up
Search      menu
علم و تکنولوژی :: مقاله آب مقطر PDF
QR code - آب مقطر

آب مقطر

نگاه کلي:
آب طبيعي به علت خاصيت حل کنندگي خوبي که دارد معمولا داراي حجم بالايي از نمکهاي محلول در آب مي‌شود. CO2 هوا به خاطر انحلال در آب و توليد اسيد کربنيک ضعيف ، خاصيت خورندگي آب را بهبود مي‌بخشد. بنابراين آب هنگام عبور از محيط‌هاي گوناگون مخصوصا محيط‌هاي آهکي مقداري از کربناتها را در خود حل مي‌کند که اين کربناتها همراه يونهايي مثل کلسيم ، منيزيم و … باعث ايجاد سختي موقت مي‌شود که با جوشاندن از بين مي‌رود. البته يونهاي منيزيم و کلسيم و ساير يونهاي فلزي با سولفات و نيترات و کلرو ايجاد سختي دائم مي‌کنند. سختي آب باعث رسوب کردن صابون در آب مي‌شود (خاصيت کف کنندگي صابون را از بين مي‌برد)
اثرات زيانبخش ناخا لصيهاي آب در صنعت :
آب در شيمي يکي از مهمترين حلالها مي‌باشد و معمولا از آن به عنوان حلال عمومي نام مي‌برند و بنابراين کاربرد اساسي در صنعت دارد که برخي از کاربردهاي مهم به اين شرح مي‌باشد:
* به عنوان حلال
* به عنوان ماده اوليه براي شرکت در واکنشهاي شيميايي تهيه محصول
* به عنوان ماده واسطه براي خارج کردن مواد ناخواسته
* به عنوان بستر يا محيط واکنش
وجود ناخالصيها در آب باعث ايجاد رسوب در دستگاههاي حرارتي و ديگ بخار مي‌شود که اين عمل باعث کاهش عمر مفيد دستگاه مي‌گردد. بخاري که از آبهاي ناخالص توليد مي‌شود داراي کيفيت بسيار پاييني مي‌باشد به عنوان مثال سيليس همراه بخار خارج شده و در اثر سرد شدن روي پره‌هاي توربين رسوب مي‌کند. خوردگي بويلرها و تأسيسات حرارتي و لوله‌ها ، اتلاف مواد شيميايي و باقي گذاشتن لکه روي محصولات غذايي و نساجي از عوارض ديگر آبهاي ناخالص مي‌باشد.
بهترين آب براي استفاده در صنعت آب بدون يون است اما هزينه توليد آب بدون يون بسيار بالاست. بنابراين در اکثر آزمايشگاهها و واحدهاي صنعتي از آب مقطر استفاده مي‌کنند همچنين در مناطق کويري و خشک که منابع آب آشاميدني محدود مي‌باشد. از روش تقطير آب دريا براي توليد آب آشاميدني استفاده مي‌شود.
روش تقطير آب
تقطير يک محصول و خالص سازي آن به فراريت اجزاي آن محلول يعني اختلاف نقاط جوش آنها بستگي دارد. آب طبيعي از دو جزء حلال (آب) و مواد حل شده (انواع نمکها) تشکيل شده است. آب جزء فرار مي‌باشد. در اثر حرارت آب بخار مي‌شود و نمکهاي موجود در آن در ظرف تقطير به صورت رسوب باقي مي‌ماند. اگر بخار آب حاصل را سرد کنيم بخار به مايع تبديل شده و آب مقطر به دست مي‌آيد. با تکرار تقطير مي‌توان آب مقطر با خواص بهتري را بدست آورد.
از آب مقطر به دست آمده در آزمايشگاههاي شيمي بطور گسترده استفاده مي‌شود همچنين آب مقطر استريل شده در تزريقات کاربرد فراواني دارد. آب مقطر مانند آب آشاميدني گوارا نمي‌باشد. زيرا مقداري از اکسيژن محلول و همچنين برخي از يونهايي که باعث ايجاد طعم خوب آب مي‌شود را از دست داده است. در تاسيسات آب شيرين کن بعد از اينکه آب شور را تقطير کرده و آب مقطر توليد مي‌کنند طي فرآيندهايي که روي آب انجام مي‌دهند طعم آن را بهبود بخشيده و براي نوشيدن مناسب مي‌سازند.
برخي خواص آب مقطر :
PH آب مقطر خنثي و در حدود 7 مي‌باشد. رسانايي ويژه آن (عکس مقاومت) بسيار کم مي‌باشد. زيرا رسانايي الکتريکي آب با انحلال نمکها در آن افزايش مي‌يابد. دماي جوش آن پايينتر از آبهاي طبيعي مي‌باشد و به علت عدم وجود مواد محلول خاصيت خورندگي ندارد.

مقدمه آب ماده اي فراوان در کره زمين است. به شکل هاي مختلفي همچون دريا ، باران ، رودخانه و... ديده مي‌شود. آب در چرخه خود ، مرتباً از حالتي به حالت ديگ ...

رودخانه رسوباتي را که با خود حمل مي کند، در بسترش يا در زمان طغيان در محدوده بلافصل آن بر جاي مي گذارد. رسوبات بر جاي گذرده شده توسط رودخانه در خشکيها ...

رودخانه رسوباتي را که با خود حمل ميکند، در بسترش يا در زمان طغيان در محدوده بلافصل آن بر جاي ميگذارد. رسوبات بر جاي گذرده شده توسط رودخانه در خشکيها ر ...

رودخانه‌ رسوباتي را که با خود حمل مي‌کند، در بسترش يا در زمان طغيان در محدوده بلافصل آن بر جاي مي‌گذارد. رسوبات بر جاي گذرده شده توسط رودخانه در خشکيه ...

آب، فراوان ترين مايع و به جرات مهم ترين مايعي است که روي زمين وجود دارد؛ اما اهميت آن به پديده هاي زيستي منحصر نمي شود. ويژگي هاي فيزيکي آب در مقايسه ...

عليرغم پيشرفت همه جانبه علوم و فنون هسته اي در طول نيم قرن گذشته، هنوز اين تکنولوژي در اذهان عمومي ناشناخته مانده است. وقتي صحبت از انرژي اتمي به ميان ...

آشنايي با نيروگاه هاي هسته يي کشور کانادا صنعت هسته يي در کانادا از سال ۱۹۴۲ آغاز شد، وقتي که يک آزمايشگاه انگليسي- کانادايي در مونترال، کبک تشکيل شد ...

پژوهشگران شرکت هاي بيوتکنولوژي در دره سيليکون که منطقه اي در جنوب شرقي سانفرانسيسکو است, درصدند با استفاده از زباله هاي گياهي و تغيير ساختار ژنتيکي ...

دانلود نسخه PDF - آب مقطر