماري پرفشاري خون مبتلا مي شوند. متاسفانه، بيشتر ما بيش از آنچه كه نياز داريم، نمك مصرف مي كنيم. برخي از دستورالعمل هاي غذايي توصيه مي كنند كه مقدار مصرف سديم را روزانه به مقدار كمتر از ۴ ۲ گرم كه معادل يك قاشق چايخوري يا ۶ گرم نمك طعام (كلريد سديم) است، محدود كنيد. توجه داشته باشيد كه اين ۶ گرم شامل كل نمكي است كه هم در تهيه غذا و هم بر سر سفره به غذاي مصرفي تان اضافه مي كنيد. تحقيقات نشان مي دهند كه افرادي كه از رژيم هاي ۵ ۱ گرم سديم در روز استفاده مي كنند، فشارخون پايين تري داشته و از اين طريق مزاياي بيشتري در ارتباط با سلامتي به دست مي آورند. البته مقدار محدوديت در مصرف نمك را بايد تحت نظر پزشك انجام دهيد تا به كمبود سديم نيز مبتلا نشويد.
حسن ديگر رژيم هاي محدود سديم آن است كه اين رژيم ها ضمن آنكه به كنترل بهتر فشارخون كمك مي كنند موجب عملكرد بهتر داروها در بدن نيز مي شوند. بنابراين، گمان مي كنم كه اكنون علت تاكيد پزشك خود را مبني بر اجتناب يا محدوديت مصرف نمك، درك كرده باشيد. بنابراين، آنچه را كه مي خوريد كنترل كنيد و از افزودن نمك اضافي به غذاي خود بپرهيزيد. از مصرف مواد غذايي كه به طور حتم حاوي نمك و سديم بالا هستند، مثل كراكر، پنير، سوسيس، زيتون سبز، چيپس، پفك، سبزيجات نمك زده و كنسرو شده، غذاهاي سريع يا Fast Food، موادغذايي يخ زده مثل انواع پيتزاهاي يخ زده و خيارشور و غيره اجتناب كنيد. سومين توصيه براي كنترل و درمان پرفشاري خون، مصرف ميوه ها و سبزيجات است. ميوه ها و سبزيجات به دليل آنكه يكي از منابع غني فيبرهاي خوراكي هستند، تاثير بسيار مناسبي را در جلوگيري و بهبود بسياري از امراض قلبي عروقي و از جمله فشارخون دارند. البته، نوع فيبر خوراكي هم مهم است. فيبر به دو صورت محلول و نامحلول در آب وجود دارد. نوع موثر آن در رابطه با كاهش و كنترل فشارخون، نوع محلول در آب آن است كه در جوي سبوسدار، سيب، دانه هاي پسيليوم، حبوبات و صمغ گوآر وجود دارد. فيبرهاي محلول در آب، علاوه بر كاهش فشارخون در كاهش وزن و همچنين كاهش سطح كلسترول خون و غيرفعال كردن عناصر سنگين در بدن نيز نقش موثري دارند. اما سعي كنيد در انتخاب ميوه ها و سبزيجات، انواعي را انتخاب نماييد كه غني از عناصر پتاسيم، كلسيم، منيزيم، روي و ويتامين هاي A و C باشند. اما چرا تاكيد بر روي مصرف بيشتر اين املاح و ويتامين ها در رابطه با كاهش فشارخون و كنترل آن مطرح است، توضيح خواهيم داد. پتاسيم يكي از عناصري است كه در جلوگيري از پرفشاري خون و كنترل آن موثر است. بنابراين در صورتي كه مشكل كليوي نداريد، مطمئن شويد كه مقادير كافي از اين عنصر را از رژيم غذايي خود به دست مي آوريد. منابع غني اين عنصر عبارتند از: زردآلو، آلوي بخارا و آب آن، موز، كدوتنبل، پرتقال و آب آن، سيب، گريپ فروت، گوجه فرنگي، سيب زميني، شير و ماست. به طور كلي ميوه ها و سبزيجات، محصولات لبني و ماهي از منابع خوب اين عنصر هستند. از منابع غني اين عنصر در برنامه غذايي خود استفاده كنيد. امكان دارد برخي از داروهايي كه به منظور كاهش فشارخونتان مصرف مي كنيد موجب كاهش پتاسيم خون شما شود، لذا ممكن است پزشك به منظور جبران اين پتاسيم از دست رفته، مصرف مكمل پتاسيم را براي شما تجويز نمايد. اما در مورد عنصر منيزيم بايد گفت كه تحقيقات نشان مي دهند سطح اين عنصر در افرادي كه از بيماري پرفشاري خون رنج مي برند، پايين است. منابع غني اين عنصر عبارتند از: نان سبوسدار، شير پرچرب، موز، لوبيا سبز، كاهو و سيب زميني پخته، سبزيجات سبز رنگ، حبوبات و غلات كامل كه از منابع خوب اين عنصر هستند.
