up
Search      menu
گیاه شناسی :: مقاله باغباني PDF
QR code - باغباني

باغباني

پيدايش باغباني

پيدايش باغباني به 3000سال قبل از ميلاد در مصر بر مي گردد . مدارک و شواهد تاريخي نشان مي دهد که در آن زمان بسياري از گياهان باغي مانند انگو , خرمالو , زيتون , پياز و خيار کشت داده مي شد . مصريان قديم براي توليد اين محصولات به عملياتي نظير هرس , آبياري و آماده سازي زمين آشنا بوده اند.
سپس باغباني در روم و يونان قديم رواج يافت . اين زمان تقريبا به 500 سال قبل بر مي گردد . روميان به عملياتي نظير پيوند زدن , تناوب کشت و مصرف کودهاي دامي و استفاده از گلخانه آگاهي داشتند . در اواخر قرن پنجم ميلادي و با گسترش اسلام و پيشرفت علمي مسلمانان که همزمان با قرون وسطي بود کشاورزي و باغباني از اهميت زيادي در نزد مسلمانان برخوردار شد . به طوري که بسياري از کشورهاي اسلامي ازآن زمان مانند عراق , شام , ايران و هند به توليد محصولات باغي مي پرداختند. آنجه مسلم است ايران يکي از کشورهاي قدرتمند و پهناور است که تارخ و قدمت آن گوياي انجام عمليات مختلف کشاورزي در اين پهنه بوده است و حتي حدود شش هزار سال قبل , ايرانيان از سيستم هاي زراعي گوناگون استفاده مي کرده ند .
در اوايل قرن چهاردهم ميلادي و با شروع دوره رنسانس در اروپا , باغباني در ايتاليا و فرانسه پيشرفت چشم گيري داشت . به دنبال آن کشف سلول توسط رابرت هوک , طبقه بندي گياهان توسط کارل لينه ومطالعات تووارثي گرگور مندل از مهم ترين ابداعات و اکتشافات اين دوره در طي قرون شانزده تا نوزده ميلادي محسوب مي شود .
در نهايت در طي قرن بيست با پيشرفت در زمينه مختلف علوم به ويژه توليد بذر اصلاح شده , کوده ها و سموم و ماشين آلات کشاورزي , تحولات بسياري در کشاورزي و باغباني صورت گرفت بطوريکه پيشرفت کشاورزي در صد سال گذشته (به خصوص در سي سال اخير) بيش از صد قرن قبل از آن بوده است .
انسانها در گذشته بسيار دور به فکر اين بودنند که ضمن تشکيل اجتماع در نقاط مناسب , غذاي خود را نيز به جاي جمع آوري توليد کنند بنابراين بنابراين کشاورزي در تمدن هاي لاوليه به صورت کاملا ابتدايي شروع شد . بر حسب شواهد تاريخي انسانها از حدود 9 هزار سال در جلگه هاي دجله ,فرات و نيل به کشت برخي از محصول ها مشغول بوده اند . با پيشرفت تمدن ها و به وجود آمدن اجتماع هاي بزرگ اختلاف گروهي پديدار گشت که موجب بروز جنگ هاي بي شمار شد درنتيجه بشر به خاطر امنيتي ديوارهاي به دور محيط زيست خود ايجاد کرد . به دليل محدوديت فضاي بين اين ديوارها کشاورزان اوليه مجبور شدند تعدادي از محصولات خود مانند غلات را که به صورت کشت گسترده يعني در سطح وسيع و با کار و بازده به نسبت کم در واحد سطح ,کاشته مي شد . به زمين هاي بيرون شهر منتقل کنند . آن دسته از محصولاتي که مانند سبزي و ميوه به شکل کشت متراکم يعني به مراقبت زياد و محصول بيشتر در واحد سطح توليد مي گشت را د داخل شهر ها به کار بردنند . بدين سان در کشاورزي دو شعبه زراعت (يعني توليد در مزرعه) و باغباني (يعني توليد در باغ ) به وجود آمد .در حال حاضر در بسياري از نقاط ديگر کشت گياهان در داخل محيطي محصور متداول نيست و تمايز گياهان دو شعبه ذکر شده بر اساس عوامل زير انجام مي پذيرد .
الف) ميزان کار مورد نياز و بازده محصول در واحد سطح : در اين مورد همان گونه که ذکز شد پرورش گياهان باغي به طور معمول به کار بيشتري نياز داشته در عوض محصول بيشتري توليد مي کنند بنابراين کشت آنها به صورت متراکم است در حالي که محصولات زراعي به طور معمول به طورت کسترده کاشته مي شود و بازده آنها در واحد سطح کمتر است .
ب) نحوه مصرف محصولات توليد شده : به طور معمول گياهان باغي به صورت تازه مصرف مي شود (مثل ميوه کاري و سبزي کاري) در حالي که گياهان زراعي بيشتر به صورت خشک و يا تغيير شکل يافته به مصرف مي رسند (مثل غلات , توتون و دانه هاي روغني).
ج) عرف و عادت محلي : برخي از محصولات مانند سيب زميني و بقولات در برخي از نقاط جزو گياهان زراعي و در برخي نقاط جزو گياهان باغي به شمار مي آيد .
لازم به ذکر است که گياهان دارويي , ادويه اي و نوشابه اي هم جزء گياهان باغباني هستند .
با توجه به سه عامل ياد شده مشاهده مي شود که در بسياري از موارد تفاوت مشخصي بين گياهان زراعي و باغباني موجود نيست و هيچ يک از عوامل ذکر شده به تنهاي براي تعيين اينکه کدام گياه بخصوص متعلق به گروه باغباني و يا زراعي است کافي نمي نمايد زيرا در حال حاضر در بسياري از نقاط دنيا درختان ميوه و سبزي ها به صورت ديم در سطوح کشت مي گردند (کشت گسترده) در حالي که هنوز به عنوان گياهان باغي شناخته مي شود . در مقابل برنج . توتون و ذرت علوفه اي حتي در سطح کوچک و با وجود کار بسيار زيادي که مي برند (کشت متراکم) گياهان زراعي محسوب مي شوند .به اين دليل به جاي اينکه باغباني را براساس ويژه گي ها و نحوه کشت گسترش يا تراکم تعريف کنند آن را براساس گياهانش بدين صورت زير تعريف مي نمايند :
باغباني عبارت است از هنر , دانش و پيشه کشت ,داشت , برداشت و بازار رساني انواع سبزي , گل و ميوه . در اين تعريف از هنر , دانش و پيشه باغباني سخن رفته است دليل اين امر اين است که کار هاي مانند پيوند زدن . هرس . گرده افشاني و مانند اين ها براي اينکه به طور موفقيت آميز انجام شوند نياز به مهارت . ممارست و سليقه ويژه اي دارند که همان آن ها را جزو هنرها قرار مي دهد از طرف ديگر هر يک از اين کار ها مبتني بر اصول و دلايل ويژه اي مي باشد که شناخت آنها نوعي دانش است و سرانجام کاربر اين هنر و دانش ها براي تامين زندگي پيشه باغباني را تشکيل مي دهد. پيشه اي که در دنياي کنوني به ويژه در کشور هاي پيشرفته ابعاد شگرفي و سهم مهمي از درآمد ملي اين کشور ها را به خود اختصاص داده است.

