up
Search      menu
پزشکی و دامپزشکی :: مقاله اسيدهاي آمينه PDF
QR code - اسيدهاي آمينه

اسيدهاي آمينه

اسيدهاي آمينه مولکولهاي کوچکي هستند با وزن مولکولي متوسط ۱۳۵ که بيشتر آنها پيش ساز سنتز پروتئينها هستند و از لحاظ برخي خصوصيات باهم تفاوت دارند.
پروتئينها درشت مولکولهايي هستند با وزن مولکولي ۵۰۰۰ دالتون که از پيوند کووالانسي يک سري واحدهاي ساختاري به نام اسيدهاي آمينه ساخته شده اند. تعداد ، ماهيت و طرز قرار گرفتن اين واحدها در زنجيره پروتئيني ساختار خاص و رفتار ويژه آنها را تعيين مي کند. در ساختار اين مولکولها ، هم عامل آمين و هم عامل کربوکسيل وجود دارد که هر دو به کربن مرکزي به نام کربن آلفا متصل اند. همچنين به کربن آلفا ترکيبي به نام زنجيره کناري که با حرف R نشان داده مي شود و يک مولکول هيدروژن متصل شده است.
اشکال مونومري ، که واحدهاي ساختاري پروتئينها را مي سازند، شامل ۲۰ نوع اسيد آمينه متفاوت است که از نظر ويژگيهاي گروه R مانند اندازه ، بار الکتريکي و حلاليت و غيره تفاوت دارند. هنگامي که پروتئينها در اسيد يا باز قوي جوشانده مي شوند، اتصال بين واحدهاي مونومري آنها شکسته شده و اسيدهاي آمينه آزاد مي گردند.
● طبقه بندي اسيدهاي آمينه استاندارد
تعداد ۲۰ اسيد آمينه موجود در ياخته به نام اسيدهاي آمينه استاندارد موسوم اند. براي اسيدهاي آمينه استاندارد طبقه بنديهاي مختلفي داده شده اند و از بين آنها نوعي که امروزه مورد استفاده است طبقه بندي بر حسب وضعيت بارداري گروه R است. بدين ترتيب چهار گروه اصلي را مي توان در نظر گرفت.
۱) گروه اول: اسيدهاي آمينه با گروه R ناقطبي
در اين دسته ۸ اسيد آمينه قرار مي گيرند. اين اسيد آمينه به علت نداشتن گروههاي باردار يا قطبي بسيار آب گريز بوده و به آب گريزي نيز معروف اند. آلانين سر دسته اين گروه بوده و پس از گليسين ساده ترين اسيد آمينه ياخته اي است. آلانين در بخش R خود يک گروه متيل دارد. با افزوده شدن عوامل متيل اضافي به آلانين ، اسيدهاي آمينه ديگر مانند والين ، لوسين و ايزولوسين ساخته مي شوند. زنجيره کناري مي تواند ساده يا منشعب باشد.
ميزان آب گريزي از آلانين به طرف ايزولوسين افزايش مي يابد. اسيدهاي آمينه تريپتوفان و فنيل آلانين در زنجيره کناري خود عامل حلقوي مانند فنيل و ايندول دارند. اسيد آمينه متيونين در گروه R واجد يک عامل گوگردي است که بوسيله يک گروه متيل پوشيده مي شود. پرولين از اسيدهاي آمينه ويژه اي است که چون در آن عامل آمين متصل به کربن آلفا با زنجيره کناري به صورت حلقه درآمده است از بقيه اسيدهاي آمينه مستثني مي شود، در نتيجه پرولين را ايمنو اسيد مي نامند.
۲) گروه دوم: اسيدهاي آمينه با گروه R قطبي ولي بدون بار
سر دسته اين گروه از اسيدهاي آمينه گليسين است که به علت داشتن زنجيره کناري ساده از نوع هيدروژن متقارن بودن کربن آلفا ، از ساير اسيدهاي آمينه متمايز مي شود. سرين و ترئونين به علت داشتن گروه الکلي در مولکول با مولکولهاي آب پيوند هيدروژني ايجاد مي کنند و به آساني در آن حل مي شوند. تيروزين واجد زنجيره کناري حلقوي است که يک عامل هيدروکسيل به آن متصل شده است و بدين سبب بيش از بقيه قطبي است. زنجيره کناري سيستئين به عامل (SH) ختم مي شود. اين اسيد آمينه مي تواند به دو شکل اکسيد و يا احيا در مولکول پروتئين ديده شود.
اگر عامل گوگرد احيا شده باشد اين مولکول سيستئين ناميده مي شود در صورتي که دو مولکول سيستئين در مجاورت هم قرار گيرند بين آنها پيوند کووالانسي ايجاد مي گردد. بدين ترتيب ، پيوندهاي حاصل پيوند دي سولفيد و ترکيب مربوطه سيستين ناميده مي شود. پيوندهاي دي سولفيد در ايجاد و پايداري ساختار سوم پروتئينها نقش اساسي دارد. دو اسيد آمينه آسپاراژين و گلوتامين که شکل آمين در آنها به ترتيب اسيدهاي اسيد آسپارتيک و اسيد گلوتاميک هستند، حد واسط بين گروه دوم و سوم به شمار مي روند اين دو اسيدآمينه در آب محلول و بسيار قطبي هستند.
۳) گروه سوم: اسيدهاي آمينه با گروه R قطبي و بار منفي
در اين گروه دو اسيد آمينه اسيد گلوتاميک و اسيد آسپارتيک قرار دارند زنجيره کناري اين دو اسيد آمينه به عامل کربوکسيل (COOH) ختم مي شود. گروه R بسيار قطبي و قابل يوني شدن است بطوري که در PH فيزيولوژيک ، با از دست دادن پروتون ، به آنيون کربوکسيل تبديل مي گردد. در اين حالت ، اسيد آمينه به ترتيب اسيد گلوتاميک و اسيد آسپارتيک ناميده مي شوند.
۴) گروه چهارم: اسيدهاي آمينه با گروه R قطبي داراي بار مثبت
اسيد آمينه ليزين ، آرژينين و هيستيدين در اين دسته جاي دارند. زنجيره کناري آنها واجد گروه آمين است که در PH خنثي داراي بار خالص مثبت است. ليزين يک عامل آمين در موقعيت کربن شماره ۴ زنجيره کناري دارد، آرژينين شامل يک گروه گوآنيديوم است و هيستيدين گروه يوني شونده ضعيف ايميدازول دارد. وجود اين اسيدهاي آمينه در زنجيره پروتئيني تعداد بارهاي مثبت روي مولکول را افزايش داده و پروتئين خاصيت قليايي از خود نشان مي دهد.
اسيدهاي آمينه کمياب
علاوه بر ۲۰ اسيد آمينه ، در برخي از پروتئينها اسيدهاي آمينه تغيير شيميايي ياخته اي وجود دارد که از نظر ساختار و فعاليت پروتئينها بسيار مهم اند. از مهمترين اين تغييرات مي توان اضافه شدن گروه هيدروکسي به اسيد آمينه پرولين (هيدروکسي پرولين) و يا ليزين (هيدروکسي ليزين) ، انواع اسيدهاي آمينه استيل دار و فسفريل دار را نام برد. هيدروکسي پرولين حدود ۱۲% ساختار کلاژن را که يکي از پروتئينهاي مهم جانوري است تشکيل مي دهد همچنين اين اسيد آمينه در ساختار برخي از پروتئينهاي ديواره ياخته اي گياهان وجود دارد که اکستانسين ناميده مي شود. هيدروکسي ليزين نيز در ساختار کلاژن وجود دارد به همين دليل کلاژن يکي از پروتئينهاي استثنايي در جانوران بشمار مي آيد.
اسيدهاي آمينه غير پروتئيني
افزون بر بيست اسيد آمينه اصلي و اسيدهاي آمينه کمياب ، که اساسا در ساختار پپتيدها و پروتئينها وارد مي شوند، در ياخته هاي بافتهاي مختلف اسيدهاي آمينه اي وجود دارند که در ساختار پروتئينها يافت نمي شوند بلکه به صورت آزاد در فرآيندهاي متابوليسمي وارد مي شوند. از مهمترين اين اسيدهاي آمينه مي توان از بتا آلانين که پيش ساز ويتامين اسيد پانتوتنيک است، سيترولين و اورنتين ، که ترکيبات حد واسط در سنتز آرژنين در چرخه اوره هستند نام برد. در ياخته قارچها و گياهان عالي نيز اسيدهاي آمينه غير عادي ، مانند بتا سيانوآلانين وجود دارد.

