up
Search      menu
آشپزی :: مقاله خورش آلو اسفناج PDF
QR code - خورش آلو اسفناج

خورش آلو اسفناج

خورش آلو اسفناج بسيار مفيد و خوشمزه!

● ائتلاف آلو و اسفناج
خورش ها درسفره هاي ايراني، جايگاه ويژه اي دارند و به عنوان غذاهايي خوش مزه اما وقت گير، طرفداران فراواني دارند. در دستور تهيه بيشتر خورش ها، مواد غذايي به وقت زيادي براي جا افتادن نياز دارند، در حالي که خورشي مثل آلواسفناج به دليل لطيف بودن مواد تشکيل دهنده اش از آن دست غذاهايي است که بايد در مدت زمان کوتاهي پس از طبخ، مورد استفاده قرار بگيرد و همين موضوع، حفظ ارزش غذايي آن را به دنبال خواهد داشت. بله، درست حدس زديد؛ غذايي که اين هفته مي خواهيم در «سفره سالم» از آن حرف بزنيم، خورش آلواسفناج است.
● مواد لازم (براي ۴ نفر)
▪ ماهيچه: ۴۵۰ گرم ، ۷۵۰ کيلوکالري
اسفناج خرد شده: ۸ ليوان، ۲۰۰ کيلوکالري
آلو بخارا: ۲۵ عدد، ۳۰۰ کيلوکالري
▪ پياز بزرگ: ۱ عدد، ۲۵ کيلوکالري
▪ روغن مايع: ۴ قاشق غذاخوري، ۳۶۰ کيلوکالري
▪ نمک، فلفل و زعفران: به ميزان دلخواه
● طرز تهيه :
ماهيچه ها را تکه کرده و با پيازي که از قبل خرد کرده ايد در نصف روغن مايع تفت بدهيد. در ظرفي ديگر، اسفناج ها را در بقيه روغن حرارت داده و سپس ادويه هاي ياد شده را اضافه کنيد. آلوهاي خيس خورده را به گوشتي که تقريباً پخته است، افزوده و اسفناج ها را نيز بيفزاييد و بعد از چند دقيقه که روي حرارت ملايم ماند، آن را به همراه برنج سرو کنيد. اين غذا تقريباً ۱۶۵۰ کيلوکالري انرژي دارد و در صورت تقسيم کردن اش بين ۴ نفر، به هر نفر ۴۰۰ کيلوکالري انرژي خواهد رسيد. اما چون با برنج خورده مي شود، انرژي دريافتي اش حداقل به ۶۰۰ کيلوکالري خواهد رسيد.
آلو، منبع فيبر و آهن
اين ميوه که در اين فصل خشک اش در دسترس همگان قرار دارد تأمين کننده مقادير قابل ملاحظه اي فيبر است، به طوري که مطالعات نشان داده اند خوردن ۱۰۰ گرم از آن يا ۵ عدد آلوي خشک که يک واحد ميوه محسوب مي شود، تامين کننده ۳۳ درصد از نياز بالغان به فيبر خواهد بود. به اين دليل افرادي که مشکلات گوارشي دارند، مي توانند اين غذا را براي رفع مشکل شان برگزينند. علاوه بر اينها، آلو منبع گياهي آهن نيز محسوب مي شود، به طوري که خوردن ۵ عدد از آن ۳ ميلي گرم آهن را به بدن مي رساند که اگر با منابع ويتامين C و بتاکاروتن همراه شود جذب اش افزايش خواهد يافت زيرا همان طور که گفتيم منشأ آن گياهي بوده و در مقايسه با منابع حيواني اين ماده معدني کمتر جذب خواهد شد. يادتان باشد که مصرف اين مقدار آلو ۶۵ کيلوکالري انرژي را به بدن تان خواهد رساند.
اسفناج، کاهنده فشار خون
اين سبزي برگ سبز منبع بتاکاروتن است؛ بنابراين همراه شدن اش با آلو به جذب آهن موجود در اين ميوه کمک شاياني مي کند. بررسي ها نشان داده اند که خوردن نصف ليوان پخته اين سبزي داراي ۳۵۰۰ ميکروگرم بتاکاروتن است که مقدار قابل ملاحظه اي است. علاوه بر اينها اسفناج، منبع فولات نيز بوده و عادت به مصرف آن از بروز بيماري هاي قلبي عروقي پيشگيري مي کند. در ضمن، اگر فشار خون داريد، بهتر است اين سبزي را در برنامه غذايي تان بگنجانيد زيرا به کنترل اين فاکتور نيز کمک مي کند چون مملو از پتاسيم است. فقط توصيه ما به شما آن است که اين سبزي را با آب کم و در مدت زمان کوتاهي بپزيد تا ارزش غذايي اش بيشتر حفظ شود.
● سيگاري ها بيشتر پياز بخورند