كلسيم هم يكي ديگر از عناصر مهم و ضروري براي سلامت تمام قسمت هاي بدن است. مطالعات جمعيتي نشان مي دهند كه افراد مبتلا به فشارخون بالا روزانه از كلسيم كمتري استفاده مي كنند. ممكن است مصرف مكمل هاي كلسيم براي اين افراد سودمند واقع شود. مصرف روزانه هزار ميلي گرم كلسيم براي اين افراد توصيه مي شود. اما منابع غني از اين عنصر محصولات لبني مثل شير، ماست و پنير هستند. اما حتماً از انواع كم چرب يا بدون چربي آنها استفاده كنيد زيرا انواع كم چربي يا بدون چربي محصولات لبني حاوي كلسيم بيشتري نسبت به انواع پرچرب آن است، ضمن آنكه انواع كم چرب براي سلامت سيستم قلب و عروق نيز مفيدترند. از ديگر منابع غني اين عنصر مي توان به كاهو، كلم بروكلي، شلغم و ماهي آزاد اشاره كرد. مشخص شده است كه عنصر روي مي تواند افزايش فشارخون ناشي از عنصر كادميوم را در موش هاي آزمايشگاهي خنثي نمايد. منابع غني اين عنصر، غذاهاي دريايي، گوشت، حبوبات و غلات كامل و سبوس پوست گرفته نشده هستند. البته توصيه مي شود كه افراد مبتلا به پرفشاري خون از مصرف گوشت قرمز به دليل اسيدهاي چرب اشباع موجود در آن اجتناب كرده و مصرف ماهي را جايگزين آن نمايند. تخم كدو هم از منابع خوب روي است.علت ديگر تاكيد بر مصرف ميوه ها و سبزيجات، غني بودن آنها از ويتامين ث است. تحقيقات نشان مي دهند كه هرقدر ميزان كاهش ويتامين ث در افرادي كه از پرفشاري خون رنج مي برند بيشتر باشد، افزايش فشارخون در اين بيماران نيز بيشتر است. البته علت اين موضوع هنوز مشخص نيست. از ميان اسيدهاي چرب ضروري براي بدن، مشخص شده است كه اسيدچرب لينولئيك در كاهش فشارخون موثر است. اين اسيدچرب ضروري در روغن هاي نباتي و روغن به دست آمده از دانه ها مثل روغن ذرت و پنبه دانه به وفور يافت مي شود.
سير يكي از داروها و غذاهاي بسيار موثر در سلامت كل سيستم قلب و عروق و از جمله فشارخون است. در يك مطالعه، به افرادي كه به پرفشاري خون مبتلا بودند، براي مدت ۱۲ هفته روزانه يك عدد سير كامل داده شد. پس از گذشت اين مدت، كاهش قابل توجهي در ميزان فشار دياستوليك و كلسترول خون اين افراد مشاهده شد. لازم به ذكر است كه مصرف مقدار كمتر از سير، مثلاً يك پر از آن نيز به طور روزانه داراي اثرات قابل توجهي بر روي كنترل و كاهش فشار خون است.
مي توانيد از سير در طبخ انواع غذاها مثل سوپ، سالاد و ترشي و غيره استفاده نماييد. گوجه فرنگي يكي از منابع غني تركيبي به نام گاما آمينوبوتيريك اسيد است كه مي تواند به كاهش فشارخون كمك نمايد. علاوه بر اين، گوجه فرنگي يكي از منابع غني پتاسيم است كه همانطور كه گفته شد، نقش بسيار موثري را در كاهش فشارخون دارد. هويج و كلم بروكلي به دليل آن كه حاوي تركيبات فعال و عناصر كلسيم و منيزيم هستند، مي توانند به كاهش فشارخون و كنترل آن كمك كنند.
به طور كلي در كنترل و كاهش فشارخون ۵ اصل ذيل را به خاطر بسپاريد:
۱ كاهش وزن در صورت داشتن اضافه وزن و چاقي.
۲ انجام مرتب تمرينات ورزشي.
۳ كاهش دريافت نمك، سديم، شكر و چربي به خصوص چربي هاي اشباع و كلسترول كه به مقدار زيادي در گوشت قرمز، لبنيات پرچرب، امعاء و احشاي حيوانات اهلي و زرده تخم مرغ وجود دارند.
۴ افزايش مصرف غلات سبوسدار، حبوبات، ميوه ها و سبزيجات تازه.
۵ ترك سيگار، داشتن آرامش و كنترل عصبانيت و استرس.
به ياد داشته باشيم كه كليد پيشگيري از تمام بيماري ها و به خصوص بيماري پرفشاري خون در سنين جواني است. پس بايد سعي كنيم از همان سنين جواني تغذيه مناسبي داشته باشيم تا در سنين سالمندي از سلامت بيشتري برخوردار باشيم.

