up
Search      menu
گیاه شناسی :: مقاله بادام PDF
QR code - بادام

بادام

بادام (2)

● توليد بادام در جهان
براساس آخرين اطلاعات منتشر شده از سوي سازمان خواربار و كشاورزي جهاني ، مقدار توليد بادام جهان در سال ۱۹۹۷ برابر ۱۵۶۰۸۰۶ تن بوده است كه نسبت به سال قبل ۲۷ درصد ونسبت به سال پايه (۱۹۸۸) ، ۳۶ درصد افزايش نشان مي دهد.
در بين كشورهاي جهان ، ده كشور هر يك بيش از ۳۰ هزار تن بادام در سال ۱۹۹۷ توليد كرده اند كه دربين آنها آمريكا با توليد ۵۶۸ هزار تن ، رتبه اول راداراست. اين كشور به تنهايي ۴ ۳۶ درصد بادام جهان را توليد مي كند. پس از آمريكا ، اسپانيا با توليد ۳۶۲ هزار تن دومين كشورعمده توليد كننده بادام جهان به شمار مي رود، ايتاليا با توليد ۱۰۱ هزار تن مقام سوم جهان را داراست. ايران با توليد ۷۴۳۹۶ تن ، ۸ ۴ درصد توليد بادام جهان را دارا است ومقام پنجم جهان را به خود اختصاص داده است.
در بين كشورهاي عمده توليد كننده بادام جهان ، ميزان توليد سال ۱۹۹۷ نسبت به سال گذشته در آمريكا ، اسپانيا ، ايتاليا ، مركش ، تونس وليبي افزايش ودر كشورهاي ايران ، پاكستان ، تركيه كاهش توليد وجود داشته و در كشور يونان توليد تغييري را نشان نمي دهد.
● توليد بادام در ايران
در سال زراعي ۷۶ ۱۳۷۵ ميزان توليد بادام كشور ۷۴۳۹۶ تن است كه نسبت به سال گذشته ۴ ۱۸ درصد كاهش و نسبت به سال پايه حدود ۱۶ درصد افزايش داشته است.
ميزان توليد بادام كل كشور در ده سال مورد بررسي از ۶۴۱۹۶ تن تا ۹۹۸۷۳ تن در نوسان بوده است. پايين ترين ميزان توليد بادام در سال زراعي ۶۷ ۱۳۶۶ بوده و بالاترين ميزان توليد مربوط به سال زراعي ۷۳ ۱۳۷۲ با رقمي برابر ۹۹۸۷۳ تن بوده است.
براساس آمار موجود در سال ۱۳۷۶ بالاترين مقدار توليد در استان فارس با توليدي برابر ۱۷۱۵۱ تن مي با شد كه ۲۳ درصد از توليد بادام كل كشور را به خود اختصاص داده است و پايين ترين مقدار با ۱۰تن از توليد بادام كل كشور مربوط به استان سيستان و بلوچستان است.
پس از فارس ، استان آذربايجان شرقي از نظر ميزان توليد بادام در مقام دوم قرار دارد كه با احتساب توليد استان هاي خراسان ، همدان ، كرمان ، يزد ، مركزي و اصفهان جمعاً ۴ ۸۸درصد از توليد بادام كل كشور را به خود اختصاص داده اند و مهمترين مناطق توليد به شمار مي آيند.
● عملكرد بادام در جهان
در سال ۱۹۹۷ بر اساس اطلاعات به دست آمده از فائو متوسط عملكرد بادام در جهان ۱۰۴۲ كيلوگرم در هكتار بوده است كه نسبت به سال قبل ۲۲۲ كيلوگرم ( ۲۷ درصد ) و نسبت به سال ۱۹۸۸ ( سال پايه ) با ۲۴۳ كيلوگرم افزايش ، برابر ۴ ۳۰ درصد رشد داشته است.
در بين كشورهاي عمده توليد كننده بادام در سال ۱۹۹۷ كشور پاكستان با متوسط توليد ۴۶۲۷ كيلوگرم در هكتار بالاترين عملكرد را به خود اختصاص داده است و نسبت آن به عملكرد جهاني ۴۴۴ درصد بالاتر است. پس از پاكستان ، آمريكا با توليد ۳۳۴۱ كيلوگرم در هكتار در جايگاه دوم قرار دارد. كشورهاي تركيه ، ايتاليا و يونان به ترتيب با عملكردهاي ۱۷۳۷ ، ۱۱۱۷ ،۱۰۷۱ كيلوگرم در هكتار در رتبه هاي بعدي قرار گرفته اند كه بالاتراز عملكرد جهاني بوده است. كشور تونس با متوسط توليد ۳۰۳ كيلو گرم در هكتار پايين ترين عملكرد را در بين كشورهاي عمده توليد كننده اين محصول به خود اختصاص داده است.
در سال ۱۹۹۷ عملكرد در هكتار بادام ايران ۹۶۷ كيلوگرم بوده كه نسبت به متوسط جهاني ۹۳ درصد بوده است.
● عملكرد بادام در ايرن
عملكرد در هكتار بادام كل كشور در سال زراعي ۷۶ ۱۳۷۵ ، ۹۶۷ كيلوگرم بوده كه نسبت به سال گذشته ۲۶ درصد و نسبت به سال پايه ( ۶۷ ) ۴۴درصد كاهش داشته است.
در دوره ده ساله مورد بررسي بيشترين مقدار عملكرد بادام با ۱۷۶۶ كيلوگرم به سال زراعي ۷۳ ۱۳۷۲ و كمترين آن با ۹۶۷ كيلوگرم به سال زراعي ۷۶ ۱۳۷۵ مربوط بوده است.
