up
Search      menu
تغذیه و خوراکیها :: مقاله سلنيم PDF
QR code - سلنيم

سلنيم

نقش مواد غذايي آنتي اکسيداني در سلامتي بدن

امروزه همه جا از فوايد مواد آنتي اکسيداني، از پيشگيري
بيماري هاي قلبي گرفته تا کاهش آسيب مغز و چشم ها صحبت مي شود. آنتي اکسيدان ها جلوي عمل راديکال هاي آزاد را که موادي فعال و ويرانگر هستند، مي گيرند و آنها را خنثي مي کنند.
توليد راديکال هاي آزاد، مسئله اي طبيعي است و در طي عمل تنفس به وجود مي آيد. راديکال هاي آزاد تعدادي اتم تک الکتروني هستند و در حين واکنش اکسيژن با بعضي مولکول ها توليد مي شوند. اگر بطور ناگهاني تعداد زيادي راديکال آزاد در بدن توليد شود، باعث مي شود يک سري واکنش هايي خاص پشت سر هم شروع شوند.
راديکال هاي آزاد با بعضي قسمت هاي سلول مثل DNA و غشاي سلولي واکنش نشان داده و باعث تخريب عمل سلول يا حتي مرگ آنها مي شود.
در حالت عادي ، سيستم دفاعي بدن اين راديکال هاي آزاد را خنثي و بي ضرر مي کند. اما عوامل مخرب محيطي مثل اشعه ماوراء بنفش، الکل و آلودگي هاي محيط باعث مي شوند بدن نتواند با اين راديکال هاي آزاد مبارزه کند. در نتيجه ساختمان و عمل سلول هاي بدني توسط راديکال هاي آزاد تخريب شده و منجر به بروز پيري زودرس و بيماري هايي مانند سرطان و بيماري قلبي مي شوند.
راديکال هاي آزاد با بعضي قسمت هاي سلول مثل DNA و غشاي سلولي واکنش نشان داده و باعث تخريب عمل سلول يا حتي مرگ آنها مي شود. در اين حالت اين راديکال ها براي سلامتي بدن مضرّ و خطرناک هستند.
براي جلوگيري از عمل اين اتم ها، بدن بايد داراي يک سد دفاعي از آنتي اکسيدان ها باشد. آنتي اکسيدان ها مولکول هايي هستند که جلوي عمل راديکال هاي آزاد را گرفته و مانع از تخريب سلول هاي حياتي بدن مي شوند. جلوگيري از تخريب سلولي باعث جلوگيري از بروز بيماري هايي مانند
سرطان ، بيماري قلبي – عروقي ، پيرشدن پوست و ... مي شود.
مصرف بيشتر آنتي اکسيدان ها زمينه اي را فراهم مي کنند که بدن به راحتي راديکال هاي آزاد مضر را از بين ببرد. در تصوير بالا اشکال مثلثي شکل قرمز راديکال هاي آزاد را نشان مي دهند که به سلول هاي بدن حمله مي کنند و دايره هاي هاي سبز و آبي و نارنجي ويتامين هاي آنتي اکسيدان ها هستند که مانند يک سد از بدن در برابر راديکال هاي آزاد محافظت مي کنند.
آنتي اکسيدان ها مولکول هايي هستند که جلوي عمل راديکال هاي آزاد را گرفته و مانع از تخريب سلول هاي حياتي بدن مي شوند.
بيشتر از 4000 ترکيب آنتي اکسيداني در غذاها وجود دارند. ولي بيش از همه ويتامين هاي E و C و بتاکاروتن و نيز ماده معدني سلنيم مهم هستند.
بيشتر افراد تصور مي کنند منظور از دريافت آنتي اکسيدان بيشتر، مصرف مکمل ها است. اما بايد بدانيد که فقط مکمل هاي خوراکي آنتي اکسيدان ندارند ، بلکه ميوه ها، سبزي ها و
غلات سبوس دار داراي آنتي اکسيدان بيشتري هستند. چرا؟
زيرا اين غذاها غير از آنتي اکسيدان خاص ( مثلاً ويتامين C ) داراي موادمغذي و آنتي اکسيدان هاي ديگري نيز هستند ، بنابراين بهتر از مکمل ها از بدن شما محافظت مي کنند. شما بايد اين آنتي اکسيدان ها را به مقدار کافي و به شکل صحيح دريافت کنيد.
بهترين منابع غذايي آنتي اکسيدان ها
اگر چه سيستم هاي آنزيمي متعددي براي خنثي کردن راديکال هاي آزاد در بدن وجود دارد، ولي آنتي اکسيدان هاي اصلي ويتامين هاي E، C و بتاکاروتن هستند. سلنيم نيز بعنوان يک ماده ي معدني نقش آنتي اکسيداني مهمي دارد. بدن قادر به توليد اين ويتامين ها و ماده ي معدني نيست ، بنابراين بايستي از طريق غذا آنها را دريافت کرد.
1- ويتامين C: نام ديگر اين ويتامين، اسيد اسکوربيک است که محلول در آب است و در تمامي مايعات بدن وجود دارد، به همين دليل يکي از اولين خطوط دفاعي بدن است. ولي نمي تواند در بدن ذخيره شود، بنابراين بايد به طور منظم و پيوسته ميوه و سبزي مصرف کرد. نياز روزانه آن 60 ميلي گرم است. دريافت ويتامين C به مقدار بيش از 2000 ميلي گرم در روز در بعضي افراد، اثرات جانبي مضري مثل ايجاد سنگ کليه ، تهوع و اسهال دارد.