هميشه از پياز با اين عنوان که منبع آنتي اکسيدان است، ياد کرده ايم. اين بار مي خواهيم اضافه کنيم که در اين سبزي پتاسيم قابل ملاحظه اي نيز وجود دارد، بنابراين عادت به خوردن مرتب آن به کنترل فشار خون نيز کمک بسيار مي کند. اگر سيگاري هستيد بهتر است به خوردن اين سبزي عادت کنيد زيرا احتمال بروز سرطان مثانه در سيگاري ها بالاتر است و پياز با فراهم آوردن آنتي اکسيداني به نام کوئرستين به خنثي سازي فعاليت ترکيبات سرطان زا کمک کرده و به اين ترتيب از بروز اين بيماري در شما جلوگيري مي کند. با وجودي که اين سبزي ارزش تغذيه اي بسياري دارد اما بايد بلافاصله بعد از پوست کندن آن مورد استفاده قرار گيرد و در صورت جوانه زدن بهتر است که از مصرف آن خودداري کنيد.
● همراه اين غذا
اين خورش با برنج ميل مي شود و بهتر است برنج تان را کته اي آماده کنيد. همراه کردن اين غذا با ماستي که به آن جوانه گندم و خيار خرد شده نيز افزوده شده، کمک مي کند وعده اي مغذي تر دريافت کنيد. نوشيدني تان نيز بهتر است آب پرتقال تازه باشد تا جذب مواد معدني مانند آهن با خوردن اين خورش بيشتر شود.
● اگر يبوست داريد
بهتر است آلو هاي بيشتري را در اين غذا بريزيد و اسفناج آن را نيز از قلم نيندازيد زيرا به اين ترتيب فيبر قابل ملاحظه اي را دريافت خواهيد کرد. در ضمن، اگر به خورش تان يکي دو قاشق تخم کتان و يا سبوس گندم نيز بيفزاييد، به اين ترتيب مشکل يبوست تا حدودي مرتفع خواهد شد.
● اگر چربي خون داريد
اين غذا ماهيتاً کم روغن است اما مي توانيد به جاي ماهيچه که مملو از چربي اشباع است، از سينه مرغ استفاده کنيد. به علاوه، به ميزان آلو و اسفناج نيز افزوده و به همراه چند برش نان سنگک، خورش تان را بخوريد. به اين ترتيب، نه تنها چربي دريافتي تان کمتر خواهد شد؛ بلکه فيبر زيادي که تنظيم کننده چربي خون است را نيز به بدن تان رسانده ايد.
● قلم کلسيم دارد
بيشتر ايراني ها معتقدند که افزودن ماهيچه و قلم به خورش به خوش طعم تر شدن آن کمک مي کند اما خيلي وقت ها به دليل اينکه فکر مي کنند چربي موجود در آن مي تواند خطر ابتلا به بيماري هاي قلبي را افزايش دهد آن را از برنامه غذايي شان حذف مي کند. واقعا اين ماده غذايي چه ارزش تغذيه اي دارد و عادت به مصرف اش به چه کساني توصيه مي شود؟ ماهيچه از دو بخش تشکيل شده: اول گوشت و دوم قلم و استخوان. از نظر ميزان پروتئين، گوشت قرمز در اولويت است و ماهيچه نيز جزو گوشت هاي قرمز به حساب مي آيد. مصرف ماهيچه در شرايط خاص، به خصوص براي خانم هاي باردار و زناني که قاعدگي هاي طولاني دارند و امکان کم خوني در آنها بالاست، بسيار توصيه مي شود زيرا اين گوشت سرشار از آهن بوده و نسبت به گوشت سفيد از نظر ميزان اين ماده معدني ارجحيت دارد. ولي ماهيچه داراي چربي زيادي است؛ به طوري که ۱۰۰ گرم آن حتي اگر تمام چربي هايش هم گرفته شده باشد داراي ۶ تا ۸ گرم چربي است، در حالي که ۱۰۰ گرم سينه مرغ از ۳ تا ۴ گرم چربي تشکيل شده، يعني ماهيچه دو برابر گوشت سفيد و ماهي داراي چربي است، بنابراين، خوردن هفته اي دو بار آن توصيه مي شود زيرا زياده روي در مصرف اش مي تواند عوارضي را به دنبال داشته باشد.
اما قلم مملو از کلسيم و آهن و در ضمن روي و ويتامين ۱۲B است و وقتي خوب پخته شده باشد املاح و ويتامين هاي ياد شده وارد آب حاصل از پخت مي شوند و بنابراين خوردن اين آب ارزش تغذيه اي بسياري را براي مصرف کننده به همراه خواهد داشت. اما به دليل چربي فراوان بهتر است بعد از پخت سرد شود تا چربي موجود از آن جدا شود و سپس آب ياد شده به مصرف برسد. از اين رو، خوردن آن براي کساني که از منابع کلسيم به خصوص لبنيات کمتر استفاده مي کنند يا ميزان خوردن شان تأمين کننده نياز روزانه نيست، توصيه مي شود.
در کل، نبايد افراد را به دليل چربي از اين دسته از خوراکي ها محروم کرد بلکه بايد مصرف شان را محدود نمود. حتي کساني که چربي خون و يا سنگ کيسه صفرا دارند نيز مي توانند در حد اعتدال از اين گروه پروتئيني استفاده کنند. به اين دليل، خوردن ماهيچه و قلم براي هر سني توصيه مي شود.