دربين استان هاي كشور در سال زراعي ۷۶ ۱۳۷۵ بالاترين توليد در واحد سطح با ۹۰۰۰ كيلوگرم مربوط به استان كهگيلويه وبويراحمد وپايين ترين آن با ۱۰۰كيلوگرم متعلق به استان خوزستان بوده است.
● آب وهوا
براي موفقيت در کشت بادام شرايط محيطي مطلوب ضروري است.
▪ دما
دما مهمترين فاکتور اقليمي براي بادام است. بادام براي جوانه زني يکنواخت در بهار ، به سرماي زمستانه متوسطي نياز دارد. درخت بادام سرماي زمستان را در حد متوسطي تحمل مي کند ولي به علت زود باز شدن گل هاي آن ، تحمل اين درخت نسبت به سرماي بهاره کمتر است.
در طول قرن ها بشر اکوتيپهاي زيادي از بادام را انتخاب کرده است که نسبت به شرايط محيطي مناطق مختلف سازگار شده اند. در مناطق خيلي گرم مثل شمال آفريقا احتمال دارد بعد از يک زمستان خيلي ملايم ، باز شدن جوانه ها با تاخير صورت گرفته وجوانه هاي گل ريزش نمايند. در اسپانيا ۳۸ رقم بادام ب اساس ميزان نيازي که به سرماي زمستان ودماي بالا در اوايل بهار دارند به ۵ گروه تقسيم شده اند. نياز سرمايي براي بازشدن عادي جوانه ها بسته به نوع رقم متفاوت بوده و از ۱۰۰ تا ۷۰۰ ساعت پايين تر از ۲ ۷ درجه سانتي گراد متغيير است. خواب جوانه ها به علت وجود غلظت زياد فنول در آنها مي باشد .
درخت بادام سرماي زمستانه را تا ۲۰ درجه سانتي گراد تحمل مي کند. در صورتي که سرما بيش از اين حد باشد و سرد شدن هوا نيز به تدريج صورت گرفته باشد ، درحت بادام مقاومت بيشتري به سرما خواهد داشت. مقاومت به سرما کاملاً در رابطه با مقدار ماده خشک و مقدار قند موجود در جوانه ها است.
▪ نور
گرچه در مناطق کاشت بادام شدت نور عامل محدود کننده اي نيست ولي کاشت آن به صورت باغات متراکم مناسب نمي باشد. به خصوص ارقامي که حساس به نور هستند در صورتي که در شدت نور کم کاشته شود شاخه هايشان کمتر چوبي شده و آندوکارپ آنها سخت تر مي شود.
▪ بارندگي
بادام وقتي که درروي نهال بذري بادام پيوند شود در مقايسه با ساير درختان ميوه معتدله
مي تواند شرايط گرم وخشک تابستان را بهتر تحمل کند. بادام به علت داشتن ريشه هاي عميق (با طول بيش از ۳ متر ) و برگهاي چرمي شکل مقاومت زيادي نسبت به خشکي دارد. درخت بادام مي تواند در تابستان دوره هاي طولاني هواي خشک ( مثل آب وهواي مديترانه اي ) را تحمل کند. در چنين مناطقي درختان بادام معمولاً آبياري نمي شوند وآب صرف آبياري محصولات مفيدتر ديگر مي گردد. بنابراين در مناطقي که متوسط بارندگي کمتر از ۲۵۰ ميلي متر در سال است درختان بادام با فواصل بيشتري کاشته مي شوند (۵۰ تا ۶۰ درخت در هکتار ) . با افزايش ميزان بارندگي ساليانه ، تراکم کاشت نيز افزايش مي يابد.
بادام مثل گياهان نواحي خشک است ولي در شرايط نواحي نيمه خشک براي به دست آوردن عملکرد قابل قبول ، درختان بادام بايد آبياري شوند. با آبياري کافي مقدار محصول ۳ تا ۴ برابر افزايش مي يابد به علاوه در اين حالت باغدار مي تواند تعداد درخت بيشتري در واحد سطح بکارد
و درخت نيز در معرض تنش آب قرار نمي گيرد. در شرايط کم آبي برگ درخت زودتر از موقع پير شده و مي ريزد. آبياري بادام در مواقع مناسب بخصوص زمانيکه بر روي پايه هلو پيوند شده باشد لازم وضروري است. در صورتي که بادام در فصل خشک آبياري نشود درخت وارد مرحله سکون شده ودر حالت تنش آبي باقي مي ماند. اگر مرحله سکون با يک آبياري قطع شود درخت واکنش مخالفي نشان داده و ممکن است از بين برود.
در برخي ارقام رابطه معکوسي بين کيفيت آب آبياري و مقدار روغن مشاهده شده است.
▪ خاک
درختان بادام اغلب در خاکهاي غير حاصلخيز کاشته مي شوند. بنابراين قبل از کاشت براي تعيين ميزان کمبود مواد غذايي بايد تجزيه خاک صورت گيرد. تجزيه برگ نيز براي تشخيص مقدار و نوع عناصر غذايي خاک مفيد است. با وجود اين ترکيب عناصر غذايي موجود در برگ به عوامل مختلفي مثل خاک ، انتشار ريشه ، آبياري ، مرحله رشد و احتمالاً نوع رقم بستگي دارد.