مهم ترين منابع آن عبارتتد از : مرکبات، فلفل سبز،
کلم بروکلي ، سبزيجات برگي شکل سبز، کيوي ، کلم ، طالبي ، توت فرنگي ، اسفناج و سيب زميني .
2- ويتامين E : ويتاميني محلول در چربي است که همراه با چربي ها در کبد و ساير بافت هاي بدن ذخيره مي شود. ويتامين E اثرات مهمي در بدن دارد مثل تأخير در پيري سلول ها و درمان آفتاب سوختگي . نياز روزانه آن در مردان 15 واحد بين المللي و در زنان 12 واحد بين المللي است.
منابع غذايي مهم ويتامين E : روغن هاي گياهي ، جوانه گندم ،
آجيل ، دانه ها ، غلات سبوس دار، سبزيجات برگي شکل سبز.
3- بتاکاروتن : پيش ساز ويتامين A است که در بدن تبديل به ويتامين A مي شود . بررسي بيش از 600 کاروتنوئيد مختلف نشان داده است که بتاکاروتن ( يکي از کاروتنوئيدهاي مهم ) سبزي ها و ميوه هاي سبز، زرد و نارنجي را از تخريب ناشي از اشعه خورشيد حفظ مي کند.
بنابراين تصور مي شود چنين اثري را نيز در بدن داشته باشد. مقدار معيني براي دريافت آن وجود ندارد.
هويج ، کدو حلوايي ، کلم بروکلي، سيب زميني شيرين،اسفناج، گوجه فرنگي ، انواع کلم مثل کلم بروکلي ، طالبي ، هلو و زردآلو منابع غني بتاکاروتن هستند.
* نکته :
ويتامين A نقش آنتي اکسيداني ندارد و دريافت مقادير بالاي آن براي بدن مسموميت زا و خطرناک است.
4- سلنيم : اين ماده معدني مانع تخريب سلول هاي بدن توسط مواد اکسيژن دار مي شود، بنابراين از بروز سرطان جلوگيري مي کند. بهتر است سلنيم لازم را از طريق مواد غذايي دريافت کنيد، زيرا دريافت مقادير بالاي سلنيم از طريق مکمل ها براي بدن، سمي و خطرناک است.
بهترين منابع غذايي شامل :
ماهي ، گوشت قرمز، غلات، حبوبات ، تخم مرغ ، مرغ و سير است. سبزي هايي که در خاک هاي غني از سلنيم، رشد مي کنند، نيز منبع خوبي از سلنيم هستند.
آيا آنتي اکسيدان ها از سرطان و بيماري هاي قلبي پيشگيري مي کنند؟
بررسي ها نشان داده افرادي که روزانه مقادير زيادي ميوه و سبزي مصرف مي کنند ، کمتر دچار
سرطان مي شوند. اين موضوع نشان مي دهد برنامه غذايي آنها موادي دارد که از بدنشان در برابر سرطان محافظت مي کنند که احتمالاً اين مواد همان آنتي اکسيدان ها هستند. مطالعات ثابت کرده که دريافت آنتي اکسيدان ها بصورت مکمل هاي خوراکي خطر بروز سرطان را کاهش مي دهد. البته يک بررسي نشان داد مردان سيگاري که آنتي اکسيدان مصرف کرده بودند ، بيشتر از مردان غيرسيگاري دچار سرطان ريه شده بودند. هر چند که دقيقاً مشخص نيست که آيا اين مسئله در اثر مصرف آنتي اکسيدان ها بوده يا خير، ولي نشان مي دهد که حتي آنتي اکسيدان ها هم تحت شرايط خاصي براي سلامتي بدن مضر هستند.
بهترين توصيه ي ما به شما اين است که روزانه 5 واحد سبزي و 4 واحد ميوه مصرف کنيد.
آنتي اکسيدان ها فرآيند پير شدن سلول هاي بدن ( پيري
پوست ) را کند مي سازند و از سکته و بيماري هاي قلبي پيشگيري مي کنند. بهترين توصيه ي ما به شما اين است که روزانه 5 واحد سبزي و 4 واحد ميوه مصرف کنيد.
هر واحد سبزي معادل يک ليوان سبزي خام يا نصف ليوان سبزي پخته است. يک واحد ميوه معادل يک عدد ميوه متوسط يا نصف ليوان کمپوت ميوه يا آبميوه است.

امروزه همه جا از فوايد مواد آنتي اکسيداني، از پيشگيري بيماري هاي قلبي گرفته تا کاهش آسيب مغز و چشم ها صحبت مي شود. آنتي اکسيدان ها جلوي عمل راديکال ها ...

تخم مرغ منبع خوبي از پروتئين، ويتامين ها و املاح ضروري است و مي تواند به عنوان يك ماده غذايي مهم در برنامه غذايي افراد وجود داشته باشد. نيازهاي تغذيه ...

تحقيقات جديد نشان مي دهد مي توان با مصرف انواع مغزها به ويژه مغز بادام، حافظه و قدرت تمرکز را تقويت کرد. پژوهشگران چيني با تحقيقاتي بر دو هزار فرد بال ...

تخم مرغ منبع خوبي از پروتئين، ويتامين ها و املاح ضروري است و مي تواند به عنوان يك ماده غذايي مهم در برنامه غذايي افراد وجود داشته باشد. نيازهاي تغذيه ...

دانلود نسخه PDF - سلنيم