up
Search      menu
تغذیه و خوراکیها :: مقاله خواص کاهو PDF
QR code - خواص کاهو

خواص کاهو

کاهو؛ خواب آور اما نفاخ

کاهو يکي از پرمصرف ترين سبزي ها در ميان ايراني هاست؛ آن هم به شکل سالاد کاهو که از بقيه سالادها متداول تر است. در سال گذشته در سراسر دنيا ۵ ۲۳ ميليون تن کاهو برداشت شده که ۵۱ درصدش مربوط به چين، ۲۵ درصدش مربوط به آمريکا، ۵ درصدش مربوط به اسپانيا و باقي مربوط به ساير کشورها بوده است...
در مورد اين سبزي و خواصش با دکتر محمد حسين صالحي سورمقي، متخصص فارماکوگنوزي و استاد دانشکده داروسازي دانشگاه علوم پزشکي تهران گفت وگويي کرده ايم که مي خوانيد.
▪ آقاي دکتر! از خواص کاهو برايمان بگوييد؟
کاهو مثل تمام سبزيجات، مقاديري املاح و ويتامين دارد که از مهم ترين آنها مي توان به پيش ساز ويتامينA يعني بتاکاروتن و اسيد فوليک اشاره کرد. همچنين کاهو حاوي مقداري ويتامينC، K، آهن، منيزيم و کلسيم است. مهم ترين خاصيتي که به کاهو نسبت داده مي شود، خواب آور بودن آن است. در يونان قديم، مردم از کاهو به عنوان داروي خواب آور استفاده مي کردند. امروزه از نظر علمي اين موضوع به اثبات رسيده است. اين سبزي ترکيباتي دارد که باعث مي شود راحت تر بخوابيم و به همين دليل مصرف آن در آخرين وعده غذايي توصيه مي شود. حتي در برخي نقاط دنيا شيرابه کاهو را مي گيرند و غليظ مي کنند و اين شيرابه تلخ و قهوه اي را با نام ترياک کاهو مي فروشند. در مصر قديم، مردم معتقد بودند که کاهو براي تقويت قواي جنسي هم مفيد است. اين سبزي آب زيادي دارد و يکي از سبزيجات کم کالري به حساب مي آيد.
کاهوهاي مختلفي در بازار هست؛ کاهوي پيچ، چيني، رسمي و... اينها تفاوتي با هم دارند؟
کاهوها ۶ نوع مختلف اند که هر يک به گونه اي مجددا تقسيم بندي مي شوند. خواص و مواد اين کاهوها نزديک به هم است و تفاوت چنداني با هم ندارند.
▪ بيشتر ما علاقه زيادي به مغز کاهو داريم؛ در صورتي که هميشه شنيده ايم برگ هاي سبزتر مقوي ترند. چرا؟
برگ هايي که سبز تيره هستند، هميشه باارزش ترند؛ زيرا عمر بيشتري دارند و در نتيجه مواد مغذي بيشتري در خود ذخيره مي کنند. در عوض، برگ هاي روشن تر، جوان ترند و مواد مغذي شان کمتر است.
▪ ساقه کاهو هم ارزش غذايي دارد؟
بله، ساق کاهو منبع فيبر است. برگ هاي کاهو ۹۶درصد آب و حدود يک درصد فيبر دارند در حالي که ساقه کاهو، آب کمتر، فيبر و املاح بيشتري دارد. بنابراين، خوردن آن براي رفع يبوست و کاهش کلسترول خون توصيه مي شود.
کاهو نفاخ هم هست؟
بله؛ تمام سبزيجات خام، نفخ ايجاد مي کنند و البته پختن کاهو سبب کاهش اين عارضه اش مي شود. مصرف کاهو با مواد ضدنفخي نظير زيره، رازيانه و گشنيز هم مي تواند سبب کاهش نفخ اين سبزي شود.
▪ پختن کاهو، ارزش غذايي آن را کم نمي کند؟
پختن سبب مي شود مقدار زيادي از اسيد فوليک کاهو از بين برود. اين ويتامين ارزشمند به حرارت حساس است و جوشاندن ۴، ۵ دقيقه اي کاهو سبب مي شود نيمي از آن از بين برود.
▪ خوردن کاهو با سکنجبين چطور؟ روي نفاخي کاهو تاثير دارد؟
سکنجبين بر طبيعت سرد کاهو تاثير مي گذارد. سکنجبين به دليل گرم بودن، طبيعت سرد کاهو را خنثي مي کند. مصرف اين ۲ با هم عادت بسيار خوبي است. از سوي ديگر، چون کاهو کم کالري است و سکنجبين کالري بالايي دارد، مصرف اين ۲ با هم انرژي خوبي به مصرف کننده اش مي رساند.
▪ زياد خوردن کاهو هم مي تواند مضر باشد؟
به هر حال، خوردن هر چيزي حد و اندازه اي دارد. زياده روي در خوردن هيچ خوراکي مفيدي توصيه نمي شود.
▪ آيا کاهو خوردن منع مصرف هم دارد؟
در حد و اندازه هاي خوراکي، نه! اما اگر شخصي آخر شب خسته باشد و مقدار زيادي کاهو بخورد و بخواهد رانندگي هم بکند، احتمال خطر بالا مي رود.
▪ روي برخي کاهوها لک هايي ديده مي شود که اصطلاحا به آن زنگ زدگي مي گويند. اين لک ها را که بيشتر روي آوند کاهو ديده مي شوند، بايد دور ريخت؟
گاهي انگل هايي به سبزيجات حمله مي کنند و سبب بروز بيماري هاي گياهي مي شوند. برخي از اين انگل ها براي ما انسان ها بي ضررند اما برخي مي توانند مشکل ساز شوند. بهتر است لک ها يا هر تغيير وضعيتي که در سبزيجات ديده مي شود را جدا کرد و دور انداخت و مابقي قسمت ها را خورد.
کاهوي تلخ را هم مي توان مصرف کرد؟
يکي از تفاوت هاي بين کاهوها تلخ بودن بعضي هاست. ماده اي در کاهو وجود دارد که وقتي درصد آن بالا مي رود، سبب تلخ شدن کاهو مي شود و وقتي درصد آن پايين تر باشد، تلخي کاهو مشخص نمي شود. اين ماده در تمامي کاهوها وجود دارد و مضر نيست. اتفاقا همين ماده تلخ تا حدي براي تقويت معده نيز خوب است و سبب ترشح آنزيم بيشتر و هضم بهتر غذا مي شود. پس يادتان باشد که کاهوهاي تلخ خاصيت هضم کنندگي و تقويت کنندگي بيشتري براي عملکرد معده دارند.
▪ بهترين روش شست وشوي کاهو چگونه است؟
کاهو اصولا برگ هاي صافي دارد؛ اما نه خيلي صاف. شست وشوي سبزيجات برگ صاف، از آنجا که به راحتي گل و لاي از روي آنها پاک مي شود، مشکل نيست. اما شست وشوي سبزيجات پيچ دار و ناصاف، بايد دقيق انجام شود. ابتدا بايد قسمت هاي آسيب ديده کاهو را دور بريزيم و برگ ها را جدا کنيم. بعد بايد برگ هاي جداشده کاهو را در آب کمي بخيسانيم تا گل و لاي آنها خارج شود. بعد از شستن گل و لاي، در مرحله بعد، مواد ضدعفوني کننده را در آب مي ريزيم و کاهو را در آن مي شوييم.