●مقدمه امروزه اصلاح ژنتيكي گاوهاي شيري از نظر صفت توليد شير , بدون توجه به اهميت صفات ديگر از جمله صفات باروري , مقاومت ورم پستاني و غيره موجب كاهش عم ...

اسيدهاي کربوکسيليک ، ترکيباتي هستند که داراي عامل -–COOH مي‌باشند. ممکن است به هيدروژن ، آلکيل ، آريل ، گروههاي اشباع شده ، اشباع نشده استخلاف‌دار يا ...

امير بالاخيال امروزه اصلاح ‍ژنتيکي گاوهاي شيري از نظر صفت توليد شير , بدون توجه به اهميت صفات ديگر از جمله صفات باروري , مقاومت ورم پستاني و غيره موجب ...

مصرف نوشيدني سرد در افطار ممنوع! پس از ساعت ها تشنگي و گرسنگي منطقي به نظر مي رسد که يک ليوان و يک پارچ آب سرد را در کنار خود بگذاريم و تا مي توانيم ن ...

آيا تا به حال اتفاق افتاده است که نام کسي را که سابقاً ملاقات کرده بوديد فراموش کنيد؟ يا فراموش کنيد فلان وسيله را کجا گذاشته ايد يا آيا در ماشين را ق ...

چربي هاي موجود در رژيم غذايي، تامين کننده مواد مورد نياز براي عملکرد مناسب بدن هستند. چربي ها را مي توان به عنوان غني ترين منبع توليد انرژي در بدن نام ...

● تعريف آکنه يک ضايعه پوستي است که سبب ايجاد جوشهاي سرسياه و التهاب ضايعات قرمز (کورک، جوشهاي چرکي، کيست) مي گردد. اين زايده ها بطور معمول جوش يا زيت ...

وقتي ميزان چربي در برخي سلول هاي بافت چربي که تعدادشان به ۳۰ ميليارد سلول مي رسد، افزايش مي يابد، زمينه چاقي موضعي فراهم مي شود. اگر چه اين چاقي موضعي ...

دانلود نسخه PDF - اسيدهاي آمينه