مقدمه بادام با نام علمي Prunus amygdalus يکي از گياهان تيره گل سرخ متعلق به دو لپه‌ايها مي‌باشد. بادام يک درخت بومي آسياي غربي ، کرانه جنوبي درياي مدي ...

دانشمندان گياهشناس،وطن اصلي بادام را به ايران نسبت مي دهند. در كتاب پهلوي بوندهشن كه در زمان ساسانيان نوشته شده ، از انواع ميوه از جمله بادام نام برد ...

مقدمه بادام با نام علمي Prunus amygdalus يکي از گياهان تيره گل سرخ متعلق به دو لپه ايها مي باشد. بادام يک درخت بومي آسياي غربي ، کرانه جنوبي درياي مدي ...

مقدمه بادام با نام علمي Prunus amygdalus يکي از گياهان تيره گل سرخ متعلق به دو لپهايها ميباشد. بادام يک درخت بومي آسياي غربي ، کرانه جنوبي درياي مديتر ...

● ارقام پسته ايران ۱) بادامي راور Badami ravar ۲) خنجري دامغان Khanjari damghan پسته كشور به دليل مصرف بي رويه و نامتعادل كودهاي در گذشته با كمبود شدي ...

اين درخت با آب و هواي خشک و زمينهاي نسبتا شور نواحي کويري بسيار سازگار بوده و در خاکهاي سبک و شني و همچنين بر روي تپه هاي شني بخوبي رشد و نمو مي کند. ...

در ايران علاوه بر مرکبات به ساير درختان منجمله بادام، زردآلو، گيلاس، اوکالپتوس و … پسته، انار، توت، حمله مي کند. ولي بيماري در همه گياهان اهميت ندارد، ...

آتشک يا بادزدگي (به انگليسي: Blight يا Fire Blight) با عامل باکتريايي Erwinia amylovora يکي از مهمترين بيماري‌هاي درختان ميوه دانه‌دار (سيب، گلابي و ب ...

دانلود نسخه PDF - بادام