کم خوني وضعيتي است که درآن، تعداد يا اندازه گلبول هاي قرمز يا مقدار هموگلوبين موجود درخون کاهش يافته و تبادل اکسيژن و دي اکسيد کربن بين خون و سلول ها ...

کم‌ خوني ‌ANEMIA کم‌ خوني‌ وضعيتي‌ است‌ که‌ در آن‌ تعداد يا اندازه‌ گلبول‌هاي‌ قرمز و يا مقدار هموگلوبين‌موجود در خون‌ کاهش‌ يافته‌ و تبادل‌ اکسيژن‌ و ...

قلب تلمبه بدن است. کارخانه پمپاژ خون به تمام نقاط بدن که از چند ماه قبل از تولد تا آخرين لحظه زندگي يک لحظه هم از فعاليت نمي ايستد. براي زنده ماندن سل ...

● ديد کلي عمل دستگاه گردش خون بر آوردن نيازهاي بافتها است، يعني حمل مواد غذايي به بافتها ، حمل فراورده هاي زائد به خارج از بافتها ، رساندن هورمونها از ...

از ميان آزمايش هاي گوناگوني که براي غربالگري و تشخيص بيماري ها انجام مي دهيم، آزمايش خون حس ديگري دارد. از درد ناچيز وارد شدن سوزن به دست مان که بگذري ...

● تعريف آنافيلاکسي نوعي تهديد کننده زندگي از واکنش آلرژيک مي باشد. ● علايم علايم اغلب در ظرف چند ثانيه يا دقيقه به سرعت بروز ميکنند . که شامل موارد زي ...

خون مايعي لزج است که بخشي از آن را مايعي به نام پلاسما و بخش ديگر را عناصر جامد معلق در پلاسما تشکيل مي دهد. بخش جامد خون شامل اريتروسيتها (گلبولهاي ق ...

اولين نکته اي که شما به عنوان يک فرد ديابتي بايد بدانيد، اين است که ديابت از جمله بيماري هايي است که در صورت کنترل نکردن آن، عوارض ناگواري به همراه دا ...

دانلود نسخه PDF - فشار خون بالا