مقدمه به ،‌ به راسته گل سرخ و تيره گل سرخ تعلق دارد. در اين راسته قطعات گل استقرار مارپيچي دارند ولي تعداد آنها بويژه در تيره کراسولاسه هنوز در 5 تثبي ...

هويج از سبزيهاى گرانبها براى انسان است . قسمتهاى قابل مصرف هويج : گوشت ، آب (آب هويج ) برگهاى سبز آن و تخم هويج مصرف مى شود. موادى را كه تاكنون در هوي ...

کاهو گياهيست يک ساله ، اين گياه از حوالي اروپاي ساحلي يا آسياي مرکزي به نقاط ديگر جهان منتقل شده است .گروهي از محققين معتقدند که مبداء اصلي آن هندوستا ...

كاهو Lettuce نام علمي lactuca sativa گياه شناسي كاهو يكي از قديميترين سبزيجات دنيا است منشاء آن در هندوستان وآسياي مركزي مي باشد . كاهو طبق مداركي كه ...

چاي مانند قهوه در رديف رايج ترين و مهم ترين نوشابه هاي مطبوع و مورد مصرف در بيشتر جهان مي باشد . چاي داراي اهميت غذايي ودارويي بسياري است . ولي مهم تر ...

چاي مانند قهوه در رديف رايج ترين و مهم ترين نوشابه هاي مطبوع و مورد مصرف در بيشتر جهان ميباشد . چاي داراي اهميت غذايي ودارويي بسياري است . ولي مهم تري ...

موز به افرادي که داراي فشار خون بالايي هستند کمک مي کند همچنين خطر حملات قلبي را کاهش مي دهد. موز بهبود دهنده زخم مزمن معده و کاهش دهنده کلسترول مي با ...

سالم ترين داروهاي شفابخش اغلب در طبيعت پيدا مي شوند و انگور جزو ميوه هاي عالي و مفيد براي سلامتي، تقويت سيستم دفاعي بدن و پيشگيري و درمان بسياري از بي ...

دانلود نسخه PDF - خواص کاهو