اگر آلو بصورت تازه و از درخت مصرف شود خوشمزه تر است اما به صورت خشک شده نيز خوراک مختصر خوبي محسوب مي شود. اثر فيبر اين ميوه در بدن انسان که از ديرباز ...

خورشيد ستاره اي است از ستارگان رشته اصلي که ۵ ميليارد سال از عمرش مي گذرد. اين ستاره کروي شکل بوده و عمدتا از گازهاي هيدروژن و هليوم تشکيل شده است. وس ...

گياهي است يکساله وروز بلند که پس از سبز شدن توليد برگهاي طوقه اي (Rossete) مي کند به اين ترتيب در يک سطح در اطراف ساقه کوتاهي به طول چند ميليمتر نزديک ...

خورشيد خورشيد، گوي غول پيکر درخشاني در وسط منظومه شمسي و تامين کننده نور، گرما و انرژي هاي ديگر زمين است. sun - خورشيداين ستاره به طور کامل از گاز تشک ...

اگر از آن جمله مرداني هستيد که به سلامتي بدنتان بسيار اهميت مي‌دهيد و شب‌ها به جاي يک‌شام مفصل، غذايي رژيمي مي‌خوريد و امشب خانم خانه، شما را بدون غذا ...

املت اسفناج، يکي ديگر از غذاهاي حاوي سبزيجات است که به عنوان شامي سبک و سالم مي‌تواند مورد استفاده قرار گيرد. مواد لازم: - ۹۰ گرم يا سه‌چهارم پيمانه آ ...

يکي از خوشمزه‌ترين سوپ‌هاي زمستاني در کشور مجارستان، سوپ خامه‌اي اسفناج است و همان‌طور که از نام آن پيداست، مواد اوليه آن را اسفناج و خامه تشکيل مي‌ده ...

اسفناج يکي از سبزيجات پرخاصيت پاييزي و زمستاني است که از آن در انواع و اقسام غذاها استفاده مي‌شود. سوپ اسفناج هم يکي از اين غذاهاست که به دليل وجود اس ...

دانلود نسخه PDF - خورش آلو اسفناج