● کشت گلخانه اي هر يک از گياهان براي داشتن رشد مطلوب نياز به شرايط خاصي از نظر شدت نور ، دماي روزانه ، دماي شبانه ، ميزان رطوبت نسبي هوا و رطوبت خاک د ...

اگر شما يک گلدان در آپارتمان يا باغچه اي کوچک در حياط منزلتان داريد مي توانيد از باغباني لذت ببريد. براي اين که به طور اصولي باغباني را بياموزيد به کم ...

اگر شما يک گلدان در آپارتمان يا باغچهاي کوچک در حياط منزلتان داريد ميتوانيد از باغباني لذت ببريد. براي اينکه بهطور اصولي باغباني را بياموزيد به کمي اط ...

بنام خدا تاريخچه باغباني در دنيا : بزرگ‌ترين مسئله‌اي كه بشر هميشه در طول تاريخ چند هزارساله‌اش با آن روبرو بوده قحطي و كمبود مواد غذايي است و به اين ...

واژه هورمون به موادمعيني اطلاق مي شود که در بخشي از موجود زنده ساخته شده و پس از انتقال اثرات فيزيولوژيکي محسوسي در ديگر قسمتهاي آن به جا مي گذارد و د ...

اشاره واژه هورمون به موادمعيني اطلاق مي شود که در بخشي از موجود زنده ساخته شده و پس از انتقال اثرات فيزيولوژيکي محسوسي در ديگر قسمتهاي آن به جا مي گذا ...

● مقدمه: بن ساي مجموعه اي از باغباني و هنر است که به واسطه آن گياه با يک تغيير شکل تحميل شده به يک مجسمه زنده تبديل مي شود. هنرمند با استفاده از مفاد ...

در ايران علاوه بر مرکبات به ساير درختان منجمله بادام، زردآلو، گيلاس، اوکالپتوس و … پسته، انار، توت، حمله مي کند. ولي بيماري در همه گياهان اهميت ندارد، ...

دانلود نسخه PDF - باغباني